Передплата 2024 «Добрий господар»

Сон і його вплив на здоров’я людини

Постійно чуємо, як важливий сон для здоров’я і доброго самопочуття, але мало хто знає, як і чому це працює насправді. Сон — особливий фізіологічний стан. Його користь завжди вважалася очевидним фактом, але серйозним дослідженням цього питання зайнялися порівняно недавно — у 50-х роках XX століття

Дуже швидко з’ясувалося, що під час сну мозок залишається активним, а рівень цієї активнос­ті перевищує денний. Він обро­бляє і аналізує всю інформацію за день, фільтруючи потрібне від надлишкового. Так відновлю­ються ресурси й працездатність. Структурно сон складається з двох фаз: повільної і швидкої. Вони змінюють одна одну цикліч­но. Індивідуальний їх розрахунок дозволяє скласти найкращий графік для конкретної людини. Вирішальні фактори — безпе­рервність сну і оптимальне спів­відношення між фазами.

  • Сон і захворювання. За систематичної нестачі сну орга­нізм слабшає. Виявляються різ­ні захворювання й порушення.
  • Серце. Зв’язок між робо­тою серцево-судинної систе­ми і тривалістю сну доведено клінічно. Внаслідок постійного недосипання ризики отримати хвороби серця зростають у 2,5 раза. А за надлишку сну ситуа­ція не набагато краща: ризики зростають у 1,5 раза. Головне — стежити за балансом.
  • Ожиріння. Вночі найак­тивніше виробляється лептин — гормон, який зберігає енергію. Якщо режим сну порушений — його вироблення недостатнє. Організму здається, що його запаси поступово вичерпують­ся, і він починає нарощувати їх за рахунок жирових відкладень. Тому більшість програм здоро­вого комплексного схуднення — це не тільки дієти і вправи, а нормалізація способу життя в цілому, включаючи режими від­починку й сну.
  • Працездатність. Вплив недосипання на активність упро­довж робочого дня очевидний. Особливо це стосується сфери розумової праці, творчих і будь-яких інших спеціальностей, які потребують генерації ідей. Та­кож падає здатність аналізувати інформацію, уважність, акурат­ність у деталях. Для працівників фізичної праці в рази зростає ризик травматизму. Після кількох безсонних днів мозок практично не здатний нічого засвоювати. На думку дослідників, брак сну можна прирівняти до алкоголь­ного сп’яніння. Доба еквівалент­на приблизно одному проміле.
  • Зовнішність. Під час сну виробляється мелатонін, який, своєю чергою, стимулює ви­роблення колагену. Це білок, який запобігає появі зморщок, тонізує і живить шкіру, впливає на її регенерацію. Зараз вва­жається, що мелатонін виро­бляється в стадії глибокого сну, тому уривчастий відпочинок або вживання снодійного не дає бажаного ефекту.
  • Не менш важливі й умови, в яких ви спите. Принаймні у спальні має бути трохи прохолод­ніше, що сприяє здоровому сну.
  • Крім того, є певні ритуа­ли, що допомагають очистити мозок від проблем і роздумів, пов’язаних з роботою. То чом би не порадувати себе перед сном, наприклад, теплою ванною з розслаблювальною музикою, перш ніж лягти у ліжко?

Нінель Кузнецька.

Схожі новини