Передплата 2025 «Добра кухня»

Непереносимість лактози

Непереносимість лактози є поширеним синдромом, який має досить великий відсоток населення

Фото: HayDmitriy / depositphotos
Фото: HayDmitriy / depositphotos

Синдром непереносимості лак­този та алергія на молоко і молочні продукти — два різні стани. Для пер­шого характерні дискомфортні відчуття під час вживання продуктів із вмістом молоч­ного цукру, тоді як алергічна реакція прояв­ляється після запуску захисного механізму імунної системи.

Симптоми непереносимості лактози можна зменшити (а в деяких випадках на­віть позбутися їх), дотримуючись дієти та правильного лікування.

Непереносимість лактози — стан, що ви­никає після вживання продуктів або напоїв, які містять лактозу, що проявляється у ви­гляді здуття живота, діареї та інших симп­томів.

Сама собою лактоза — це цукор, який є у молочних продуктах. Для перетравлен­ня цього елемента в тонкому кишківнику необхідна достатня кількість ферменту (лактази). Саме він відповідає за роз­щеплення лактози на глюкозу і галак­тозу, щоб організм міг її засвоїти. Коли здатність виробляти лактазу знижується, з’являється непереносимість молочного цукру.

Важливо зазначити, що не всі молочні продукти провокують появу неприємних симптомів. Наприклад, йогурт або кефір із живими активними культурами зазвичай не спричиняють негативної реакції організму. Це відбувається через те, що активні куль­тури та пробіотики виживають за рахунок вживання лактозного цукру.

Найпоширенішими ознаками непере­носимості лактози є діарея, газоутворен­ня, здуття живота, біль у шлунку, спазми, нудота і блювота, головні болі, висипання, прищі.

Ці неприємні відчуття можуть проявитися через 30 хвилин після вживання молочних продуктів або впродовж кількох годин. Їх інтенсивність може варіюватися від легко­го до вкрай важкого ступеня. В організмі не вистачає ферментів для перетравлення лак­този, що спричиняє скорочення кишківника.

Крім розладу травлення, можуть виника­ти головні болі, що переростають у мігрень, або висипання, які заявлять про себе че­рез кілька днів після вживання продуктів, що містять лактозу. Це відбувається, коли неперетравлені частинки потрапляють із кишківника безпосередньо в кров.

Фахівці стверджують, що раптова непе­реносимість лактози в рідкісних випадках може проявлятися у літніх людей. У біль­шості випадків цей стан властивий людині з раннього віку.

Причини. Нездатність організму пере­травлювати й засвоювати лактозу зумовле­на найрізноманітнішими чинниками, серед яких:

Генетика. Непереносимість лактози в рідкісних випадках може бути вродженою. Дослідження показують, що нездатність засвоювати лактозу, спричинена генетич­ною схильністю, проявляється в підлітко­вому віці.

Старіння організму. Природні вікові процеси можуть призводити до зниження вироблення лактази, тому непереноси­мість молочного цукру може виникнути у поважному віці (навіть якщо роками жодних симптомів не проявлялося).

Хвороби і стрес. У деяких випадках не­переносимість лактози є набутою: після хі­рургічних втручань, травм, хвороб (гастро­ентерит, хвороба Крона, виразковий коліт та інші захворювання травної системи). Тривалий прийом деяких ліків, антибіоти­ків, можуть порушити здорове функціону­вання кишківника і призвести до розвитку непереносимості лактози.

Лікування та харчування

Якщо людина стикається з проблемою неперетравлення молочного цукру, необ­хідно вжити заходів, які знімуть неприємні відчуття і допоможуть запобігти важким на­слідкам.

Основною проблемою, крім тривожних симптомів, може стати нестача поживних речовин в організмі, оскільки молочні про­дукти — джерело кальцію, магнію, вітамінів D і K.

Залежно від важкості стану декому слід уникати вживання продуктів із вмістом лак­този або обмежити їхню кількість. Деякі люди з непереносимістю молочного цукру можуть вживати до 12 грамів лактози на день — стільки є у склянці молока — і не від­чувати здуття, спазмів або інших неприєм­них наслідків.

Продукти без лактози, глютену і жиру

Вживання кефіру сприяє поліпшенню засвоєння лактози. У процесі ферментації в цьому молочному продукті природна лак­тоза розщеплюється, тому організм не сти­кається з проблемами її засвоєння.

Якщо людина змушена відмовитися від молочних продуктів, фахівці радять дотри­муватися таких правил харчування:

  • вживати органічні кисломолочні про­дукти (наприклад, кефір чи йогурт);
  • звертати увагу на склад продуктів хар­чування;
  • приймати травні ферменти, що міс­тять лактазу;
  • не відмовлятися від пробіотиків;
  • включати в раціон продукти, насичені кальцієм і магнієм;
  • замінити вершкове масло на пряжене, у якому рівень лактози знижений;
  • спробувати козяче молоко, яке не по­ступається коров’ячому за кількістю вітамі­нів та корисних речовин і водночас містить меншу кількість лактози.