Передплата 2025 «Добра кухня»

Стевія не піднімає рівень глюкози у крові

Дедалі більше людей переходить на здоровий спосіб життя і думає про варіанти заміни цукру, від якого не так просто відмовитися. На думку відразу ж спадає стевія — рослина, відома як компонент цукрозамінника. У чому шкода та користь рослини і чи потрібна вона в раціоні?

Стевія — рослина, а точніше чагарник. У його листі є гліко­зиди стевіолу, що і є тим самим замінником цукру. Стевія росте здебільшого у Китаї, Бразилії та Японії. Її часто додають у випічку або просто заварюють із чайним листям.

Крім своєї основної функції - рослинний замінник цукру — сте­вія має ще й протизапальні влас­тивості, що важливо для людей, які страждають від захворюван­ня шлунково-кишкового тракту.

Чи необхідна стевія як за­мінник цукру, точної відповіді на це запитання немає. У деяких дослідженнях стевія давала по­зитивний результат, не провоку­ючи підвищення глюкози у крові, проте є й інші наукові роботи, внаслідок яких не було виявлено значного покращення стану піс­ля вживання стевії. Що доведено — стевія не додає калорій.

Плюсом можна вважати той факт, що стевія не піднімає рі­вень глюкози у крові та не впли­ває на інсулін. Не забувайте, що до готових підсолоджувачів на основі стевії можуть підмішува­ти цукор, оскільки смак рослини досить гіркий. У цьому сенсі вар­то бути обережнішим, купуючи готовий цукрозамінник, та уваж­но читати склад.

Добова норма стевії не має перевищувати 4 мг на кг ваги. Деякі замінники цукру містять цукроспирти, а значить, можуть спричиняти здуття живота і роз­лад шлунка.

Саме включення стевії не ро­бить раціон автоматично здо­ровим. Необхідно скоригувати меню за власними потребами та дотримуватися комфортно­го раціону, зберігаючи баланс. Стевія є лише допоміжним про­дуктом, якщо плануєте знизити вживання цукру.