Хочете бути здоровими і стрункими — налягайте на квасолю
На думку дієтологів, бобові входять у список десяти найкорисніших для здоров’я продуктів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/482507/kvasolia.jpg)
Квасоля придатна для діабетичного харчування та розвантажувальних дієт. Цей продукт має цілу низку корисних властивостей і активно використовується в народній медицині та кулінарії. У їжу придатні як насіння квасолі, так і стручки.
Особлива харчова цінність квасолі - у поєднанні високоякісного білка з крохмалем, цукрами, мінеральними речовинами, вітамінами і незамінними амінокислотами.
Білок квасолі засвоюється легко і містить життєво необхідні амінокислоти триптофан, лізин, аргінін, тирозин, метіонін. Білок бобів близький до білка тварин і прирівнюється до дієтичних курячих яєць. Тому квасоля корисна вегетаріанцям, а також під час посту. В процесі обробки втрачається мало поживних речовин. У консервованій квасолі зберігається до 70% вітамінів і до 80% мінеральних речовин.
Клітковина, на яку багата квасоля, дає відчуття ситості, захищає від злоякісних пухлин, стабілізує рівень цукру у крові і сприяє виведенню токсинів з організму. Квасоля дає енергію, яку організм використовує поступово, ці калорії не повнять.
Плоди квасолі містять рослинний білок, жири, вуглеводи, вітаміни А, В1, В2, В6, К, РР, С, каротин. Квасоля містить велику кількість природного антиоксиданту вітаміну Е. Всі ці вітаміни добре впливають на стан шкіри, волосся і нігтів.
Багата квасоля і на мінеральні речовини — залізо, кальцій, фосфор, калій, магній, натрій, йод, мідь, цинк. А також клітковину, лимонну кислоту і зольні речовини. Калію і магнію в овочевій і стручковій квасолі мало, але в зерновій — величезна кількість.
Корисні властивості квасолі
Квасоля має безліч корисних властивостей: вона покращує роботу травної системи, допомагає полегшити бронхіти, ревматизм, шкірні захворювання, прискорює одужання у випадку інфекційних захворювань кишечнику завдяки високому вмісту сірки. Заліза в квасолі теж чимало, і тому її рекомендують вживати у випадках захворювання системи кровотворення (стимулює утворення еритроцитів — червоних тілець крові).
Квасоля знижує рівень цукру у крові, вона незамінна для діабетиків. У ній міститься аргінін, дія якого схожа з дією інсуліну, і особливо корисний її сік. Дуже добре, якщо хворому на цукровий діабет вдається протягом дня випивати близько літра суміші таких соків: стручкової квасолі, салату, моркви і брюссельської капусти — це сприяє виробленню інсуліну.
Квасоля полегшує бурсит — болісну хронічну недугу, на яку найчастіше хворіють чоловіки працездатного віку — 35 років і навіть молодші. Бурсит характеризується болями в суглобах і сухожиллях, утрудненістю рухів, почервонінням шкіри в місцях вогнищ запалення.
Квасоля має заспокійливу дію, і люди, які часто їдять страви з неї, почуваються спокійнішими і вирізняються врівноваженою поведінкою.
Туберкульоз теж полегшується завдяки протимікробним властивостям квасолі.
У людей, що часто її вживають, не утворюється зубний камінь.
Активні компоненти квасолі благотворно впливають на серцево-судинну систему, тому лікарі рекомендують включати її в харчування пацієнтам з порушеннями серцевого ритму, атеросклерозом і гіпертонією.
Квасоля нормалізує вуглеводний обмін, у ній багато цинку, отож якщо замість картоплі і рафінованих продуктів готувати її на гарнір до м’ясних і рибних страв, можна з часом позбутися кількох зайвих кілограмів.
Сечостатева система теж працює краще, якщо квасоля присутня в нашому раціоні: вона має сечогінну дію, очищає нирки, прискорює розчинення каменів і навіть покращує статеву функцію.
У хворих на подагру квасоля регулює сольовий обмін.
Велика кількість заліза, що міститься у білій квасолі, сприяє збільшенню кількості еритроцитів у крові, покращує приплив крові до клітин і підвищує опірність організму.
Квасоля і страви з неї не рекомендуються людям літнього віку, за подагри і нефриту, гастритів і виразок з підвищеною кислотністю, холециститу і коліту.
Квасолю не можна їсти сирою. Токсичні компоненти, які вона містить, руйнуються під впливом високих температур, тому її необхідно варити як мінімум 10 хвилин. Перед приготуванням суху квасолю слід замочити. Цим прискорюється процес приготування, а також виводяться речовини, що викликають проблеми з травленням.
Підготувала Галина Вербицька.