Передплата 2024 «Добра кухня»

Що їсти після 40?

Якщо до 40 років ви чи ваші рідні не зайнялися своїм харчуванням, то саме час почати. На цьому наголошує нутриціолог зі Львова Ольга Дорош і каже: «Після 40 років змінюються наші харчові потреби, ми втрачаємо м’язи, більше схильні до дефіцитів, зокрема кальцію, маємо меншу активність. Усе це впливає на наше самопочуття та зростає ймовірність захворювань»

Також, за словами нутриціолога, за допомогою харчу­вання маємо працювати над профілактикою низки захворю­вань, таких, як остеопороз, гіпер­тонія, хвороби серця, діабет і дея­ких видів раку.

Отож поради від нутриціолога:

  • З'їдайте хоча б 400 грамів овочів, зелені, фруктів, ягід за день. Вони є джерелами вітамінів, мінералів та харчових волокон, які профілактують закрепи, підви­щення цукру і холестерину в крові.
  • Щодня дбайте про продукти, багаті кальцієм. Це молочні про­дукти, насіння, горіхи, риба й мо­репродукти, консерви з кістками, збагачені кальцієм рослинні про­дукти.
  • Щодо молочних продуктів, то Ольга Дорош застерігає: оби­рати слід нежирні молочні про­дукти.
  • Під час кожного прийому вживайте білок: нежирне червоне м’ясо, птицю, рибу й морепродук­ти, яйця, молочні продукти, бобові і соєві продукти тощо.
  • Додайте в раціон більше різних типів ненасичених жирів: оливкову і лляну олії як варіант, насіння, горіхи, оливки, авокадо тощо.
  • Допоки є регулярні місячні, варто дбати про залізовмісні про­дукти. Кальцій, харчові волокна, калій, вітаміни А, С і D є ключови­ми теж.
  • Старайтесь їсти хоча б дві порції риби (140 г готової) за тиж­день, одна з них — жирна (червона риба, слабосолений оселедець, скумбрія тощо). Риба багата на амінокислоти і допоможе зберег­ти серце здоровим.
  • Знижуйте споживання солі.
  • У віці 40 років жінки втрача­ють м’язову масу вдвічі швидше, ніж чоловіки. Тому надзвичайно важливо, крім харчування, у цей період звернути увагу на регуляр­ні тренування.
  • Також Ольга Дорош каже: «Нормалізуйте вагу тіла, адже зайва вага чи ожиріння збільшу­ють ймовірність неінфекційних за­хворювань».

Схожі новини