Передплата 2024 ВЗ

Площу Ринок позбавлять «зелених легень»

Аварійні каштани та липи біля ратуші пустять під сокиру

У Львові — черговий природоохоронний скандал. Каштани та липи, які споконвіку ростуть під стінами Львівської міської ради, пустять під пилу та сокиру. І це при тому, що у Львові потрібно боротися за кожне деревце, бо це “зелені легені”, що рятують повітря на загазованих вулицях. Посадовці запевняють, що дерева є старими та аварійними. Мовляв, хто відповідатиме за те, якщо під час буревію дерево наробить шкоди? Щоб “операція” зрізання дерев не наробила галасу, у Львівській міській раді зібрали фахівців-екологів, представників з Лісотехнічного університету, Ботанічного саду. Ті дали добро на знищення зеленої оази на площі Ринок.

Як стало відомо “ВЗ”, спеціальна комісія обстежила зелені насадження та зробила висновок: шість кінських каштанів та одна липа є аварійними, тому їх варто зрізати. Фахівці зійшлися на думці: не буде каштанів — не буде одразу двох проблем: і аварійності уникнуть, і мінуюча міль не матиме чим харчуватися. Упродовж останніх років каштани страждають від цього паразита, а лікування дерева — не по кишені міському бюджету.

Виконувач обов’язків начальника управ­ління екології та благоустрою Львівської міської ради Андрій Галушка зазначив “ВЗ”, що дерева уже не можна врятувати, вони навіть не піддаються укріпленню. “Не дай Боже, каштани впадуть на перехожих, — каже чиновник. — Наші та незалежні спеціалісти кажуть, що їх треба зрізати. У деревах — глибокі дупла. Також вони вже не ростуть”.

Як на це відреагує депутатська комісія екології та благоустрою Львівської міської ради, яка бореться за зелені насадження у місті? Андрій Галушка пояснив, що для цього не потрібно питати дозволу профільної депутатської комісії. “У постанові Кабміну написано, що аварійні дерева повинні зрізати балансоутримувачі, тобто міська рада, — запевнив чиновник. — Цим займеться Галицька районна адміністрація. Скільки коштів знадобиться на вирубку, наразі не знаю. Вже цього року перед ратушею не буде каштанів та липи”.

На місці зрізаних дерев дослідять та підживлять ґрунт, щоб вбити шкідників. Потім висадять нові дерева — червоний каштан (його не їсть мінуюча міль) та клени.

Член депутатської комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради Віра Лясковська не має однозначної думки щодо необхідності зрізання каштанів на площі Ринок. “Особисто я проти, бо серце болить за кожне деревце, — каже вона. — Не голосувала за це на комісії, бо, скільки себе пам’ятаю, ці дерева завжди визнавали аварійними і пропонували зрізати. Я переконана: зрізати дерева — це погано! Однак високі науковці, метри Лісотехнічного університету довели, що це вкрай потрібно, мовляв, вони аварійні, загрожують обвалом. Коли всі стверджують, що каштани аварійні, то одна Лясковська не може заперечити. Вважаю, що за формою і віком ці дерева ще можуть рости. Нехай обстеження дерев проводять не у кабінетах, а перед людьми. Чому людям відкрито не покажуть, що конкретне дерево уже не тримається, стовбур покалічений?”.

Складається враження, що у Львові немає нагальніших проблем, ніж аварійні каштани на площі Ринок... Ці дерева — єдина зелена оаза в історичному серці міста. Багатьом містянам складно буде уявити собі цей квартал без дерев...

Схожі новини