Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чути — не менш важливо, аніж бачити!

Коли треба звернутись до ЛОРа

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Коли сам, або хтось недочуває - це спричиняє часто як кумедні, так і доволі напружено-знервовані обставини. І при цьому усі головні герої таких ситуацій намагаються усе списати на старість або на незрозуміле погіршення слуху, щось на зразок слів із тієї пісні про Чорнобаївку: «Га, баба не чує!..». Проте далеко не усі усвідомлюють, що це не вирок, і слух можна якщо не повернути, то бодай значно поліпшити.

Дещо про вуха…

Зовнішній слуховий хід умов­но поділяється на два відділи: перший — перетинчасто-хря­щовий, знаходиться ближче до виходу (зовні), а другий — кіст­ковий, розташований ближче до барабанної перетинки.

Сірчані залози, що дуже важ­ливо, є тільки в зовнішньому, пе­ретинчасто-хрящовому відділі, тому й сірка утворюється тільки там. В цілому, функція сірки — за­хист шкіри вуха. А саме, жири, що входять до її складу, запобіга­ють промоканню шкіри вуха при попаданні в нього води. Кисла реакція сірки виконує деяку ан­тисептичну функцію: перешко­джає розмноженню бактерій, росту грибків.

Сірка утворюється у будь-якої здорової людини. У нормі вона сама виділяється з вуха при жу­ванні та розмові, цьому сприяє рух у скронево-нижньощелепно­му суглобі, який розташований поруч зі слуховим ходом.

Залазячи у вухо паличкою з метою видалення «зайвої» вуш­ної сірки, людина порушує при­родний механізм самоочищення, подразнює шкіру і зміщує вушну сірку вглиб, «утрамбовуючи» її і багаторазово збільшуючи ризик утворення пробки. Крім того, якщо занадто захопитися про­цесом, можна випадково трав­мувати барабанну перетинку па­личкою, що призведе до глухоти.

Дуже важливо доглядати й вміти правильно чистити вуха. Погодьтеся, порівняно з інши­ми частинами тіла, вуха зовсім не вибагливі та вимагають міні­мального догляду. Яким же пови­нен бути цей догляд, і чи вмієте ви правильно чистити вуха?

Звичайно ж, не варто щодня сідати перед дзеркалом і здій­снювати туалетні дії. Навпаки, надмірна старанність і необе­режні дії з вухами можуть при­звести до неприємних наслідків, захворювань і травм. Залози, які знаходяться у вухах і виробляють сірку, працюють за таким прин­ципом: чим частіше ці сірчані відкладення видаляються, тим активніше виробляється нова сірка. Багато людей вважають, що для того, щоб правильно чистити вуха, необхідно вико­ристовувати ватні палички, але це не зовсім так. Ватні палички як засіб догляду за вухами мож­на застосовувати тільки в тому випадку, якщо за допомогою їх буде очищатися тільки вушна раковина. Іноді спроби очисти­ти ватною паличкою сам вушний прохід можуть тільки нашкодити. Шкіра у вушному проході дуже ніжна, і механічне очищення ват­ними паличками може призвести до мікротравми вуха, яка своєю чергою відкриває дорогу різним інфекціям.

Приводом звернутися до ЛОРа є такі ознаки:

  • притуплення слуху на одне або обидва вуха;
  • шуми та «простріли» у ву­хах;
  • притуплення слуху після прийняття душу. Це результат набухання щільних вушних про­бок при високій вологості. Тиск набряклої пробки може стати і причиною головного болю.

Лікування сірчаної пробки одне — видалення її з вуха. А ось способи видалення бувають різ­ні.

Найпоширеніший і частий метод — промивання вуха. Зва­жаючи на простоту процедури її може провести не тільки отори­ноларинголог, а й лікар будь-якої спеціальності.

Процедура може викликати неприємні відчуття, особливо якщо пробка щільна і застаріла. Далеко не завжди вдається з пер­шого разу вимити сірчані маси з вуха. Якщо після трьох спроб пробка не видаляється, лікар за­звичай припиняє процедуру і на кілька днів призначає пацієнтові розм’якшувальні краплі. 2−3 кра­плі кілька разів на день допомага­ють розм’якшити щільну пробку, і повторне промивання вуха за­звичай виявляється успішним.

Після закапування вуха слух може погіршитися! Це нормаль­не явище: розм’якшуючись, сір­чана пробка набухає і закупорює просвіт вуха.

Обов’язково повідомте лі­каря, якщо у вас є перфорація барабанної перетинки! В цьому випадку не можна промивати вухо (тільки іноді допускається промивання з використанням замість води розчину антисеп­тика).

Другий метод видалення сір­чаної пробки — це сухий спосіб. Зазвичай так витягують пробку у тих, кому протипоказано про­мивання. При цьому лікар спе­ціальним вушним гачком під контролем зору видаляє сірчані маси з вуха. Цю процедуру може провести тільки ЛОР.

Чому з’являються пробки?

Неправильний туалет вуха. Вуха, звичайно ж, потрібно мити. Але надмірне прагнення до чистоти може призвести до проблеми. Вушна сірка виконує захисну функцію і необхідна лю­дині. Якщо ж пацієнт щоденно чистить вуха з використанням ватних паличок, намагаючись видалити всю сірку, — це призве­де до подразнення шкіри зовніш­нього слухового ходу і збільшен­ня сіркоутворення, тобто дасть зворотний ефект! Крім того, не­правильне використання ватних паличок сприяє проштовхуван­ню вже наявної сірки за переши­йок (найвужче місце зовнішнього слухового проходу), ближче до барабанної перетинки. Це про­вокує спресовування сірчаних мас та утворення пробок.

Дерматити, екзема, перене­сений зовнішній отит, хронічний середній отит. Усі ці хвороби та­кож ведуть до подразнення шкі­ри зовнішнього слухового ходу, що призводить до збільшеного сіркоутворення.

Сторонні тіла зовнішнього слухового ходу. Підвищена за­пиленість повітря і вологість по­вітря. Використання навушників і слухових апаратів, що вводяться в слуховий хід також підвищує ймовірність утворення пробок.

Чи можна їх уникнути?

Профілактика сірчаних про­бок — питання дуже актуальне. Не на всі причини їх появи ми мо­жемо вплинути. Але деякі з них цілком піддаються корекції.

Правильний туалет вуха. По-перше, ватні палички призна­чені тільки для очищення вушної раковини, ними не можна про­никати глибоко в зовнішній слу­ховий хід. Зовнішній слуховий хід не варто чіпати частіше разу на тиждень (а то й у два тижні), і прагнути вичистити його «до дір» теж не варто.

Людям, які користуються на­вушниками, слуховими апара­тами, які часто перебувають у запилених місцях або в примі­щеннях з підвищеною вологістю (а також особам, які займаються водними видами спорту), можна періодично користуватися лі­карськими засобами на зразок А-церумена. Профілактичний режим застосування препарату: 2 рази на тиждень в обидва вуха.

«Вушні» палички

Багато хто з нас звик до про­цедури чищення вух — узяв ватну паличку, швидко почистив і все готово. Та чи варто так ризикувати своїм здоров’ям? Косметичні ват­ні палички стали випускати після того, як було відмічено, що багато людей люблять «поколупатися» у вухах сірником і намотаним на нього шматком вати. Є попит — є й пропозиція: палички стали випус­кати в промислових обсягах. При цьому були враховані незручності використання сірників — палички зробили довшими, а вату на них надійно закріпили.

Підготувала Анастасія Сисак

Схожі новини