Якій їжі віддавати перевагу
Важливо не що їсти, а скільки. Шкідливість будь-якого продукту невелика, якщо енергетика в межах і вага тіла — на мінімальних цифрах. М’яка подрібнена харчова кашка детренує м’язи кишкової стінки. Тривале психічне напруження з неприємними емоціями здатне порушити нервову регуляцію шлунка і товстого кишечнику. Варена їжа смачніша. Жодних доказів на її користь немає
Для травлення ж важливіше жувати. Добре жувати! Чим менше їжі одержує організм, тим досконаліший обмін речовин у ньому, отже, тоді здоровіша буде людина.
У «жадібних» суб'єктивна потреба в їжі, то відчуття голоду переважатиме відходи, і людина почне товстіти. Боротьба з власним апетитом — головна проблема харчування для здорової людини, яка веде активний спосіб життя. Важливо їсти смачну їжу і не грубшати. Не потрібно лічити калорії і грами.
За різного способу життя, різного обміну не можна визначити, скільки калорій потрібно конкретній людині, і важко спроєктувати відповідну дієту. Таблиці калорійності продуктів треба читати тільки для орієнтування: якої їжі слід уникати, а що безпечне. Єдиний вимірювальний інструмент, яким слід керуватися, — вага.
Винятково важлива роль вітамінів, мікроелементів та інших біологічно активних речовин, одержати які можна тільки зі свіжих фруктів та овочів (мінімальна доза — 300 грамів. А краще — 500). Чим вони різноманітніші, тим краще. Заміна сирих овочів вареними неповноцінна.
Вітамінні таблетки корисні, але свіжу зелень замінити не можуть. Дуже корисні фруктові й овочеві соки, особливо напівпідсолоджені. Їх можна пити у необмежній кількості. Обережне ставлення до жирів. Худорлявій людині за умови додержання двох перших умов жири не зашкодять. Вони не так шкідливі, як підступні.
Вважається, що потрібні й повноцінні білки, які містяться тільки в тваринних, а не в рослинних продуктах. Не треба вегетаріанського педантизму. Тваринні білки допустимі. Питання в кількості. Молоко і трохи м’яса цілком поповнять незамінні амінокислоти. Але захоплюватися тваринними білками не слід!
Навряд чи слід задумуватися про вуглеводи, якщо додержано основні вимоги: вага, необхідна кількість рослинної сировини, трохи тваринних білків. Супами не варто захоплюватися, оскільки в них багато солі.
Для здоров’я однаково необхідні чотири умови: фізичні навантаження; обмеження в харчуванні; загартовування; час і вміння відпочивати. Достатньо 20−30 хвилин фізкультури на день, але такої, щоб спітніти, і щоб пульс прискорився вдвоє. А якщо цей час подвоїти, то взагалі чудово.
Обмежуйте себе в їжі. Підтримуйте вагу — зріст (у см) мінус 100. Умійте розслаблятися.
За Енциклопедією Амосова підготував Мирон Кулик.