Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хочете бути здоровими і стрункими — налягайте на квасолю

На думку дієтологів, бобові входять у список десяти найкорисніших для здоров’я продуктів

Квасоля
Квасоля

Квасоля придатна для діабетичного харчування та розвантажувальних дієт. Цей продукт має цілу низку корисних властивостей і активно використовується в народній медицині та кулінарії. У їжу придатні як насіння квасолі, так і стручки.

Особлива харчова цінність ква­солі - у поєднанні високоякісного білка з крохмалем, цукрами, мі­неральними речовинами, вітамі­нами і незамінними амінокисло­тами.

Білок квасолі засвоюється легко і містить життєво необхідні амінокислоти триптофан, лізин, аргінін, тирозин, метіонін. Білок бобів близький до білка тварин і прирівнюється до дієтичних ку­рячих яєць. Тому квасоля корис­на вегетаріанцям, а також під час посту. В процесі обробки втрача­ється мало поживних речовин. У консервованій квасолі зберігаєть­ся до 70% вітамінів і до 80% міне­ральних речовин.

Клітковина, на яку багата ква­соля, дає відчуття ситості, захи­щає від злоякісних пухлин, стабі­лізує рівень цукру у крові і сприяє виведенню токсинів з організму. Квасоля дає енергію, яку організм використовує поступово, ці кало­рії не повнять.

Плоди квасолі містять рослин­ний білок, жири, вуглеводи, віта­міни А, В1, В2, В6, К, РР, С, каротин. Квасоля містить велику кількість природного антиоксиданту ві­таміну Е. Всі ці вітаміни добре впливають на стан шкіри, волосся і нігтів.

Багата квасоля і на мінеральні речовини — залізо, кальцій, фос­фор, калій, магній, натрій, йод, мідь, цинк. А також клітковину, ли­монну кислоту і зольні речовини. Калію і магнію в овочевій і струч­ковій квасолі мало, але в зерновій — величезна кількість.

Корисні властивості квасолі

Квасоля має безліч корисних властивостей: вона покращує ро­боту травної системи, допомагає полегшити бронхіти, ревматизм, шкірні захворювання, прискорює одужання у випадку інфекційних захворювань кишечнику завдяки високому вмісту сірки. Заліза в квасолі теж чимало, і тому її ре­комендують вживати у випадках захворювання системи кровотво­рення (стимулює утворення ери­троцитів — червоних тілець крові).

Квасоля знижує рівень цукру у крові, вона незамінна для діабе­тиків. У ній міститься аргінін, дія якого схожа з дією інсуліну, і осо­бливо корисний її сік. Дуже добре, якщо хворому на цукровий діабет вдається протягом дня випивати близько літра суміші таких соків: стручкової квасолі, салату, морк­ви і брюссельської капусти — це сприяє виробленню інсуліну.

Квасоля полегшує бурсит — бо­лісну хронічну недугу, на яку най­частіше хворіють чоловіки пра­цездатного віку — 35 років і навіть молодші. Бурсит характеризуєть­ся болями в суглобах і сухожил­лях, утрудненістю рухів, почер­вонінням шкіри в місцях вогнищ запалення.

Квасоля має заспокійливу дію, і люди, які часто їдять страви з неї, почуваються спокійнішими і вирізняються врівноваженою по­ведінкою.

Туберкульоз теж полегшується завдяки протимікробним власти­востям квасолі.

У людей, що часто її вживають, не утворюється зубний камінь.

Активні компоненти квасолі благотворно впливають на серце­во-судинну систему, тому лікарі рекомендують включати її в хар­чування пацієнтам з порушення­ми серцевого ритму, атероскле­розом і гіпертонією.

Квасоля нормалізує вуглевод­ний обмін, у ній багато цинку, отож якщо замість картоплі і рафінова­них продуктів готувати її на гарнір до м’ясних і рибних страв, можна з часом позбутися кількох зайвих кілограмів.

Сечостатева система теж пра­цює краще, якщо квасоля при­сутня в нашому раціоні: вона має сечогінну дію, очищає нирки, при­скорює розчинення каменів і на­віть покращує статеву функцію.

У хворих на подагру квасоля регулює сольовий обмін.

Велика кількість заліза, що міститься у білій квасолі, сприяє збільшенню кількості еритроцитів у крові, покращує приплив крові до клітин і підвищує опірність ор­ганізму.

Квасоля і страви з неї не реко­мендуються людям літнього віку, за подагри і нефриту, гастритів і виразок з підвищеною кислотніс­тю, холециститу і коліту.

Квасолю не можна їсти сирою. Токсичні компоненти, які вона містить, руйнуються під впливом високих температур, тому її необ­хідно варити як мінімум 10 хви­лин. Перед приготуванням суху квасолю слід замочити. Цим при­скорюється процес приготування, а також виводяться речовини, що викликають проблеми з травлен­ням.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини