Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Софія Федина: «Перший індіанець, якого зустріла в Канаді, був у вишиванці та розмовляв українською»

Як співачка, член Європейського молодіжного парламенту та молодий науковець Софія Федина об’їздила уже багато країн. Як голові Світової федерації українських лемківських об’єднань їй довелося півтора місяця пожити у Канаді. Як живеться канадським українцям та чому за кордоном українці досягають більших успіхів, ніж на своїй землі? Про це – у розмові з Софією Фединою.

—Поживши ті півтора місяця в Канаді, почала гостріше відчувати різницю між двома типами суспільства: суспільством, яке працює для людини і забезпечує її усіма благами за її податки, та суспільством, яке побудоване так, що людина ледве виживає, не має можливості розвиватись, — каже Софія Федина. — Трохи більше ста років тому Канаду створили звичайні люди, і третина з них — саме українці. Цього року виповнюється 120 років від поселення перших українців у Канаді. І ці люди змогли створити систему, яка сприяє розвитку особистості. Чому українці, живучи на власній землі, не можуть забезпечити собі такої системи?

— Українські заробітчани в Італії чи Іспанії скаржаться, що українці за кордоном не підтримують одне одного. До того ж намагаються заробити на земляках. А як живуть між собою канадські українці?

— У Канаді є чотири покоління українців. Перші поселенці з’явились 120 років тому. Друга хвиля була після Першої світової війни, третя — після Другої, четверта — ті, що виїжджають зараз. Три перші хвилі — це консолідована українська спільнота, для яких пріоритетом є самостійна Україна. Ці люди позакладали там багато українських осель. Поблизу Торонто є поселення Полтава. В’їзд означений жовто-блакитним прапором, усі вулиці названі українською — Одеська, Київська, Запорізька, Лемківська. Там живуть тільки українські або мішані сім’ї, розмовляють українською. У Канаді престижно казати, що ти українець чи маєш українське походження. Натомість четверта хвиля еміграції намагається асимілюватись якомога швидше. Можливо, тому що багато людей їдуть з центрально-східної та Південної україни. Ступаючи на канадську землю, перестають говорити рідною мовою. Можливо, тому що і в Україні вони не мали своєї ідентичності. Водночас між третьою і четвертою хвилею до Канади приїхало багато українців з Польщі, зокрема лемків, які були виселені під час операції «Вісла». Багато з них у Польщі не спілкувалися українською, але в Канаді увійшли до української спільноти, вивчили мову. У Канаді теж рахують копійку до копійки, але є моменти, коли люди відходять від меркантильності і роблять спільну справу. Наприклад, «Лемківська ватра». Купа людей роблять внески, шукають спонсорів, аби провести цей фестиваль. І він відбувається вже 27-й рік поспіль. Там жодна громадська організація не має державного фінансування. Вони існують на членських внесках, на спонсорській допомозі. Вони ні в кого нічого не просять, а ми тут звикли, що діаспора з Канади, з Америки нам має дати, бо в них є гроші... Гроші в них є тільки тому, що вони їх заробили щоденною працею. З неба їм не звалилися.

— Чому ж українці в Україні не вміють заробляти гроші?

— Мала приємність познайомитись з кількома лемками, які приїхали в Канаду двадцять років тому. Працювали водіями вантажівок. Але якось зібрались докупи, перші гроші вклали у власну вантажівку, потім відкрили фірму. Нині вони мільйонери — не вкравши жодної копійки за своє життя. Система збудована так, що якщо ти працюєш чесно, то маєш можливість заробити. Там зареєструвати підприємство можна через Інтернет за кілька хвилин. Спробуйте у нас. Потрібно зібрати купу документів і замість того, щоб працювати, рік витрачаєш на якісь дурні довідки. Там є податкові канікули, допомога від держави для тих, хто починає свій бізнес, — аби вони піднімали економіку. У нас підприємець — це головний ворог народу, і з нього в перший день треба здерти стільки, щоб він більше не захотів працювати... Кілька багатих лемків з українськими організаціями, зокрема з Канадсько-Українською торговою палатою, прийшли з бізнесом в Україну. Зараз хочуть тікати звідси. Кажуть, тут працювати неможливо. Кожна людина, яку наймаєш на роботу, хоче якось скрутити, вкрасти, обдурити. Все, що ти починаєш, блокується. Друга причина — брак систематичної роботи, бажання увірвати шматок, а як далі буде — не думаємо. У Канаді люди живуть від вікенду до вікенду — п’ять днів працюють, не маючи часу гуляти з друзями, ходити на пиво. Подивіться у Львові — навіть у розпал робочого дня повно людей на вулиці. У нас специфічне ставлення і до роботи, і до влади, і до правил, тому й так живемо.

— В Україні почав діяти новий закон про мови. Тепер і заяви про російську як другу державну вже не виглядають порожніми обіцянками... Як виглядає двомовність у Канаді, адже там офіційні англійська та французька?

— Французька є у провінції Квебек, але там категорично не хочуть знати англійську. Вся інша частина Канади агресивно не хоче знати французької. Більшість канадійців, навіть люди з вищою освітою, не хочуть спілкуватись французькою, хоча вчили її у школі. Але Канада — це держава, яку формують представники різних націй. Україна ж більш моноетнічна держава, 74% громадян — українці. Нам кажуть, частина людей розмовляє російською, треба пошанувати їхні права. А хто шанував права українців протягом 350 років, коли нашу мову забороняли сотнями різних указів?.. Коли їхала до Канади, хотіла познайомитись з корінним населенням — індіанцями. І перший індіанець, якого там побачила, був у вишиванці і розмовляв українською. Це наша дівчина з Тернополя, яка вийшла за нього заміж, постаралась! Проблема у тому, що люди у своїй більшості не хочуть ставати свідомими громадянами. Плисти за течією набагато легше, ніж намагатися щось змінити.

— Цього року виповнюється 65 років з часу проведення операції «Вісла». Тисячі українців були депортовані зі своїх етнічних земель ще до «Вісли». І нині, через стільки часу, багато лемків, холмщаків хочуть, аби їм повернули їхні землі...

— Депортації українців з етнічних земель тривали з 1942 року. Досі цей злочин не визнаний міжнародною спільнотою, досі ці люди не отримали статусу депортованих та потерпілих. Якщо раптом щось відбувається з єврейською спільнотою, що бачимо? Увесь світ винен, всі почуваються зобов’язаними давати якісь компенсації, піклуватись... Як тільки ми починаємо піднімати голови і казати, це проблема, варта світового засудження, нам кажуть: ви — націоналюги кляті. Зробили звернення і до уряду України, і до уряду Польщі, але жодного закону про депортації так і не прийняли. Якщо територія, з якої виселили українців, стоїть порожня — чому людям не можна туди повернутись? У польському суспільстві зараз йде розпалювання ненависті проти українців. Що тільки не пишуть про українців, які вони тільки звірства не творили над поляками... І жоден з їхніх науковців не згадує, що робили поляки з українцями перед тим, як вони повстали? Світова федерація з Об’єднанням лемків Канади та Об’єднанням українців Закерзоння у Канаді розпочали проект систематичного висвітлення історичної правди про події тих часів. Не стільки для поляків, скільки для українців, — аби нагадати, за що та за кого боролась УПА і що це означає для сучасної України.

— Поки твої колеги з музичного цеху бігають по кастингах та беруть участь у телешоу, ти ходиш на конференції, читаєш лекції в університеті. Маєш повно обов’язків як головна лемкиня світу... А як же кар’єра співачки?

— У Канаду їздила як співачка. Мала виступи на чотирьох фестивалях, зокрема на найбільшому українському фестивалі в Північній Америці у Торонто. Багато інтерв’ю, зустрічей, ротації на радіо. Днями отримала запрошення на наступний День Незалежності виступати в Бразилії, наступного літа заплановані гастролі в США. У липні вийшов мій новий, вже четвертий, альбом «Червена ружичка». Кілька днів тому офіційно стала солісткою хорової капели «Трембіта». І цим здійснилась моя величезна мрія — завжди хотіла мати своїх музикантів, пробувала виступати з рок-гуртом. Але навіть собі подумати не могла, що співатиму з симфонічним оркестром та величезним хором за спиною. Це неймовірне відчуття.

— Але тебе практично не почуєш по радіо. Зрештою, там все менше української музики...

— На радіо є таке поняття «формат». А українське у нас чомусь «не формат». І не вміємо ми шанувати своє. У Польщі торік три українські гурти перемогли у телевізійних проектах, вони лідирують у радіочартах. У Канаді є кілька цікавих гуртів, які грають українську музику, пишуть нові пісні, гастролюють. А у нас навіть про їхнє існування не здогадуються. Хоча це мало б бути на перших шпальтах — українська музика і музиканти завойовують різні континенти. Коли ми виступали з ВВ у Торонто, Олег Скрипка був заскочений, яка там велика українська спільнота і як там знають його пісні.

Схожі новини