Передплата 2024 «Добра кухня»

Не розмальовуйте здерті коліна «зеленкою»

Розбите коліно на вулиці, подряпані лікті чи долоні внаслідок падіння — часті дитячі травми. Сучасні методи першої допомоги кардинально різняться від звичних застосувань «зеленки» чи розчину йоду. Головне у першій допомозі від подряпин чи саден — це чиста рана!

— Синці, подряпини, порізи, якими б незначними вони не були, потребують негайної обробки, інакше в них може потрапити інфекція і лікуватися до­ведеться довго, — стверджує сімейна лікарка, педіа­триня Марія Ва­рейчук. — Причому рана не обов’язково пови­нна бути глибокою — воротами для інфекції можуть стати подряпані чи побиті коліна. Запам’ятайте: рани, оброблені в перші годину-дві, зажива­ють швидше. У жодному разі не можна залишати необробленими навіть най­менші ранки в тих випадках, коли в них можуть потрапити ґрунт, екскременти тварин чи іржа.

Однак не можна ушкодження шкіри малюка обробляти перекисом, спир­товим розчином йоду та «зеленкою». Це агресивні розчини, які додатково подразнюють ранку, перешкоджаючи загоєнню. Окрім того, під цим «роз­мальовуванням» ви не помітите ознак інфікування ранки. Розчин хлоргек­сидину, який найчастіше можна по­бачити в аптеках (0,05%), не має де­зінфікуючих властивостей. Тому його потрібно використовувати в концен­трації не менш ніж 2%.

Перша допомога за розбитих ко­лін: перш ніж оглянути ранку, мамі слід ретельно вимити руки і вже тоді так само ретельно промити пошко­джену ділянку водою, а в разі значних забруднень — водою з милом. Ви­даліть з поверхні всі частинки бруду і дайте воді стікати ранкою протягом декількох хвилин. Не дуйте на ранку! Це може призвести до потрапляння в рану бактерій з рота. Брудна ранка, яку погано очистили, може викликати рубцювання чи інфекцію. Якщо дити­на скаржиться на біль, допоможе ібу­профен або парацетамол.

Переконайтеся, що у вашого ма­люка є всі необхідні щеплення. Вакци­нуйте дітей від правця! Це смертельно небезпечна хвороба. Навіть невелика травма шкіри може бути фатальною для невакцинованої дитини. Якщо ди­тина, яка поранилася, не має щеплен­ня від правця (згідно з національним календарем щеплення роблять у 2, 4, 6, 18 місяців та 6 років), негайно звер­тайтеся до лікаря!

Не дозволяйте малюкові копирса­тися в ранці, здираючи струп, макси­мально відволікайте дитину від цього. Однак заліплювати ранку пластирем теж не потрібно, адже часто міняти пластир дитина не дасть, а під ним утворюється «парник» для розмно­ження мікробів.

Для швидшого загоєння ранки можна застосувати цикакрем, цика­пласт. Не допускайте пересихання струпа, — шкіра тріскає, а це підвищує ймовірність інфікування рани. Місця, де загоїлась рана, — більш чутливі до сонця, оскільки в рубцевій тканині не виробляється меланін, тому загоєні ранки слід змащувати сонцезахисним кремом.

Уважно стежте, як гоїться ранка, чи немає почервоніння, набряку, ви­ділень, чи не посилюється біль. Якщо дитина скаржиться на біль у забитій ніжці, негайно зверніться до лікаря.

Записала Олеся Коваль.