Передплата 2024 «Добра кухня»

Лікарі перезапустили серце… 101-річній пацієнтці

Жінці встановили новий електрокардіостимулятор. Це вже третє таке втручання, яке перенесла за життя

На думку медиків, своїм довголіттям жінка завдячує не тільки генам, а й фізичній активності. Фото пресслужби Першого медичного об'єднання Львова
На думку медиків, своїм довголіттям жінка завдячує не тільки генам, а й фізичній активності. Фото пресслужби Першого медичного об'єднання Львова

Як розповіли медики Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова, самопочуття пані Марії погіршилося раптово. Вночі пенсіонерка відчула сильне запаморочення. Її кинуло в піт, а слабкість була така, що жінка не могла підвестися з ліжка. Далася взнаки давня хвороба… Набравши в груди повітря, пані Марія щосили покликала на допомогу. На щастя, її кволий голос почула онука й викликала для бабусі «швидку».

Пенсіонерка родом з Франківщини, але останні кілька років живе у Львові з онукою.

На здоров’я жінка ніколи не скаржилася, хоча все життя тяжко працювала фізично. Проте 16 років тому їй довелося вперше звернутися по медичну допомогу. Медики, провівши низку обстежень, діагностували у пацієнтки AV-блокаду. Це — патологічний стан, за якого різко знижується кількість серцевих скорочень. Іноді — до критичного рівня, коли за хвилину у хворого можна нарахувати лише 17−20 ударів серця.

Пацієнтка потрапила у лікарню в критичному стані. Тож лікарям не залишалося нічого іншого, як відвезти її в операційну. Операція виявилася вдалою!
Пацієнтка потрапила у лікарню в критичному стані. Тож лікарям не залишалося нічого іншого, як відвезти її в операційну. Операція виявилася вдалою!

Розв’язати таку серйозну проблему таблетки вже не могли, тож фахівцям довелося встановити пані Марії водій ритму серця — пристрій, який працює як комп’ютер, генеруючи електричні імпульси для стимуляції скорочення серцевого м’яза. Через сім років його замінили на новий. Утім, і цей кардіостимулятор уже відпрацював своє.

У надтяжкому стані «швидка» доправила пацієнтку до Лікарні Святого Пантелеймона. Артеріальний тиск жінки опустився до позначки 40/20 мм рт. ст., пульс — до 20 ударів на хвилину. Пенсіонерку негайно забрали в операційну, де встановили їй новий водій ритму серця. Вже за кілька хвилин стан пані Марії стабілізувався, а на третій день після втручання її виписали додому.

«Це найстарша наша пацієнтка. Три роки тому ми прооперували жінку, якій на момент втручання виповнилося 95 років. І вона досі жива», — розповів у коментарі «ВЗ» завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії медзакладу Василь Процько.

За словами лікаря, встановлення електрокардіостимулятора — рутинна операція, але з огляду на поважний вік пані пенсіонерки ризик виникнення ускладнень був вищим. А не провести такого втручання кардіологи не могли — без нового водія ритму серця пані Марія померла б.

«Пацієнтка почувається добре й особливого медичного нагляду не потребує. Достатньо буде, якщо раз на пів року приїздитиме до нас на контрольний огляд», — додає медик. Цікавлюся, як довго прослужить новий кардіостимулятор. «Прогнозований термін роботи батареї кардіостимулятора — 10 років», — каже лікар.

На думку Василя Процька, своїм довголіттям жінка завдячує не лише генам, а й фізичній активності: «Приклад пані Марії лише зайвий раз підтверджує, що рух — це життя».

Сьогодні ж пенсіонерка мріє тільки про одне — натішитись онуками й правнуками та дочекатися перемоги.

Схожі новини