Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зміцнити імунітет можна за 30 хвилин

Помірне фізичне навантаження зменшує ризик зараження інфекціями, а також запобігає низці хвороб внутрішніх органів

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Щоденне фізичне навантажен­ня корисне для імунного захисту організму та допомагає знизити розвиток низки захворювань. Пів години на день цілком вистачить для того, щоб досягти такого ефекту.

Під час легких фізичних на­вантажень активізуються гормо­ни. Катехоламіни, більш відомі як адреналін та норадреналін, під час вправ вивільняються. Ці гормони відіграють важливу роль у функціонуванні нашої імунної системи та викликають швидке вивільнення важливих імунних клі­тин. Під час занять спортом також збільшується об'єм руху наших імунних клітин між кров’ю та тка­нинами. Це допомагає імунним клітинам виявляти та запобігати захворюванням, які викликають віруси та інші патогени.

Для підвищення імунітету до­статньо виконувати фізичні впра­ви не менше 5 разів на тиждень — по пів години в помірному темпі. Вчені також з’ясували, що у літніх людей, які регулярно займалися спортом протягом місяця, рани на шкірі загоювалися набагато швидше. Не обов’язково відвідувати тренажерний зал або бі­гати вранці, необхідне наванта­ження можуть забезпечити піші прогулянки або зарядка. Можна також поєднувати різні вправи, зокрема — 15 хвилин активної за­рядки та 15−20 хвилин — ходьби.

Схожі новини