Непереносимість лактози
Непереносимість лактози є поширеним синдромом, який має досить великий відсоток населення
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/501357/laktoza.jpg)
Синдром непереносимості лактози та алергія на молоко і молочні продукти — два різні стани. Для першого характерні дискомфортні відчуття під час вживання продуктів із вмістом молочного цукру, тоді як алергічна реакція проявляється після запуску захисного механізму імунної системи.
Симптоми непереносимості лактози можна зменшити (а в деяких випадках навіть позбутися їх), дотримуючись дієти та правильного лікування.
Непереносимість лактози — стан, що виникає після вживання продуктів або напоїв, які містять лактозу, що проявляється у вигляді здуття живота, діареї та інших симптомів.
Сама собою лактоза — це цукор, який є у молочних продуктах. Для перетравлення цього елемента в тонкому кишківнику необхідна достатня кількість ферменту (лактази). Саме він відповідає за розщеплення лактози на глюкозу і галактозу, щоб організм міг її засвоїти. Коли здатність виробляти лактазу знижується, з’являється непереносимість молочного цукру.
Важливо зазначити, що не всі молочні продукти провокують появу неприємних симптомів. Наприклад, йогурт або кефір із живими активними культурами зазвичай не спричиняють негативної реакції організму. Це відбувається через те, що активні культури та пробіотики виживають за рахунок вживання лактозного цукру.
Найпоширенішими ознаками непереносимості лактози є діарея, газоутворення, здуття живота, біль у шлунку, спазми, нудота і блювота, головні болі, висипання, прищі.
Ці неприємні відчуття можуть проявитися через 30 хвилин після вживання молочних продуктів або впродовж кількох годин. Їх інтенсивність може варіюватися від легкого до вкрай важкого ступеня. В організмі не вистачає ферментів для перетравлення лактози, що спричиняє скорочення кишківника.
Крім розладу травлення, можуть виникати головні болі, що переростають у мігрень, або висипання, які заявлять про себе через кілька днів після вживання продуктів, що містять лактозу. Це відбувається, коли неперетравлені частинки потрапляють із кишківника безпосередньо в кров.
Фахівці стверджують, що раптова непереносимість лактози в рідкісних випадках може проявлятися у літніх людей. У більшості випадків цей стан властивий людині з раннього віку.
Причини. Нездатність організму перетравлювати й засвоювати лактозу зумовлена найрізноманітнішими чинниками, серед яких:
Генетика. Непереносимість лактози в рідкісних випадках може бути вродженою. Дослідження показують, що нездатність засвоювати лактозу, спричинена генетичною схильністю, проявляється в підлітковому віці.
Старіння організму. Природні вікові процеси можуть призводити до зниження вироблення лактази, тому непереносимість молочного цукру може виникнути у поважному віці (навіть якщо роками жодних симптомів не проявлялося).
Хвороби і стрес. У деяких випадках непереносимість лактози є набутою: після хірургічних втручань, травм, хвороб (гастроентерит, хвороба Крона, виразковий коліт та інші захворювання травної системи). Тривалий прийом деяких ліків, антибіотиків, можуть порушити здорове функціонування кишківника і призвести до розвитку непереносимості лактози.
Лікування та харчування
Якщо людина стикається з проблемою неперетравлення молочного цукру, необхідно вжити заходів, які знімуть неприємні відчуття і допоможуть запобігти важким наслідкам.
Основною проблемою, крім тривожних симптомів, може стати нестача поживних речовин в організмі, оскільки молочні продукти — джерело кальцію, магнію, вітамінів D і K.
Залежно від важкості стану декому слід уникати вживання продуктів із вмістом лактози або обмежити їхню кількість. Деякі люди з непереносимістю молочного цукру можуть вживати до 12 грамів лактози на день — стільки є у склянці молока — і не відчувати здуття, спазмів або інших неприємних наслідків.
Продукти без лактози, глютену і жиру
Вживання кефіру сприяє поліпшенню засвоєння лактози. У процесі ферментації в цьому молочному продукті природна лактоза розщеплюється, тому організм не стикається з проблемами її засвоєння.
Якщо людина змушена відмовитися від молочних продуктів, фахівці радять дотримуватися таких правил харчування:
- вживати органічні кисломолочні продукти (наприклад, кефір чи йогурт);
- звертати увагу на склад продуктів харчування;
- приймати травні ферменти, що містять лактазу;
- не відмовлятися від пробіотиків;
- включати в раціон продукти, насичені кальцієм і магнієм;
- замінити вершкове масло на пряжене, у якому рівень лактози знижений;
- спробувати козяче молоко, яке не поступається коров’ячому за кількістю вітамінів та корисних речовин і водночас містить меншу кількість лактози.