Стевія не піднімає рівень глюкози у крові
Дедалі більше людей переходить на здоровий спосіб життя і думає про варіанти заміни цукру, від якого не так просто відмовитися. На думку відразу ж спадає стевія — рослина, відома як компонент цукрозамінника. У чому шкода та користь рослини і чи потрібна вона в раціоні?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/523556/steviia.jpg)
Стевія — рослина, а точніше чагарник. У його листі є глікозиди стевіолу, що і є тим самим замінником цукру. Стевія росте здебільшого у Китаї, Бразилії та Японії. Її часто додають у випічку або просто заварюють із чайним листям.
Крім своєї основної функції - рослинний замінник цукру — стевія має ще й протизапальні властивості, що важливо для людей, які страждають від захворювання шлунково-кишкового тракту.
Чи необхідна стевія як замінник цукру, точної відповіді на це запитання немає. У деяких дослідженнях стевія давала позитивний результат, не провокуючи підвищення глюкози у крові, проте є й інші наукові роботи, внаслідок яких не було виявлено значного покращення стану після вживання стевії. Що доведено — стевія не додає калорій.
Плюсом можна вважати той факт, що стевія не піднімає рівень глюкози у крові та не впливає на інсулін. Не забувайте, що до готових підсолоджувачів на основі стевії можуть підмішувати цукор, оскільки смак рослини досить гіркий. У цьому сенсі варто бути обережнішим, купуючи готовий цукрозамінник, та уважно читати склад.
Добова норма стевії не має перевищувати 4 мг на кг ваги. Деякі замінники цукру містять цукроспирти, а значить, можуть спричиняти здуття живота і розлад шлунка.
Саме включення стевії не робить раціон автоматично здоровим. Необхідно скоригувати меню за власними потребами та дотримуватися комфортного раціону, зберігаючи баланс. Стевія є лише допоміжним продуктом, якщо плануєте знизити вживання цукру.