Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перевтома чи астенія?

Астенія — це синдром, при якому спостерігається підвищена втомлюваність, дратівливість, перепади настрою, порушення сну, зниження працездатності. Цей симптом є супутником багатьох хвороб нервової системи і не тільки. Найчастіше всі ці симптоми списуються на втому й ігноруються, проте з часом вони прогресують аж до розвитку виснаження, депресії

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Діагноз «вегетосудинна дис­тонія» медики ставлять, ви­слухавши пацієнта з числен­ними різноплановими скаргами, на перший погляд, не пов’язаними між собою, які не відображають цілісної картини конкретного за­хворювання. Найчастіше ознаки нездужання найменш помітні у ранкові години, коли ви виспалися. Однак уже через кілька годин після пробудження астенічний синдром дає про себе знати і проявляєть­ся так: невмотивована втома, яка виникає швидше ніж раніше без видимої на те причини; зниження працездатності - складніше роби­ти роботу, виконання якої до цього не викликало труднощів. Часті пе­репади настрою — від збудження до апатії; порушення сну — часті нічні пробудження, кошмари; веге­тативні порушення — тахікардія, ді­арея, перепади артеріального тис­ку, підвищене потовиділення або озноб, головний біль. Часто такого роду скарги характерні для астенії, — поширеного захворювання, яке може діагностувати фахівець, роз­пізнавши його за різноманітними «масками», за якими приховується ця недуга. Головна її відмінна риса від звичайної втоми це те, що асте­нічний стан розвивається довгий час і не минає після відпочинку. Як самостійне захворювання астенію діагностують вкрай рідко, частіше вона супроводжує інші недуги, що мають важкий перебіг або виника­ють внаслідок несприятливих умов для життя, перевтоми, стресів, а віднедавна цей список поповнив і постковідний синдром, або ж по­стковідна астенія.

Як уникнути захворювання на астенію? Відповідь залежить від багатьох чинників. Насамперед має значення тривалість, перебіг хвороби, вплив на життєдіяльність пацієнта. Не забувайте: чим рані­ше виявлене захворювання, тим легше його лікувати. Тому особам, які помітили, що з ними коїться щось не те, слід змінити усталений спосіб життя, звичну обстановку. Якщо підвищена втомлюваність пов’язана зі способом життя, то слід подбати про збалансоване харчування, нормований робочий графік, фізичну та соціальну актив­ність і перевірити організм на від­сутність захворювань. Більше ру­хайтеся, пийте достатню кількість води, спіть не менш ніж 8 годин на добу, а головне — навчіться розсла­блятися та боротися зі стресом. Ваші відпочинок та сон мають бути повноцінними, харчування — зба­лансованим, емоції - позитивни­ми. Часто цього достатньо, аби до людини повернулося нормальне самопочуття. Якщо ж полегшення не настає, не зволікаючи, звер­ніться до лікаря. Тільки фахівець може підібрати адекватні для вас сучасні препарати, які допоможуть повернути добре самопочуття, на­стрій, життєву енергію.

Надія Марко, лікар-невролог.