Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині розгулявся лептоспіроз

Медики б’ють на сполох і закликають людей, у разі появи його симптомів, не зволікати і відразу звертатися до лікаря

Фото kg.ua
Фото kg.ua

Небезпечна недуга цього літа не на жарт розгулялася на Львівщині. Наприкінці серпня аж восьмеро людей потрапили до Львівської обласної інфекційної лікарні. Більшість пацієнтів — з Львівського, Стрийського районів, міст Дрогобича і Моршина.

З", як інформують у Львів­ському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України, від початку 2023 року у Львівській області зареєстрували 21 випадок зараження із первинним діа­гнозом лептоспіроз. Торік за аналогіч­ний період таких випадків було 14. При­ріст захворюваності становить 42%. Дітей серед хворих немає.

Найбільший ризик підхопити цю хво­робу виникає саме влітку. Хворі купали­ся у водоймах, наводили лад у підвалах без засобів захисту, гуляли в лісі. Про це розповіла завідувачка четвертого діагностичного відділення Львів­ської обласної інфекційної лікарні Таміла Алексанян.

За її словами, людина може зарази­тися цією небезпечною недугою через тріщини, порізи, рани на шкірі чи сли­зовій оболонці. Небезпечні бактерії по­трапляють у воду зі сечею хворих тва­рин, найчастіше — гризунів. Захворіти на лептоспіроз людина може у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження.

— Таміло Іванівно, якими є основні симптоми лептоспірозу?

— Лептоспіроз на початках захво­рювання легко сплутати з грипом або іншою інфекційною хворобою: є болі у м’язах, гарячка, блювота та діарея.

Однак коли людина перестає виділя­ти сечу та жовтіє, стає зрозуміло, що це лептоспіроз. Але тоді вже пізно лікува­ти, тоді вже так блокуються нирки, і ми не можемо їх розблокувати.

Передавання хвороби від людини до людини неможливе. Що стосується іму­нітету, то він нетривалий, тож ймовірне повторне захворювання.

— Ваша порада у такому випадку?

— Одразу звертатися до лікаря. На жаль, більшість із пацієнтів зволікає зі зверненням по медичну допомогу. Для прикладу, один із хворих звернувся до медиків аж через тиждень. Чоловік розповів, що він тонув. Його врятува­ли. Відразу, коли витягли з води, нада­ли медичну допомогу і запропонували звернутися до лікаря. Проте він від­мовився, мотивуючи тим, що боїться лікарів і лікарень. Однак через тиждень його почали турбувати болі у м’язах, підвищилася температура, пожовтів. Тоді звернувся до районного медзакла­ду, звідки відразу скерували до Львів­ської обласної інфекційної лікарні.

— Що ви порадите людям, аби уникнути цього небезпечного захво­рювання?

— Насамперед — бути уважними. Якщо йдете ловити рибу — взувайте ґу­мове взуття. Якщо працюєте на горо­ді - одягайте спеціальні рукавички. Не купайтеся у водоймах, за якими ніхто не доглядає. А також частіше мийте руки, ретельно мийте овочі, фрукти, прине­сені з підвалів, боріться з гризунами у будинку та господарстві.

І найголовніша порада, якою ра­димо не нехтувати, — вчасно, точніше — негайно звертайтеся до лікаря! Са­молікування у випадку лептоспірозу смертельно небезпечне. Хвороба може викликати ще й тяжкі ускладнення у ви­гляді міокардиту, пневмонії, набряку мозку тощо.

Схожі новини