Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Марія ЧАЙКОВСЬКА: «Пісня «Океану Ельзи» змінила моє життя: я почала розмовляти та писати українською»

Вона підкорила фанатів своїми ліричними піснями. Марія – автор та композитор, сама собі акомпанує на роялі. За неординарний голос, розкішне волосся та романтичні сценічні сукні прихильники порівнюють її з німфою...

- Ви приїхали на фестиваль акустичної музики, де переважають учасники рок-груп. Натомість вашу музику характеризують як поєднання класики та джазу...

— Я закінчила факультет класики та джазу, але моя творчість — це авторська пісня, тож не концентрую особ­ливої уваги на жанрах. Останнім часом у моїй музиці переважає “рокове” спрямування. Це залежить як від інструментального супроводу, так і від стану душі.

- Ваша музика далека від клубної, й аудиторія слухачів — значно серйозніша, ніж у співаків, яких щодня “крутять” по радіо. Не було бажання перекваліфікуватися на “поп-співачку”, щоб швидко “розкрутитися” та “прославитися”?

— Ні, оскільки приємно бачити на своїх концертах “не лівих” людей. Серед моїх прихильників переважає інтелігентна молодь, начитані інтелектуали. Я також проти миттєвої слави, оскільки вважаю, що для всього свій час. Навіть кліпів знімати не поспішаю, оскільки надаю перевагу креативним ідеям. Коли пишу пісню — відразу бачу на неї кліп. Натомість зняти його може тільки людина, якій довіряю. Однак багато пропозицій та сценаріїв, але я з ними не погоджуюся. Зважаючи на це, маю кліпи лише на дві пісні, зате цілком ними задоволена.

- Для деяких дітей заняття музикою — мука. А як було у вашому випадку?

— Моя мама — піаністка, тож реалізовувала у мені свої мрії та амбіції. Коли мені минуло 9 років, заради моєї музичної освіти переїхали із Сум до Харкова. Мама багато займалася мною й вклала стільки сил та енергії, що, каже, на молодшу сестру її вже не вистачає! (Сміється. — Л. П.). До 12-13 років це справді було мало не “з-під палиці”, а потім відбувся мій перший конкурс, побачила результат своєї роботи: з’явилося багато пропозицій, концертів. Мені стало цікаво, з 9-го класу почала писати пісні.

- Скільки у вашому репертуарі пісень, як часто пишете?

— Ще два роки тому у мене була стабільність: одна пісня на п’ять днів. Тепер все залежить від обставин. Щоб писати, потрібна тиша, хоча деколи твори народжуються зовсім несподівано. Наприклад, один із хітів написала на кухні у друга, коли він готував мені вівсянку. А взагалі-то, записую пісні “пачками” та зберігаю у диктофоні. Їх так багато, що деколи запишу, а через кілька днів про своє творіння забуду... А от писати на замовлення, для когось — марна справа. Нещодавно створила пісню “Єва” для Єви Бушміної з “ВІА Гри”. Заспівала її декілька разів і зрозуміла, що нікому не віддам. Зараз у мене в роботі два альбоми. Один з них записую разом із Гушею Катушкіним.

- Гуша — російський музикант, з Бєлгорода. Спочатку ви з ним лише співпрацювали. Як сталося, що ваші стосунки перейшли на інший рівень? Чи добре, коли колега і бойфренд — в одній особі?

— Не можу сказати, як це сталося, адже сама не зрозуміла: все відбулося швидко й непомітно. У таких стосунках є свої плюси і мінуси. З одного боку, удвох працювати легше. Гуша турбується про мене. У нас напружений гастрольний графік, я погано переношу дорогу, тож Сергій (справжнє ім’я Гуші Катушкіна) планує поїздки так, щоб відстані були меншими. Зараз ми записуємо спільний альбом, тож живемо разом — у Харкові. Для близьких стосунків важливо, щоб кожен мав особистий простір, а коли люди разом і відпочивають, і працюють — це непросто. Однак ми навчилися виходити з положення: зачиняємося у різних кімнатах і зай­маємося музикою.

- Чи можна у наш час зароб­ляти на життя виключно музикою, якщо не мати спонсора?

— А чому ні? Я ж таким чином себе забезпечую! Щоправда, практично усі зароблені кошти вкладаю у запис нових пісень. Єдине, що за останній час зробила виключно для себе: зняла велику квартиру.

- Музика — сенс вашого життя та, мабуть, маєте хобі, яке допомагає “розвантажитися” у вільний час?

— Нещодавно придбала швейну машинку й почала шити м’які іграшки. Так захопилася цією справою, що просиділа від самого ранку до глибокого вечора. Але це була тільки “розминка” — тепер починаю шити для себе сценічне вбрання. Важко знайти у продажу простеньку сукню з якісної тканини — без різноманітних стразів та блискіток. Такий одяг мені потрібен весь час, цього вимагає сценічний імідж. У повсякденному житті надаю перевагу зручним та теплим речам спортивного стилю. Рідко виходжу на сцену з макіяжем, оскільки сама не малююся — довіряю цю справу візажистам. Вважаю, до всього потрібен професійний підхід, тож замість того, щоб вчитися малювати очі, краще зайвий раз пограю на роялі...

- Прихильники у захваті від вашого розкішного волосся. У наш час це — неабияка рідкість. Який секрет чарівних локонів?

— Cотні дівчат постійно ставлять мені це питання! Але все дуже просто: я майже щодня мию голову. Перукарі сварять мене за це: кажуть, це шкідливо! Щоб врятувати ситуацію, ознайомлюють з новинками у галузі догляду за волоссям. Користуюся виключно магазинними масками — на “бабусині рецепти” бракує часу!

- Ви часто мандруєте різними містами України. Яке з них для вас стало найбільш знаковим?

— Мрією мого дитинства була поїздка до Львова. З власної ініціативи вивчила твори Мирослава Скорика й шість років тому приїхала на його концерт, ставши солісткою камерної сцени Львівського оркестру. Про авторську пісню замислилася, коли почула виступ групи “Океан Ельзи”. Їхня пісня “Квітка” змінила моє життя: я почала розмовляти та писати українською! З містом Лева пов’язані кращі моменти мого життя. Хоча об’їздила весь світ, саме тут знаходжу найбільше натхнення. Прагнула приїхати сюди з власною програмою, й моя мрія здійснилася. Приємно, що охочих прийти на мій концерт виявилося більше, ніж квитків. Довелося залишатися ще на один день, аби виступити вдруге.

Довідка «ВЗ»

Марія Чайковська народилася 27 жовтня у Сумах. Коли їй минуло 9 років, заради музичної освіти дочки сім’я переїхала до Харкова. Закінчила 10-річну музичну школу, згодом — музичний факультет Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського. Вокалістка, піаністка, композитор, поетеса. Працює у жанрі авторської пісні. Зай­мається реалізацією авторського проекту Maria Group та дуету Гуша Катушкін&Марія Чайковська.