Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Склали по кісточках»

Львівські травматологи врятували життя пенсіонерці, яку зачепив потяг

Фото Першого ТМО
Фото Першого ТМО

Нещасний випадок з пані Марією трапився, коли поверталася додому з дачі. Як розповіли у пресслужбі Першого медичного об'єднання Львова, 79-річна львів'янка поспішала на потяг. Аби скоротити шлях, вирішила прямувати вздовж колій. На попередження «прохід заборонений» не звернула особливої уваги, адже була певна, що встигне дійти до перону. Але коли їй залишалося кілька метрів, із-за рогу раптово вискочив потяг. Один із вагонів зачепив пенсіонерку за рюкзак. Жінка полетіла шкереберть щебеневим насипом.

Лікарі кажуть: це диво, що вона взагалі вижила. До Лікарні Святого Луки жін­ку доправили у вкрай важ­кому стані - з множинними закритими й відкритими пе­реломами верхніх кінцівок, ключиці, ребер та шийного хребця. Уся верхня ліва час­тина тіла львів'янки була по­нівечена, а рука трималася лише на шкірі. Ділянку її лік­тьового суглоба вивернуло аж на 360 градусів. Крово­постачання кінцівки припи­нилося. Пацієнтці загрожу­вала ампутація.

Також медики діагнос­тували у неї закриту спин­номозкову травму і розрив променевого нерва.

Пенсіонерку негайно відвезли до операційної, де спершу їй провели пер­винну хірургічну обробку ран, після чого — поверну­ли ліктьовий суглоб у пра­вильне положення, від­новили кровопостачання, вшили розірваний проме­невий нерв й відновили ці­лісність м’яза, що відпо­відає за розгинання руки. Далі травматологи (на фото) взялися фіксувати різними засобами перела­мані частини тіла жінки.

Наступні шість днів львів'янка провела в реані­мації, де бригада лікарів ін­тенсивної терапії стабілі­зувала її стан. Після цього хірурги вже могли перейти до наступних етапів лікуван­ня — відновлення ціліснос­ті ключиці та плечової кістки.

Сьогодні стан пацієнт­ки фахівці оцінюють як ста­більний. Пані Марія пома­лу одужує. Але, з огляду на важкість травм і поваж­ний вік, попереду — трива­ле лікування й реабілітація. Пенсіонерка шкодує, що потрапила в таку неприєм­ну ситуацію. Однак щасли­ва, що жива. Свій 80-річний ювілей мріє зустріти без гіп­су та милиць.