Що їсти після 40?
Якщо до 40 років ви чи ваші рідні не зайнялися своїм харчуванням, то саме час почати. На цьому наголошує нутриціолог зі Львова Ольга Дорош і каже: «Після 40 років змінюються наші харчові потреби, ми втрачаємо м’язи, більше схильні до дефіцитів, зокрема кальцію, маємо меншу активність. Усе це впливає на наше самопочуття та зростає ймовірність захворювань»
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/495095/kharchuvannia.jpg)
Також, за словами нутриціолога, за допомогою харчування маємо працювати над профілактикою низки захворювань, таких, як остеопороз, гіпертонія, хвороби серця, діабет і деяких видів раку.
Отож поради від нутриціолога:
- З'їдайте хоча б 400 грамів овочів, зелені, фруктів, ягід за день. Вони є джерелами вітамінів, мінералів та харчових волокон, які профілактують закрепи, підвищення цукру і холестерину в крові.
- Щодня дбайте про продукти, багаті кальцієм. Це молочні продукти, насіння, горіхи, риба й морепродукти, консерви з кістками, збагачені кальцієм рослинні продукти.
- Щодо молочних продуктів, то Ольга Дорош застерігає: обирати слід нежирні молочні продукти.
- Під час кожного прийому вживайте білок: нежирне червоне м’ясо, птицю, рибу й морепродукти, яйця, молочні продукти, бобові і соєві продукти тощо.
- Додайте в раціон більше різних типів ненасичених жирів: оливкову і лляну олії як варіант, насіння, горіхи, оливки, авокадо тощо.
- Допоки є регулярні місячні, варто дбати про залізовмісні продукти. Кальцій, харчові волокна, калій, вітаміни А, С і D є ключовими теж.
- Старайтесь їсти хоча б дві порції риби (140 г готової) за тиждень, одна з них — жирна (червона риба, слабосолений оселедець, скумбрія тощо). Риба багата на амінокислоти і допоможе зберегти серце здоровим.
- Знижуйте споживання солі.
- У віці 40 років жінки втрачають м’язову масу вдвічі швидше, ніж чоловіки. Тому надзвичайно важливо, крім харчування, у цей період звернути увагу на регулярні тренування.
- Також Ольга Дорош каже: «Нормалізуйте вагу тіла, адже зайва вага чи ожиріння збільшують ймовірність неінфекційних захворювань».