Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Тютюн українцям генетично не притаманний»…

Наш організм не виробляє жодних ферментів, які б нейтралізували його шкідливий вплив. Відомий пульмонолог Анатолій Невзгода — про причини, чому українці хворіють

«Хочете мати міцне здоров’я? Змініть спосіб життя і харчування», — радить доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб ЛМНУ ім. Д. Галицького, член-кореспондент Академії наук технологічної кібернетики України та Міжнародної академії наук, лікар-пульмонолог вищої категорії Анатолій Невзгода.

— Основна причина смертності у світі — атеросклероз, — каже Анатолій Ананійович. — Кожен другий чоловік помирає від інфаркту міокарда. Хоча у перспективі, за прогнозами ВООЗ, помиратиме від раку легень. Вчені з’ясували, що у 60−70% випадків причиною розвитку недуг є харчування, у 15% - генетична залежність, у 15% - зовнішні впливи (забруднене навколишнє середовище, стресові ситуації, умови життя, зокрема доступ до чистої питної води). Україна, до речі, має найбільше запасів питної води. У нас — понад 11 тисяч річок. Настане час, коли у Європу по трубах замість нафти тектиме вода, бо для повноцінного функціонування організму людина мусить щодня споживати по півтора-два літри води.

— Радили б пити джерельну воду?

— Якщо вона справді з джерела, то так, а якщо її розлили у бочки у селі Терті Пляцки, а потім у Львові людям з тих бочок, невідомо як помитих, продають, то не радив би. Крім того, таку воду зберігаємо у пластикових пляшках. А ви переверніть пляшку і подивіться, чи зображена на її дні «чарка» — знак про харчову пластмасу. Якщо ні, то це — технічний пластик. Якщо вода зберігається у такій пластиковій тарі довше доби, то з цієї пластмаси, відповідно, виділяються шкідливі речовини.

— 68% - стільки українців помирає від серцево-судинних недуг. Одна з причин — нездорове харчування?

— Жителі Середземномор’я (Греції, Іспанії, Італії, Мальти, Туреччини) дотримуються т. зв. Середземноморської дієти, живуть довго і практично не помирають від інфаркту міокарда. Коли науковці досліджували їхній спосіб життя, то дійшли висновку, що дієта відіграє ключову роль у профілактиці серцевих захворювань. Інші країни почали братии приклад з жителів Середземномор’я та виключати з раціону жир, щоб знизити рівень холестерину. Наприклад, жителі скандинавських країн купували нежирне масло за кордоном, бо їхнє масло має високий відсоток жирності.

— Традиційна українська кухня — жирна, висококалорійна, але при цьому наші пращури жили довго…

— Ескімоси щодня з’їдають по півтора кілограма насичених жирів тюленячих — і не мають атеросклерозу. Колись досліджував це питання на прикладі концтаборів, де був високий, прогресуючий рівень атеросклерозу та інфарктів міокарда. Люди жили у постійному стресі. А харчування там було зрозуміло яке — щоб міг дихати і ногами переставляти. Крім серцевих, розвивалися у них інші недуги, зокрема туберкульоз. Велику роль у розвитку серцевих захворювань відіграють стреси.

— Зараз весна, і багато людей замислюються про те, щоб сісти на дієту. Багато відмовляється від м’яса, тим більше, що зараз триває Великий піст…

— Якщо людина працює фізично, то раціон має бути збалансованим, з необхідною кількістю білків, жирів і вуглеводів. Інша річ, якщо у людини є зайва вага: фізично не працює, рухова активність мала, а кількість жирів наростає від вуглеводів. Якщо є мало руху і фізичної активності, а людина відмовляється від білків, — це хибний шлях. Дієта має сенс, коли позитивно впливає на метаболічні процеси, але не так, як «відмовимося від м’яса — будемо довше жити».

— Рекомендували б дотримуватися посту?

— Якби християни дотримувалися посту так, як цього вимагає Церква, їхній організм по-справжньому б очистився. Навіть одну п’ятницю у тижні зробити «розвантажувальним» днем — вже буде з того користь! Проте у нас ментальність така: швидше вип’ємо проносну таблетку, ніж поголодуємо день. Дійшло до того, що люди навмисно заражають себе глистами, щоб схуднути: щоб паразит поїдав жири і вуглеводи, а людина не обмежувала себе у їжі!

— Буддистські монахи — аскетичні у харчуванні і всім рекомендують їсти небагато…

— Це якщо не працювати фізично. Якщо є фізичні навантаження, треба їсти. Але якщо людина тільки їсть, веде малорухливий спосіб життя, то це — пряма дорога до ожиріння та атеросклерозу. Додайте сюди забруднене середовище, несамовите куріння, і шанси заробити хвороби зростають.

— Якось у магазині була свідком, як жінка скаржилася продавцеві, що подорожчали продукти і цигарки, то вона собі хліба не купує, а бере цигарки.

— Америку відкрили у 1492 році. Тютюн привезли у Європу як мінімум на 50−100 років пізніше. Нам тютюн генетично не притаманний. Якщо до алкоголю ще маємо стійкість, вироблену століттями, то проти тютюну наш організм не виробляє жодних ферментів, які б знижували чи нейтралізували його шкідливий вплив. Є думка, що проблема цигарок — це проблема нікотину. Відомий вислів «крапля нікотину вбиває коня». А де той кінь? Не бачив коня, який курив і помер від того. Тютюн абсорбує радіоактивний полоній, який викликає появу пухлин — насамперед у бронхах. Такі пухлини не можемо ефективно лікувати, особливо на пізніх стадіях.

— Пригадую, коли була епідемія страшної атипової пневмонії, коли від запалення легень з блискавичним перебігом масово помирали люди, записували з вами інтерв’ю у телефонному режимі, бо у вас не було вільної хвилини…

— Атипові пневмонії нікуди не ділися. Повертаються інші інфекційні важкі захворювання, ревматизм, ревмосепсис. Такі хвороби характеризуються певною циклічністю. Живемо у регіоні з несприятливим рівнем впливу на імунітет, тому люди — з гіпоімунними станами. Причина — стрес. А наслідки Чорнобиля? Кажуть: та коли то було! Воно то так, але період розпаду стронцію триває понад тисячу років. А якщо ще й «допомагати» хворобам цигарками та наркотиками…

Будемо відверті: в Україні тривають епідемії туберкульозу і вірусних гепатитів, поширюється СНІД, тому і є пневмонії. Причина — не у бактеріях, а у вірусах та ослабленому імунітеті. На стадіонах бабусі з дідусями «кола намотують». А молодь де? По кав’ярнях. Знаєте, скільки за Польщі було басейнів у Львові? Одинадцять. Це при тому, що населення міста було у десять разів меншим. Зараз у Львові мало б функціонувати близько ста басейнів. А що маємо? Ті державні басейни, які є, ледь животіють, забруднені. У приватні басейни ходить не така велика кількість людей. Мало людей приділяє увагу фізкультурі і підвищенню імунітету. Українці, що живуть у Карпатах, найбільше дбають про своє здоров’я. Там з дитинства люди свідомі того, що одягатися треба по погоді. А не так, як у Львові: одягаються взимку «як по ягоди», розраховуючи, що все тепер лікується. А бактерії пневмонії мають властивість звикати до антибіотиків, стають резистентними, через що доводиться постійно змінювати препарати, щоб побороти хворобу.

— Тобто якщо організм сильний, швидше справиться з недугою?

— Якщо організм сильний, людина взагалі не захворіє.

— М'ясо, від якого тепер багато хто відмовляється, щоб ліпше виглядати, а багато хто не має фінансової змоги його купити, їсти треба?

— М'ясо — це протеїни, які забезпечують виробництво антитіл (білкових сполук, які організм виробляє у відповідь на антигени, сторонні речовини — бактерії, віруси тощо. — Авт.). Не рекомендую телятину, м’ясо молодих тварин, бо воно містить гормони дозрівання і росту. Якщо старша людина має схильність до пухлинних захворювань, внаслідок вживання такого м’яса у неї зростатиме ймовірність виникнення таких захворювань. Але сьогодні «писк моди» — їсти мармурову телятину. А фрукти, які їмо тепер? Ананаси, цитрусові, манго, авокадо. У нас є свої. Повертаймося до того, що їли наші пращури! Свинина і сало — українські, традиційні, але споживати їх слід у розумних межах. Навіть при атеросклерозі сало є корисним, але у певних кількостях. Сало завжди їли люди, які багато працювали фізично. Сьогодні уникаємо фізичної праці, спрощуємо, автоматизуємо, — і це недобре. Відсутність фізичної праці не компен суємо спортом. Машин є стільки, що через вікно страшно глянути. Спортивних залів і басейнів — мало, зате багато генделиків і… аптек, що закономірно і зовсім не дивує.

— З чого починається турбота про своє здоров’я?

— Зі сім’ї. Чого Іванка не навчили, Іванові вже трудно навчитися. Кожен Іван має свій план. Наприкінці робочого тижня Іван за планом питиме, гулятиме, їстиме шашлики…

Одягатися треба відповідно до сезону і погоди. Навесні імунітет виснажений зимою, потрібно берегтися і думати, у що одягнутися, взутися. Важливо не переохолоджуватися і не перегріватися. Споживати часник, цибулю, які містять фітонциди. Часник треба їсти за дві-три години до сну. Це важливо для тих, хто має серцево-судинні захворювання, бо часник знижує кількість серцевих скорочень. Чому не п’ємо відварів трав, узвару, чаю з липового цвіту? Для українців це — найкорисніше.

Організм українців не виробляє ферментів до цитрусових. Вітаміну С багато у квашеній капусті, яблуках. Рекомендую полівітамін, який можна приготувати у домашніх умовах. Зріжте листок алое, яке має понад п’ять років, перемеліть, вичавіть з нього сік і додайте у рівних пропорціях мед і вино кагор. Збовтайте все у пляшці, потримайте тиждень у холодильнику, щоб настоялося, і приймайте по одній столовій ложці тричі на день.

Схожі новини