Передплата 2024 ВЗ

«Зранку прокинувся, але не весь»...

Як перестати силоміць стягувати себе з ліжка і зустрічати новий день з хорошим настроєм?

“Якщо зранку несила стягнути себе з ліжка, цілий день валитесь з ніг від утоми, а вночі — годі заснути, не списуйте усе на пору року”, — кажуть медики. Можливо, ви й справді замало відпочиваєте, лягаєте спати не тоді, коли хоче ваш організм, і прокидаєтеся не тоді, коли йому зручно.

Той, хто звик до глибокої ночі засиджуватися перед телевізором, читати романи, грати у комп’ютерні ігри або поратися по господарству, — відводить на сон 4-7 годин. Звичайно, організм за цей час не встигає оновитися і вимагає додаткових годин відпочинку. Доводиться вдаватися до насилля — заливатися літрами кави, викурювати по 2-3 цигарки, вмикати гучну музику...

Медики запевняють: якщо не вкладетеся у ліжко до 24.00, зранку почуватиметеся знесиленим. Найкраще відходити до сну о 22.00. Якщо протримаєтеся у такому режимі тиждень-другий, зможете з легкістю підняти себе з ліжка навіть о 5.00. У кров буде викидатися гормон стресу — кортизол, який дарує енергію, допомагає прокинутися. Сон стане більш чутливим, температура тіла зросте. Це як запуск комп’ютера — ви натискаєте кнопку, він починає видавати різноманітні звуки, через кілька секунд засвічується монітор

“Організм живе за внутрішнім розпорядком — знає, коли йому треба прокинутися, а коли — готуватися до сну. Ось чому часто прокидаємося за кілька хвилин до того, як задзвенить будильник. Мозок посилає сигнал тілу: “Пора вставати!”. Мудра сіра речовина знає, як ви не любите звуку будильника, тому й оберігає вас від “травми”. Якраз у цю мить не слід згортатися у клубочом з надією, що ті кілька хвилин порятують. Розплющіть очі, подивіться вгору, потягніться, щоб “увімкнути” м’язи”. Після того зведіться на ноги та 5-10 разів присядьте або відіжміться від підлоги — така “руханка” чудово бадьорить! Але якщо потерпаєте від атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, не робіть різких рухів (серцеві напади та крововиливи у мозок найчастіше стаються у вранішню пору доби). Розсуньте штори, — радить лікар сімейної медицини Богдана Антосюк. — Прийміть контрастний душ. Тепла вода допоможе розслабитися, а прохолодна — тонізує організм. Можна випити горнятко кави. Але краще — зелений чай з медом та лимоном. Увечері, коли будете готуватися до сну, у жодному разі не пийте кави. Чорний чай також не годиться. Випийте горнятко теплого молока або трав’яного чаю. За годину до сну вимкніть усю техніку — телевізор, комп’ютер, мобільний телефон. Зверніть увагу, на якій постелі спите, чи зручний матрац, подушка. Дотримуйтеся режиму дня — лягайте спати та вставайте в один і той же час (у вихідні також). Перед сном прогуляйтеся на свіжому повітрі. Протягом дня фізично навантажуйте тіло”.

Секретами “безболісного” пробудження з читачами “ВЗ” ділиться прихильник здорового способу життя, заслужений тренер України з важкої атлетики Олександр Зімба. Чоловік щодня прокидається о 5.00. О 7.00 уже тягає “залізо” у тренажерному залі. Як йому вдається витримувати такий жорсткий графік?

“Прокидаюся о 4.50-4.55 — і на вихідні, і на свята (1 січня у тому числі). Щоб не проспати, наставляю будильник на мобільному, але ще жодного разу не проспав. Підходжу до вікна. Жодне зі сусідніх вікон не світиться. Приємно відчувати, що ти прокинувся першим, — каже. — Потім йду у ванну. Тричі споліскую обличчя холодною водою. Потім — плечі і шию. Розтираюся рушником. Після цієї процедури випиваю склянку відфільтрованої води з лимонним соком. Тоді п’ю каву (жити без цього напою не можу) і з’їдаю шматок чорного хліба зі шматком голландського сиру. За півгодини до виходу з дому варю вівсянку: на одну чашку води — 2 ст. л. українських пластівців та 1 ст. л. німецьких або фінських. Додаю чайну ложечку меду. Повертаюся з роботи о 19.00. На вечерю готую улюблений салат — подрібнюю скумбрію (половинку або четвертинку), спечену у духовці, додаю терту солодку ріпку, морквину і селеру. Заправляю салат оливковою олією. За бажання можу випити склянку кефіру на ніч. Спати лягаю о 22.00 (максимум о 23.00)”. Ветеран спорту зізнається: почувається на 30 років молодшим. Вісім років не палить. П’ять років тому відмовився від алкоголю. “Відганяю від себе погані думки, стараюся більше часу проводити з близькими, тому й не скаржуся на втому, хандру, поганий настрій”, — каже.

Схожі новини