Передплата 2024 «Добрий господар»

Тату – на руці, на оці, на язиці…

На Третьому Міжнародному фестивалі художнього татуювання відвідувачі і роботи переглянули, і собі татуювання зробили

Фестиваль «Львів Тату Фест-2012» покликав до творчості десятки майстрів з Німеччини, Білорусії, Росії, Києва, Одеси і, звісно, зі Львова. Кожен відвідувач мав можливість виграти приз — безкоштовне татуювання. Представниці ж прекрасної половини людства, тіло яких уже прикрашене тату, мали можливість взяти участь у конкурсі «Міс тату».

Поблизу Палацу мистецтв помічаю групу людей з великою кількістю татуювань та неймовірно яскравими і складними зачісками. Чим не найкращий орієнтир? Вхід на фестиваль коштує тридцять гривень. За ці гроші вони отримують програму заходу та яскраво-жовтий браслет, який є доказом того, що його власник може виграти тату «на шару».

У залі виставлена сцена, де виступають рок-музиканти. По периметру зали — стенди для створення тату. Майстри татуажу мають особливий імідж: лисі голови, пухнасті бороди і неймовірна кількість тату на власних тілах. У декого ще й пірсингу багацько (на підборідді, бровах), тунелі у вухах. Не встиг фестиваль відчинити двері для відвідувачів, як поблизу деяких стендів уже вмостились охочі зробити татуювання. Як виглядає цей процес? Майстер разом з клієнтом відбирають та обговорюють малюнок. Потім напис чи малюнок наноситься на папір і переноситься на тіло. Клієнт бачить нанесене зображення і якщо його все влаштовує, майстер спеціальним приладом з тонкою голкою всередині виводить штрих за штрихом на тілі клієнта.

Дмитро Гончаров з Білорусі шістнадцять років займається тату-мистецтвом. На фестивалі у Львові він вдруге. «Перше тату зробив на власному тілі, — розповідає Дмитро. — Мені сподобався результат, ризикнув зробити татуювання іншим людям. Усе вдалося. Ніколи б не зробив «дурних» тату. Це зображення, які створять проблеми цій людині, наприклад, вульгарні малюнки на обличчі. Я роблю тату і на лиці, але це виважені роботи».

Дмитро розповів, що до нього часто звертаються студенти, які хочуть татуювання на шиї, кистях рук та інших вразливих ділянках тіла. Майстер відмовляє клієнтів від цього: «До тату на повіках чи язиці ставлюся негативно. Це нездорово, та й не вийде на цих органах цікавих чорно-білих, сірих чи кольорових композицій”.

Вартість найпростішого обладнання для тату починається від 400 доларів. Найскладніші з технічного та естетичного боку татуювання виконують протягом декількох місяців, малюнок наносять поетапно. Це, наприклад, картини на всю спину.

Відвідувачка заходу Христина Хом’як прийшла сюди, щоб зробити третє татуювання: «На першому «Тату Фесті» у 2010 році я вже робила татуювання. Сподобалося, тож вирішила прийти сюди знову. За величенький напис англійською мовою трохи нижче ключиці майстер узяв 160 гривень. Боляче не було, відчувала лише специфічне поколювання голкою». До речі, відвідувачі, яким ще не виповнилося 18 років, можуть робити татуюванням лише у присутності батьків.

Схожі новини