Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Атакує кашлюк. Особлива небезпека для малюків

На Львівщині захворюваність зросла у 20 разів!

Кашлюк — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, яке вражає дихальні шляхи та легені. Характеризується нападами виснажливого кашлю, які можуть тривати 2−3 місяці і більше. Це особливо небезпечно для немовлят і маленьких дітей, адже кашлюк може призвести до важких ускладнень або навіть до смерті. Хвороба легко передається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю або чхання. Особливо небезпечною є інфекція для немовлят та малюків зі слабкою імунною системою.

За 7 місяців цього року лише у Львівській області зареєстровано 547 випадків захворювання на кашлюк проти 28-ми за аналогічний період 2023 року. Зростання майже у 20 разів! Випадки є в усіх районах Львівщи­ни.

Загалом, в Україні за 6 місяців 2024-го зареєстрували 4 863 ви­падки кашлюку, що у 30 разів біль­ше, ніж за аналогічний торішній період (161 випадок).

Керівниця клініки захво­рювання та ре­абілітації дітей раннього віку, педіатр Кому­нального за­кладу «Львів­ська обласна дитяча клінічна лікарня ОХМАТДИТ» Роксоляна Дуб розповіла, що таке кашлюк і як йому запобігти.

— Отож, що таке кашлюк і чим небезпечна ця недуга?

— Це вкрай заразне захворю­вання дихальних шляхів, викли­кане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до лю­дини, головним чином повітря­но-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання. Багато дітей, які заразилися кашлюком, стражда­ють від його нападів протягом 4−8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят. Каш­люк є серйозним захворюванням, яке може викликати ускладнення у дітей та дорослих. Особливо не­безпечною є інфекція для немов­лят та малюків зі слабкою імунною системою.

— Які симптоми кашлюку?

— Через 3−14 днів після інфі­кування з’являються симптоми, схожі на ознаки ГРВІ: нежить, сльозоточивість, біль у горлі, су­хий кашель і невелике підвищення температури. У цей період хворий є дуже заразним.

Орієнтовно через тиждень кашель стає інтенсивнішим, з’являються напади спазматич­ного кашлю з характерним свис­том, які можуть супроводжувати­ся блюванням, почервонінням або синюшністю шкіри та відходжен­ням в’язкого слизу. Напруження під час кашлю може спричинити незначні крововиливи під шкі­рою або в очах. У маленьких дітей може тимчасово посиніти шкіра через труднощі з диханням.

— Для кого особливо небез­печний кашлюк?

— Немовлята й маленькі діти найбільш вразливі до розвитку ускладнень від кашлюку, таких, як пневмонія, судоми, апное (зупин­ка дихання), енцефалопатія (ура­ження головного мозку) і навіть смерть.

Старші діти переносять каш­люк легше, проте захворювання залишається виснажливим.

— Як відбувається лікування кашлюку?

— Лікування спрямоване на за­побігання поширенню інфекції. Діти першого року життя, особли­во невакциновані, завжди ліку­ються в стаціонарі. Важливо пити достатньо води, харчуватися зба­лансовано невеликими порціями. Також слід ізолювати хворого, щоб уникнути передачі хвороби.

— Медики неодноразово на­голошували, що єдиний надій­ний захист від кашлюку — вак­цинація. Який вона створює ефект?

— Вакцинація вагітних та усієї сім'ї проти кашлюку допомагає створити ефект «кокона» — це коли багато людей у спільноті вакцино­вані проти хвороби, що зменшує поширення інфекції серед неза­хищених осіб, зокрема немовлят та маленьких дітей.

— Коли можна вакцинува­тись вагітним і скільки щеплень необхідно дітям?

— Щоб захистити новонаро­джену дитину в перші тижні жит­тя, всім вагітним жінкам реко­мендується вакцинуватися проти кашлюку, дифтерії та правця, незалежно від того, чи були вони щеплені у дитинстві. Вакцинува­тись можна з 22-го тижня вагіт­ності.

А дітей, відповідно до націо­нального календаря щеплень, для профілактики кашлюку необхідно вакцинувати у віці 2, 4, 6 і 18 міся­ців (чотири щеплення). Вакцини формують у щеплених дітей стій­кий імунітет проти кашлюку, диф­терії та правця.

Записала Анна Врублевська.

Схожі новини