Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ми допомогли Україні створити успішне Антикорупційне бюро. Таким же буде й Антикорупційний суд»

Грузинський експерт Георгій Вашадзе вважає, що законопроект, який він розробив і який критикує опозиція, на 100% відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії.

У четвер, 18 січня, народні депутати спробують включити у свій порядок денний розгляд “невідкладного” президентського законопроекту про Державний антикорупційний суд. За документ нардепи ще не бралися, але його вже накрила лавина критики. Своє невдоволення змістом висловили, зокрема, Всесвітній банк та Міжнародний валютний фонд. Виділення Україні нових вигідних позик ці інституції поставили у залежність від створення нового суду. Розробникам дорікають за те, що проігнорували рекомендації Венеціанської комісії, написали ледь не угодницький для Банкової  законопроект, який не зможе ефективно карати  Vip-корупціонерів, дозволить виводити їх з-під удару. Такі претензії в інтерв’ю нашій газеті тиждень тому висловив керівник громадської організації “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін. Кореспондент “Високого Замку” відшукав людину, яка писала президентський законопроект,  аби відповів на ці та інші закиди опонентів. Автор законопроекту про Антикорупційний суд — іноземець. Йдеться про 36-річного члена грузинського парламенту, колишнього заступника міністра юстиції, засновника Фонду інновацій та розвитку Георгія Вашадзе. За його плечима дві вищі освіти (у сфері управління та юриспруденції), навчання у Школі бізнесу у Гарварді. Був кандидатом у мери Тбілісі. У своїй країні Вашадзе успішно реалізував багато структурних реформ, зокрема у сфері надання адмінпослуг. Серед його ідей — запровадження біометричних паспортів у Грузії. Проект громадських сервісних центрів (їх концепція - “все в одному місці”) був визнаний найуспішнішою реформою 2011 року у цій країні... Георгій Вашадзе за натурою - трудоголік, каже, що працює до другої-третьої ночі. У цьому переконалися на власному прикладі - через велику зайнятість інтерв’ю “Високому Замку” давав  о 23-й годині...

- Георгію,  як ви опинилися в Україні? Хто вас сюди запросив?   

- Працюю у Києві з 2014 року. Очолював міжнародну групу експертів, яка допомагала створити  в Україні Національне антикорупційне бюро. До того ініціювали систему електронних закупівель, яку згодом назвали Prozorro, — вона базувалася на грузинській моделі. Розробили чимало законодавчих поправок щодо надання адміністративних послуг, збудували сучасний Центр адмінпослуг “ГОТОВО!”, який функціонує у Києві на бульварі Лесі Українки.

В Україну ми з колегами приїхали самі. Разом з європейськими партнерами зараз починаємо ще один цікавий проект для боротьби з корупцією — йдеться про так звані вікілікс-розслідування (від WikiLeaks -  міжнародної організації, що займається витоками таємної інформації та її подальшою публікацією на своєму сайті.  Джерела інформації завжди залишаються анонімними. - І. Ф.). У нас будуть детективи-волонтери, які розслідуватимуть резонансні корупційні справи.  Це буде унікальний інноваційний проект у світі.

-  Підготовлений вами законопроект про Антикорупційний суд сприймають у штики. Найсвіжіша критична заява — від керівництва Всесвітнього банку...

- Я часто співпрацюю з представниками цього банку, маю з ними спільний проект. Але вимушений сказати, що своїми зауваженнями вони суперечать самі собі. Думаю,  люди, які готували ці претензії, не читали рекомендацій Венеціанської комісії. Наш законопроект на 100 відсотків відповідає їм по всіх напрямах.

Щодо закидів Міжнародного валютного фонду. Там вважають, що Рада доброчесності теж повинна брати участь у відборі суддів Антикорупційного суду. З іншого боку, МВФ  каже, що не потрібно ускладнювати цю процедуру. Напевно,  у МВФ не прочитали, що Венеціанська комісія в одному з пунктів своїх висновків зазначила, що є серйозні питання щодо конфлікту інтересів  у Раді доброчесності. Ми і виходили з цієї рекомендації. Пропонуємо створити Міжнародну раду експертів, яка матиме право вето на ті чи інші кандидатури суддів. Думаю, у МВФ допустили помилку, заявляючи, що роль цієї ради — лише консультативна. Українське законодавство передбачає таку ж процедуру ветування — скажімо, якщо парламент ухвалює закон, а президент накладає вето,  Верховна Рада двома третинами голосів депутатів може все одно ухвалити цей закон. У нашій розробці щодо Антикорупційного суду запропонована така ж норма. Смішно говорити про “консультативну” роль міжнародних експертів у відборі суддів до Антикорупційного суду, адже за цими експертами стоять країни-донори України...

Є різна інтерпретація одних і тих же документів. У своїх висновках Венеціанська комісія заявила про ключову роль міжнародної комісії. А у деяких українських організаціях її трактують як “остаточну”. Це трохи інше. Таке різночитання базується на неправильній, деструктивній позиції, яку зайняли деякі громадські організації.

- Маєте на увазі Віталія Шабуніна?

- У тому числі і його. І у нас, і в Адміністрації президента пропонували їм сісти й обговорити, що саме слід доопрацювати, бо ніхто не може відразу написати ідеальний текст. Наша пропозиція досі залишається в силі. Наприклад, якщо є зауваження до нібито завищених кваліфікаційних вимог до кандидатів у судді, можемо їх спростити. Але, розробляючи це положення, ми керувалися тим, що не кожна людина з дипломом юриста може потрапити на конкурс суддів Антикорупційного суду. У цих кандидатів повинен бути відповідний досвід, має бути довіра до них. Найперше ми хотіли уникнути маніпуляцій при відборі суддів.

Георгій Вашадзе не тільки успішний реформатор, а й зразковий сім’янин.
Георгій Вашадзе не тільки успішний реформатор, а й зразковий сім’янин.

- Ще один докір  стосувався того, що закон виводитиме з-під удару топ-чиновників, які подали сфальшовані електронні декларації про свої статки - у той спосіб, що відповідні справи можна буде перекваліфіковувати і передавати у звичайні суди...

- До підсудності Антикорупційного суду ми ввели всі статті Кримінального кодексу України, де є перелік корупційних правопорушень. На жаль, там не йдеться про е-декларації. Якщо є пропозиція внести і цей пункт — будь ласка, обговорюємо це питання! До другого читання цю норму можна буде внести.  Якщо в е-деклараціях буде зафіксовано майно, нажите корупційним шляхом, ці злочини теж мають потрапляти під підсудність Антикорупційного суду. Як і всі інші корупційні діяння. У нашому законопроекті про це йдеться. Якщо цей документ читатимуть юристи, то швидко все зрозуміють. Ми готові  обговорювати всі спірні моменти. Але не треба кричати “Ой, як усе погано! Відкличте законопроект!”. Такі заяви  представників громадського сектору мають політичний характер. Деякі активісти роблять їх з прицілом на парламентські вибори. Я не є громадянином України. У мене немає тут жодних політичних інтересів. Мені цікавий системний і аргументований підхід до будь-якого рішення.

- Якщо сама Венеціанська комісія негативно висловиться щодо вашої розробки — внесете правки у свій законопроект?

- Я впевнений, що Венеціанська комісія не буде висловлюватися негативно — адже все у цьому законопроекті відповідає її вимогам. Але вона може дати додаткові рекомендації. Може попросити дещо доопрацювати, сформулювати по-іншому. У цій інстанції сидять більше ста експертів світового рівня, не виключаю, що вони запропонують нам ще кращу версію у тих чи інших напрямах. Звичайно, все це буде враховано, це повинна зробити Верховна Рада. На багатьох рівнях ми зустрічаємося з нашими міжнародними партнерами, і вони дивуються: чому у вас такий крик підняли? Сідаємо, хлопці, працюємо! Не треба гучними публічними заявами заробляти політичні бали. Я добре пам’ятаю цих людей, коли ми працювали над створенням Антикорупційного бюро. Як жорстко вони тоді нас критикували! Той же Шабунін нормально привітатися не міг з нами. НАБУ зараз успішно працює. Буквально через шість місяців після призначення директора НАБУ цей орган почав розслідування.  Детальний план реалізації цього проекту створювала саме наша команда.

- А як на вашу розробку щодо Антикорупційного суду відреагували керівники антикорупційних органів — пани Ситник і Холодницький?

-  Вони  позитивно зустріли нашу ініціативу. Напевно, у них теж будуть свої рекомендації. Ми з ними досі працюємо пліч-о-пліч.  Розробляємо стратегію інформаційної безпеки НАБУ. Ми в Україні чесно займаємося справою, а не говорильнею.  Наші проекти успішно працюють у багатьох країнах, у тому числі в Америці. Консультуємо керівництво Чикаго. 9 лютого там пройде конгрес за нашої участі — можете прилетіти і почути, як нас оцінюють.

- У часи правління Міхеїла Саакашвілі ви працювали у грузинському уряді. В Україні ваш екс-президент мітингує за створення Антикорупційного суду. Як цей політик оцінює підготовлений вами законопроект?

- Не знаю цього. Я дистанціювався від політичних дискусій в Україні. У мене свій напрям роботи: розробляємо проект, доводимо його до успішного кінця і тоді беремося за нову справу. Я впевнений, що Антикорупційний суд в Україні буде створено, і це стане серйозною перемогою над корупцією. 

Фото з домашнього архіву Г. Вашадзе

Схожі новини