Передплата 2024 ВЗ

13 років чоловік живе без шлунка

Онкологи видалили пацієнту орган травлення, щоб врятувати йому життя

Пан Володимир регулярно проходить контрольні огляди, щоб бути впевненим, що хвороба остаточно відступила. Фото ЛОРЛДЦ
Пан Володимир регулярно проходить контрольні огляди, щоб бути впевненим, що хвороба остаточно відступила. Фото ЛОРЛДЦ

До Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру пан Володимир зі Сколівщини потрапив ще у 2011 році. Тоді йому було 49 років. Обстеживши хворого, команда відділення абдомінальної хірургії склала план лікування, який згодом довелося коригувати. Під час операції у жителя Львівщини виявили метастази на очеревині. Історією одужання від раку поділилися у пресслужбі медзакладу.

Хірурги видалили хво­рому уражену ділянку й пе­редали її на термінове гіс­тологічне дослідження. Фахівці встановили наяв­ність метастазів і підтверди­ли, що у чоловіка — lV стадія захворювання.

Як розповів завідувач відділення Мирон Огор­чак, на комп’ютерній томо­графії метастазів у пацієн­та не виявили, бо вони були крихітними та «ховалися» на очеревині. Тож якби лікарі не помітили утворення під час операції, небезпечна хворо­ба прогресувала б далі.

Щоб прийняти остаточ­не рішення про обсяг хірур­гічного втручання, онкологи завжди оглядають всю оче­ревинну порожнину. Оскіль­ки під час огляду у пана Во­лодимира діагностували метастази (що згодом під­твердилося гістологічно), крім шлунка, йому довелося забрати й частину очереви­ни. Крім цього, жителю Ско­лівського району провели НІ­РЕС — процедуру, яка значно збільшує шанси на успіш­не лікування. У черевну по­рожнину вводиться спеціаль­ний розчин протипухлинного препарату, нагрітий до +430С. Це робиться для того, щоб убити ракові клітини, які мо­гли там залишитися. Далі на пана Володимира чекала піс­ляопераційна хімієтерапія.

Пройшовши повний об'єм комбінованого ліку­вання, чоловік ще двічі отри­мував медичну допомогу у Львівському онкоцентрі - у пацієнтів з видаленим шлун­ком часто гірше засвоюєть­ся залізо, тож їх потрібно до­датково лікувати від анемії.

Попри важкий діагноз та складне лікування, житель Львівщини живе повноцін­ним життям і регулярно про­ходить контрольні обстежен­ня, щоб бути впевненим, що хвороба не повертається.

Схожі новини