Як і чому розвивається подагра
Подагра — захворювання ревматичного характеру, спричинене порушенням обміну речовин, що відбувається через відкладення солей у суглобах та нирках. Виникає запалення, суглоби напухають та болять. На відміну від артриту гострі напади подагри з сильними болями суглобів можуть виникати раптово і потім безслідно зникати
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516753/podahra.jpg)
Подагра буває у 1−2% людей, переважно хворіють чоловіки 40−50 років. У жінок пік захворюваності на подагру припадає на 60 років і старше. Як правило, це період менопаузи (у більш ранньому віці у жінок це захворювання діагностують рідко). Захворювання потрібно лікувати, інакше стан може посилитись до інвалідності.
До подагри призводить надлишок сечової кислоти в організмі.
Сечова кислота — результат обміну речовин, що виділяється у випадку розпаду пуринових сполук. Виглядає як кристали білого кольору, більшість яких виділяється у травну систему (ЖКТ), а решта за допомогою нирок виводиться із сечею.
Норма сечової кислоти у жінок — 360 ммоль/л (6 мг/дл), у чоловіків — 420 ммоль/л (7 мг/дл). Якщо аналіз показав, що сечова кислота у крові підвищена, це називається гіперурикемією. Нагромаджуючись у порожнині суглобів, солі сечової кислоти призводять до запалення та розвитку гострого нападу подагри.
Небезпека гіперурикемії у тому, що у цьому стані ризик серцево-судинних проблем різко зростає. Крім нападів подагри, погіршується робота нервової системи, що може спровокувати появу неврологічних відхилень.
Гіперурикемію часто супроводжують супутні захворювання:
- артеріальна гіпертензія;
- цукровий діабет 2 типу;
- хронічна хвороба нирок 3−5 стадій;
- сечокам’яна хвороба;
- інсульт;
- інфаркт міокарда;
- хронічна серцева недостатність.
Основні причини підвищення рівня сечової кислоти:
- зловживання спиртним;
- багато червоного м’яса, морепродуктів, солодких напоїв у меню;
- прийом великих доз деяких сечогінних засобів;
- інсулінорезистентність;
- надлишкова маса тіла;
- підвищений артеріальний тиск;
- хронічні хвороби нирок чи тонкого кишківника;
- зрідка — генетична схильність.
Зменшити рівень сечової кислоти у крові без ліків можна, якщо обмежити, а то й зовсім відмовитися від продуктів, багатих на пурини.
Насамперед необхідно виключити:
- бобові (горох, квасоля, боби, сочевиця);
- рибу (шпроти, сардини, кілька, тріска, судак, щука);
- субпродукти (нирки, печінка, легені, мозок);
- гриби (білі, печериці);
- овочі та фрукти (щавель, шпинат, редис, спаржа, цвітна капуста, малина);
- солодощі (шоколад);
- напої (кава, міцний чай, какао, алкоголь, особливо пиво);
- соління, копченості, консерви, ковбаси.
Натомість налягати на:
- супи вегетаріанські овочеві та молочні;
- варене дієтичне м’ясо (яловичина, кролик, курка, індичка);
- нежирну рибу;
- молоко та кисломолочні продукти, сир кисломолочний і твердий;
- овочі (картопля, буряк, морква, кабачки, гарбуз, помідори, солодкий перець, баклажани, огірки, білокачанна капуста);
- фрукти, ягоди (крім малини), мед.
Добре допомагають знизити рівень сечової кислоти в крові огірки та цитрусові. Важливо також пити достатню кількість рідини.
Подагру лікує лікар-ревматолог. Але насамперед потрібно звернутися до лікаря загальної практики, якщо турбують суглоби.
Ознаки подагри:
- суглоб почервонів, з’явилася припухлість;
- у місці набряклості - сильний біль, який наростає;
- суглоб не має попередньої рухливості;
- шкіра у цьому місці гаряча, температура тіла підвищилася.
Якщо сімейний лікар після первинного огляду та обстежень підтвердив підозри про подагру, то рекомендує звернутися до вузького фахівця — ревматолога.