Що їсти після 40?
Якщо до 40 років ви чи ваші рідні не зайнялися своїм харчуванням, то саме час почати. На цьому наголошує нутриціолог зі Львова Ольга Дорош і каже: «Після 40 років змінюються наші харчові потреби, ми втрачаємо м’язи, більше схильні до дефіцитів, зокрема кальцію, маємо меншу активність. Усе це впливає на наше самопочуття та зростає ймовірність захворювань»
Також, за словами нутриціолога, за допомогою харчування маємо працювати над профілактикою низки захворювань, таких, як остеопороз, гіпертонія, хвороби серця, діабет і деяких видів раку.
Отож поради від нутриціолога:
- З'їдайте хоча б 400 грамів овочів, зелені, фруктів, ягід за день. Вони є джерелами вітамінів, мінералів та харчових волокон, які профілактують закрепи, підвищення цукру і холестерину в крові.
- Щодня дбайте про продукти, багаті кальцієм. Це молочні продукти, насіння, горіхи, риба й морепродукти, консерви з кістками, збагачені кальцієм рослинні продукти.
- Щодо молочних продуктів, то Ольга Дорош застерігає: обирати слід нежирні молочні продукти.
- Під час кожного прийому вживайте білок: нежирне червоне м’ясо, птицю, рибу й морепродукти, яйця, молочні продукти, бобові і соєві продукти тощо.
- Додайте в раціон більше різних типів ненасичених жирів: оливкову і лляну олії як варіант, насіння, горіхи, оливки, авокадо тощо.
- Допоки є регулярні місячні, варто дбати про залізовмісні продукти. Кальцій, харчові волокна, калій, вітаміни А, С і D є ключовими теж.
- Старайтесь їсти хоча б дві порції риби (140 г готової) за тиждень, одна з них — жирна (червона риба, слабосолений оселедець, скумбрія тощо). Риба багата на амінокислоти і допоможе зберегти серце здоровим.
- Знижуйте споживання солі.
- У віці 40 років жінки втрачають м’язову масу вдвічі швидше, ніж чоловіки. Тому надзвичайно важливо, крім харчування, у цей період звернути увагу на регулярні тренування.
- Також Ольга Дорош каже: «Нормалізуйте вагу тіла, адже зайва вага чи ожиріння збільшують ймовірність неінфекційних захворювань».