Передплата 2024 «Добра кухня»

Смачні, корисні, але й небезпечні

Сезон грибів розпочався. А з ним і сезон отруєнь, і навіть смертей від отруєння грибами. Як поласувати грибами та не отруїтися?

Фото Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
Фото Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

У середині вересня на Львівщині зафіксували перший летальний випадок внаслідок отруєння грибами. «На жаль, організм 73-річної жінки не витримав отруєння токсичними речовинами, що спричинили їстівні гриби. Пацієнтка на 7-ий день перебування в лікарні у відділенні інтенсивної терапії померла. Її 76-річний чоловік у стані середньої важкості надалі отримує необхідну допомогу», — повідомила лікарка із загальної гігієни відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Жукровська.

Додамо, що подружжя пенсіонерів із Трускавця потрапило до лікарні після споживання квашених груздів. Вони збирали гриби на околицях курортного міс­та. Заквасили і скуштували грузді на почат­ку вересня. Уже наступного дня першою на болі у животі та діарею почала скаржитися дружина.

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України розповіли, що по медичну допомогу 73-річ­на жінка звернулася на третій день. Її госпі­талізували до інфекційного відділення одні­єї з районних лікарень області. Однак через 4 доби стан постраждалої погіршився, і її перевели до відділення інтенсивної терапії. На превеликий жаль, пацієнтка померла.

У чоловіка такі ж скарги з’явилися че­рез тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували, і стан чоловіка лікарі оці­нюють як середньої важкості.

Нагадуємо, у 2022 році на Львівщині було зареєстровано 7 осередків отруєння грибами. Постраждали 10 людей, з них — двоє дітей.

Медики застерігають: гриби можуть бути потенційно небезпечними для здоров’я та життя людей внаслідок порушення правил збору, зберігання та обробки. Серед 3000 різновидів грибів лише 400 — їстівні.

Пропонуємо вашій увазі правила зби­рання та приготування грибів від фахів­ців Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Про­симо дослухатися та не нехтувати ними, збираючи, готуючи та вживаючи гриби.

Отож медики кажуть, що:

  • не варто годувати грибами чи страва­ми з них дітей до 12 років;
  • гриби можуть спричиняти алергію, їх не рекомендують вживати вагітним, жін­кам, які годують грудьми, а також літнім людям;
  • найчастіше отруєння трапляються че­рез схожість їстівних та отруйних грибів, які містять токсини;
  • отруїтися можна і їстівними грибами, якщо ті не пройшли належної термічної об­робки або виросли на забруднених терито­ріях;
  • у перезрілих та несвіжих грибах, або за неправильного їх висушування накопи­чуються токсини, утворені внаслідок роз­паду білків.

Наголошуємо, що ознаки отруєння гри­бами можуть проявитися або вже через 30 хвилин після споживання, або і пізніше — упродовж кількох днів.

Ознаки отруєння грибами: нудота; блювота; різкий біль у животі; діарея; за­паморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; від­тік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); марення, поява галюцинацій.

Перша допомога за отруєння грибами:

  • терміново зателефонувати до «швид­кої» — 103;
  • прийняти сорбент;
  • промити шлунок водою;
  • дотримуватися постільного режиму;
  • пити багато води та прохолодного чаю.

За наявності будь-якого з наведених вище симптомів треба негайно викликати лікаря. У жодному разі, акцентують медики, не займатися самолікуванням! Це небез­печно для життя!

На завершення медики пропонують низ­ку порад як завзятим грибникам, так і по­чатківцям, що ж слід робити, аби не отруї­тися грибами:

  • найперше і найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі під­лягають контролю та продаються в торго­вельній мережі;
  • не купувати грибів на стихійних рин­ках;
  • уважно оглядати гриби, звертаючи увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирати лише добре знайомі гриби. За найменшого сумніву одразу викидати гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
  • не брати занадто молодих чи старих грибів — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирати гриби поблизу трас, про­мислових підприємств, забруднених те­риторій: гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирати гриби в посушливу погоду: у цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • не куштувати сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірити гриби: усі сумнівні треба викинути;
  • готувати гриби протягом першої доби після збирання;
  • варити гриби не менше трьох разів, що­разу у свіжій підсоленій воді не менш ніж 30 хв. Зберігати страви з грибами в холодиль­нику в емальованому посуді не більше доби.

Схожі новини