Смачні, корисні, але й небезпечні
Сезон грибів розпочався. А з ним і сезон отруєнь, і навіть смертей від отруєння грибами. Як поласувати грибами та не отруїтися?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/497988/hryby.jpg)
У середині вересня на Львівщині зафіксували перший летальний випадок внаслідок отруєння грибами. «На жаль, організм 73-річної жінки не витримав отруєння токсичними речовинами, що спричинили їстівні гриби. Пацієнтка на 7-ий день перебування в лікарні у відділенні інтенсивної терапії померла. Її 76-річний чоловік у стані середньої важкості надалі отримує необхідну допомогу», — повідомила лікарка із загальної гігієни відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Жукровська.
Додамо, що подружжя пенсіонерів із Трускавця потрапило до лікарні після споживання квашених груздів. Вони збирали гриби на околицях курортного міста. Заквасили і скуштували грузді на початку вересня. Уже наступного дня першою на болі у животі та діарею почала скаржитися дружина.
У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України розповіли, що по медичну допомогу 73-річна жінка звернулася на третій день. Її госпіталізували до інфекційного відділення однієї з районних лікарень області. Однак через 4 доби стан постраждалої погіршився, і її перевели до відділення інтенсивної терапії. На превеликий жаль, пацієнтка померла.
У чоловіка такі ж скарги з’явилися через тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували, і стан чоловіка лікарі оцінюють як середньої важкості.
Нагадуємо, у 2022 році на Львівщині було зареєстровано 7 осередків отруєння грибами. Постраждали 10 людей, з них — двоє дітей.
Медики застерігають: гриби можуть бути потенційно небезпечними для здоров’я та життя людей внаслідок порушення правил збору, зберігання та обробки. Серед 3000 різновидів грибів лише 400 — їстівні.
Пропонуємо вашій увазі правила збирання та приготування грибів від фахівців Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Просимо дослухатися та не нехтувати ними, збираючи, готуючи та вживаючи гриби.
Отож медики кажуть, що:
- не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років;
- гриби можуть спричиняти алергію, їх не рекомендують вживати вагітним, жінкам, які годують грудьми, а також літнім людям;
- найчастіше отруєння трапляються через схожість їстівних та отруйних грибів, які містять токсини;
- отруїтися можна і їстівними грибами, якщо ті не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях;
- у перезрілих та несвіжих грибах, або за неправильного їх висушування накопичуються токсини, утворені внаслідок розпаду білків.
Наголошуємо, що ознаки отруєння грибами можуть проявитися або вже через 30 хвилин після споживання, або і пізніше — упродовж кількох днів.
Ознаки отруєння грибами: нудота; блювота; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій.
Перша допомога за отруєння грибами:
- терміново зателефонувати до «швидкої» — 103;
- прийняти сорбент;
- промити шлунок водою;
- дотримуватися постільного режиму;
- пити багато води та прохолодного чаю.
За наявності будь-якого з наведених вище симптомів треба негайно викликати лікаря. У жодному разі, акцентують медики, не займатися самолікуванням! Це небезпечно для життя!
На завершення медики пропонують низку порад як завзятим грибникам, так і початківцям, що ж слід робити, аби не отруїтися грибами:
- найперше і найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
- не купувати грибів на стихійних ринках;
- уважно оглядати гриби, звертаючи увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирати лише добре знайомі гриби. За найменшого сумніву одразу викидати гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
- не брати занадто молодих чи старих грибів — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирати гриби в посушливу погоду: у цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
- не куштувати сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірити гриби: усі сумнівні треба викинути;
- готувати гриби протягом першої доби після збирання;
- варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менш ніж 30 хв. Зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.