Передплата 2024 ВЗ

Як і чому розвивається подагра

Подагра — захворювання ревматичного характеру, спричинене порушенням обміну речовин, що відбувається через відкладення солей у суглобах та нирках. Виникає запалення, суглоби напухають та болять. На відміну від артриту гострі напади подагри з сильними болями суглобів можуть виникати раптово і потім безслідно зникати

Подагра буває у 1−2% людей, переважно хворіють чоловіки 40−50 років. У жінок пік захворюва­ності на подагру припадає на 60 років і старше. Як правило, це пе­ріод менопаузи (у більш ранньому віці у жінок це захворювання діа­гностують рідко). Захворювання потрібно лікувати, інакше стан може посилитись до інвалідності.

До подагри призводить надли­шок сечової кислоти в організмі.

Сечова кислота — результат обміну речовин, що виділяється у випадку розпаду пуринових спо­лук. Виглядає як кристали білого кольору, більшість яких виділя­ється у травну систему (ЖКТ), а решта за допомогою нирок виво­диться із сечею.

Норма сечової кислоти у жінок — 360 ммоль/л (6 мг/дл), у чолові­ків — 420 ммоль/л (7 мг/дл). Якщо аналіз показав, що сечова кисло­та у крові підвищена, це назива­ється гіперурикемією. Нагрома­джуючись у порожнині суглобів, солі сечової кислоти призводять до запалення та розвитку гостро­го нападу подагри.

Небезпека гіперурикемії у тому, що у цьому стані ризик сер­цево-судинних проблем різко зростає. Крім нападів подагри, погіршується робота нервової системи, що може спровокувати появу неврологічних відхилень.

Гіперурикемію часто супрово­джують супутні захворювання:

  • артеріальна гіпертензія;
  • цукровий діабет 2 типу;
  • хронічна хвороба нирок 3−5 стадій;
  • сечокам’яна хвороба;
  • інсульт;
  • інфаркт міокарда;
  • хронічна серцева недостат­ність.

Основні причини підвищен­ня рівня сечової кислоти:

  • зловживання спиртним;
  • багато червоного м’яса, мо­репродуктів, солодких напоїв у меню;
  • прийом великих доз деяких сечогінних засобів;
  • інсулінорезистентність;
  • надлишкова маса тіла;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • хронічні хвороби нирок чи тонкого кишківника;
  • зрідка — генетична схиль­ність.

Зменшити рівень сечової кис­лоти у крові без ліків можна, якщо обмежити, а то й зовсім відмови­тися від продуктів, багатих на пу­рини.

Насамперед необхідно ви­ключити:

  • бобові (горох, квасоля, боби, сочевиця);
  • рибу (шпроти, сардини, кіль­ка, тріска, судак, щука);
  • субпродукти (нирки, печінка, легені, мозок);
  • гриби (білі, печериці);
  • овочі та фрукти (щавель, шпинат, редис, спаржа, цвітна ка­пуста, малина);
  • солодощі (шоколад);
  • напої (кава, міцний чай, ка­као, алкоголь, особливо пиво);
  • соління, копченості, консер­ви, ковбаси.

Натомість налягати на:

  • супи вегетаріанські овочеві та молочні;
  • варене дієтичне м’ясо (яло­вичина, кролик, курка, індичка);
  • нежирну рибу;
  • молоко та кисломолочні про­дукти, сир кисломолочний і твер­дий;
  • овочі (картопля, буряк, морква, кабачки, гарбуз, помідо­ри, солодкий перець, баклажани, огірки, білокачанна капуста);
  • фрукти, ягоди (крім малини), мед.

Добре допомагають знизи­ти рівень сечової кислоти в крові огірки та цитрусові. Важливо та­кож пити достатню кількість ріди­ни.

Подагру лікує лікар-ревма­толог. Але насамперед потрібно звернутися до лікаря загальної практики, якщо турбують суглоби.

Ознаки подагри:

  • суглоб почервонів, з’явилася припухлість;
  • у місці набряклості - сильний біль, який наростає;
  • суглоб не має попередньої рухливості;
  • шкіра у цьому місці гаряча, температура тіла підвищилася.

Якщо сімейний лікар після пер­винного огляду та обстежень під­твердив підозри про подагру, то рекомендує звернутися до вузь­кого фахівця — ревматолога.