Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ой снігу, снігу білого...»

Зима прийшла, як завжди, несподівано... До кінця тижня потепління не обіцяють

Як і обіцяли синоптики, у неділю, 9 грудня, на Західну Україну обрушилися сильні снігопади. Вночі із суботи на неділю стовпчик термометра опустився до мінус 12, вдень було мінус 5-7. Сніг припиниться вдень у понеділок, 10 грудня, однак збережеться похмура погода, вночі знову очікується сніг. Температура повітря не підвищиться: якщо вдень триматиметься на рівні мінус 7-8, то до вечора стовпчик термометра опуститься до мінус 14. У вівторок, 11 грудня, також снігу не буде, температура вночі мінус 14, вдень — мінус 9-13 градусів.

У Львові у неділю сніг валив цілий день — з ранку до вечора, був сильний туман, температура повітря — мінус 5-7 градусів.

У зв’язку із поганими погодними умовами у Львові центр міста відкрили для проїзду транспорту, хоча зазвичай на вихідні проїзд закривають. Як повідомила “ВЗ” голова Галицької районної адміністрації Ірина Маруняк, це було зроблено через труднощі із рухом транспорту. Газета “Високий Замок” виходить на понеділок, тож у неділю наші журналісти, добираючись на роботу, мали можливість “на власній шкурі” переконатися у “принадах” снігової і морозної погоди. На вулицях було обмаль прибиральної техніки (автор цих рядків побачила лише одну машину — на вулиці Стуса працював грейдер ТОВ «АПП «Львівське», ця фірма прибирає магістральні вулиці на Сихові). Де-не-де у дворах кволо греблися двірники, відкидаючи лопатами сніг: не поспішали, бо все одно намете...

Як розповів “ВЗ” начальник відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради Валерій Самойленко, у ніч зі суботи на неділю, 8-9 грудня, у Львові працювали 29 піскорозкидувачів, 5 підмітальних машин, 4 підмітальні трактори, було використано 200 кубометрів піскосуміші. За словами чиновника станом на 13.40 неділі, 9 грудня, працювало 27 підмітальних машин, 22 піскорозкидувачі, 13 підмітальних тракторів, 3 навантажувачі, 3 самоскиди, було використано 232 кубометри піскосуміші, вранці у понеділок,10 грудня, на вулиці вийдуть ще й грейдери. У неділю відбулися наради з приводу ситуації із прибиранням — на рівні міста і області.

Як розповів на брифінгу кілька днів тому міський голова Львова Андрій Садовий, у місті є 130 машин, які повністю готові до прибирання вулиць у зимовий період, якщо виникатимуть екстремальні ситуації. Піскосуміш для підсипання є, пальне для машин — також, на частині машин встановлено систему GPS, щоб контролювати, де перебувають машини, і чи прибирають. Мабуть, з прибиранням міста була би краща ситуація, якби не постійні негаразди із Управлінням держказначейства у Львівській області. На рахунках держказначейства “висять” 4,5 мільйона гривень, передбачені для галузі житлово-комунального господарства, зокрема 150 тисяч — на закупівлю піскосуміші...

Схожі новини