Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Малеча підхопила інфекцію на «вітрянковій вечірці»

Аби сформувати у дитини «природний імунітет» до вітрянки, деякі батьки… сприяють її контактам із хворими ровесниками

Фото Centers for Disease Control and Prevention
Фото Centers for Disease Control and Prevention

Нещодавно соцмережами ширилося відео, де лікарка розповідала про маму, яка звернулася до неї по консультацію. Її дитина заразилася вітряною віспою на так званій вітрянковій вечірці. У малечі була гарячка, висипання по всьому тілу, зокрема в роті та на статевих органах, і виражений свербіж, через що дитя відчувало дискомфорт під час сечовипускання та прийому їжі і постійно плакало.

Виявляється, деякі батьки досі вдаються до таких ледь не середньовічних практик. За­мість того, щоб безпечно вакцинува­ти дітей, «примусово» інфікують їх, бо вірять, що таким чином у доньки чи сина «сформується природний імуні­тет»… У чому полягає небезпека та­ких «вечірок», розповіли у Міністер­стві охорони здоров’я.

«Вітрянкові вечірки» з’явилися в середині минулого століття. Люди тоді не були надто обізнані з меха­нізмами розвитку захворювання та його можливими наслідками. На­вколо хворої на вітряну віспу дитини збирався натовп здорових одноліт­ків, і через кілька днів більшість з них, звісно ж, занедужувала. Помилково вважалося, що отриманий таким чи­ном імунітет зможе краще захисти­ти малечу.

Як зазначають експерти, природ­ний перебіг більшості дитячих інфек­цій, як правило, є непередбачува­ним. А це означає, що одна дитина може перенести вітряну віспу без ускладнень, інша ж — потрапить у реанімацію. Дозволити інфекційно­му захворюванню неконтрольова­но розвиватися і поширюватися та без вагомих причин відмовлятися від вакцинації - це свідчить, як мінімум, про безвідповідальність батьків.

Навантаження, якого зазнає іму­нітет, під час передачі збудника від хворої дитини до здорової і внаслі­док щеплення, відрізняється у кілька разів. За природного перебігу хворо­би імунітет бореться з тисячами віру­сів. А от після вакцинації хвороба не розвивається. Замість цього форму­ється специфічний імунітет, який на­дійно захищає малюка.

За природного інфікування вітря­ною віспою деякі її наслідки дають­ся взнати через багато років, коли вірус, який «спав» у нервових волок­нах, у випадках зниження імунітету, стресу чи інших несприятливих ста­нів «прокидається» вже у вигляді опе­різувального герпесу.

Медики звертають увагу: щеплен­ня показане тим, хто раніше не хворів на вітряну віспу.

В Україні вакцинація проти вітря­ної віспи є не обов’язковою, а реко­мендованою, тому за неї потрібно буде заплатити. Придбати вакцину можна в аптеці. У львівських приват­них клініках зробити щеплення від ві­трянки можна за 1100−1200 гривень.