Імбир зігріває і запобігає простудним захворюванням
Імбир — найдавніша пряність, один з найважливіших елементів індійської та азіатської кухонь. Дезінфікує, тонізує, має свіжий пряний смак і аромат
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/505765/imbyr.jpg)
Вперше імбир почали вирощувати в країнах Сходу. Його корінь — це цінна пряність з дуже ароматним і багатим смаком, яку широко застосовують в кулінарії. Але паралельно із застосуванням на кухні його використовують і в медицині - як у традиційній, так і в народній.
У кулінарії найчастіше використовують імбир у вигляді порошку як приправу або самостійний продукт. Імбир додають у кондитерські вироби та солодощі, борошно, різні соуси, консерви, страви з риби і м’яса, алкогольні та безалкогольні напої і навіть в деякі сорти чаю. Імбир входить до складу карі, в маринованому вигляді його використовують як приправу до суші, а в деяких азіатських країнах свіжі корені імбиру зацукровують і роблять з них варення.
Залежно від способу попередньої підготовки розрізняють два види імбиру: білий (перед сушінням коріння імбиру миють і очищають від верхнього шару) і чорний (коріння миють і сушать, не піддаючи попередній обробці) — більш гострий і пекучий. А потім обидва види висушують на сонці.
Хімічний склад кореня
Цей продукт містить багато цінних компонентів, зокрема клітковину, аспарагін, холін, лінолієву, каприлову і олеїнову кислоти, вітаміни А, С, В1, В2, і В3, всі незамінні амінокислоти і насичений мінеральний комплекс (кремній, алюміній, цинк, натрій, фосфор, залізо, марганець, калій, магній тощо).
Імбир містить ефірні олії: камфін, феландрін, цинеол, борнеол, цитрал, що відповідають за аромат, і гінгерол, який надає кореневі гострого пекучого смаку.
Крім того, він містить складний набір фармакологічно активних речовин, серед яких — бета-каротин, гінгероли, капсаїцин, куркумін, кофеїнова кислота тощо.
Корисні властивості
Переваг цього продукту не злічити. Імбир має протизапальну, спазмолітичну, знеболювальну, загоювальну, тонізуючу, антибактеріальну, сечо- і жовчогінну дії. Імбирний корінь чудово зміцнює імунітет і захищає організм від паразитів.
Імбир широко застосовують у медицині - з гомеопатичною метою і у виробництві лікарських препаратів.
Він очищає стінки центральних і периферичних судин від бляшок холестеринів, нормалізує рівень холестерину, запобігає згортанню крові, стимулює кровообіг, знижує рівень цукру у крові за діабету 2 типу, вважається легким проносним засобом, застосовується у випадках дискінезії шлунково-кишкового тракту, є протиглисним засобом, позбавляє організм від паразитів.
Регулярне вживання імбиру в їжу покращує мозковий кровообіг і активізує мозкову діяльність, стимулює роботу травної системи, активізує діяльність щитовидної залози і підвищує лібідо, особливо у жінок.
Корисний імбир у випадках метеоризму, спазмів шлунка, артриту, запаленнях ротової порожнини, бронхіальної астми, алергічних і шкірних захворювань.
Настій імбирного кореня або порошку рекомендують для підвищення апетиту і поліпшення травлення, за морської хвороби, атеросклерозу і для нормалізації ліпідного обміну та обміну холестерину.
Компреси використовують проти болів у спині, хронічного ревматизму або для зняття головного болю.
Імбирний корінь — чудовий засіб від простудних захворювань. Він допоможе побороти грип і застійні явища в легенях, позбавить болю у горлі, кашлю. Імбир має відхаркувальну властивість і зігріваюче діє на організм.
Ефірна олія імбиру має адаптогенну, седативну, снодійну, спазмолітичну, протизапальну та анальгетичну дії, підвищує імунітет, використовується для лікування захворювань опорно-рухового апарату, простудних і вірусних недуг, а також хвороби легень і бронхів.
Її також широко застосовують у лікуванні фобій (страхів), депресії, погіршення уваги, пам’яті, передменструального синдрому, за прояву апатії та агресії (нормалізує прояв адекватної реакції).
Протипоказання
Імбир може викликати алергію, вживати його з обережністю необхідно також у випадках таких захворювань, як цироз печінки, хронічні і гострі гепатити, камені у печінці, ішемічна хвороба серця і гіпертонія. Також не рекомендують його у період вагітності і грудного вигодовування немовлят.
Рекомендовано виключити імбир з раціону у випадках кровотеч, під час приймання препаратів, які знижують тиск, і за цукрового діабету.
Галина Вербицька