Передплата 2024 ВЗ

Немовляті встановили спеціальний пристрій для проведення хіміотерапії

Досі катетери такого типу застосовували лише для дорослих і дітей старшого віку

Фото ЗУСДМЦ
Фото ЗУСДМЦ

Для одномісячної Софійки з Рівненщини ця процедура була абсолютно безболісною, бо провели її під загальною анестезією. А от для хірургів та анестезіологів Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, зважаючи на вік і вагу пацієнтки, завдання виявилося дуже відповідальним.

«Зазвичай порт-системи для проведення хіміотерапії ми встановлюємо дітям старшого віку й дорослим, які потребують тривалого лікування та, відповідно, частого венозного доступу. Для діток від народження до року використовують катетери іншого типу. Проте Софійці ми імплантували саме порт-систему, щоб лікування відбувалося максимально зручно й комфортно для малечі», — розповів завідувач хірургічного відділення ЗУСДМЦ Богдан Романишин.

Оскільки судинки, включно з венами у немовлят — надзвичайно дрібні, від львівських хірургів це вимагало особливої зосередженості й надзвичайної делікатності. Положення пристрою лікарі контролювали рентгенологічно. Щоб моніторити дихання та рух крові судинами маленької пацієнтки під час знечулення, медики вирішили застосувати інтубаційний наркоз. «Було складно не тільки через вік дитини, а й через саме захворювання. У новонароджених діток, навіть у цілком здорових, доступ до вен утруднений. Раніше в Україні, мабуть, не було випадків імплантації портів пацієнтам такого віку», — зауважила дитяча анестезіологиня Центру Іванна Андрейчук.

«Ми одна із небагатьох лікарень, яка використовує венозні порти, щоб зменшити хворобливі відчуття у дітей й покращити їхній загальний стан. Ці системи зручні та не потребують щоденного догляду», — додала дитяча онкологиня Клініки трансплантації кісткового мозку Христина Запоточна.

Пухлину наднирника у маленької рівненчанки діагностували, коли їй виповнилося три тижні.

«На третій день, ще у пологовому, я зауважила, що у донечки збільшився животик й проступила виражена судинна сітка. Оскільки за фахом я — медсестра, відразу зрозуміла, що щось не так. УЗД показало надлишок меконію (першого калу у немовлят. — Авт.), але після очисних клізм животик не зменшився. Потім з’явилася фізіологічна жовтяниця. Місцеві лікарі запідозрили в Софійки гепатит й гепатобластому (злоякісну пухлину. — Авт.) печінки», — поділилася мама дівчинки, пані Вікторія.

Лише УЗД з контрастом у Львові, яке провів лікар Віктор Жельов, дозволило встановити справжню причину нездужання — нейробластому (злоякісну пухлину) наднирника. Дитячі онкологи ЗУСДМЦ негайно розпочали лікування.

Спочатку реаніматологи встановили малечі звичайний катетер. Однак через два дні його довелося зняти, оскільки маленькі судинки затромбувалися, що унеможливило подальше введення препаратів. Тож перед наступним блоком хіміотерапії Софійці імплантували венозний порт, призначений для тривалого використання без перевстановлення.

Мама маленької пацієнтки вже зауважила позитивні зміни у самопочутті донечки. Дівчинка активна, почала добре набирати вагу. Батьки Софійки довіряють медикам, тож налаштовані на те, що їхня «кровинка» повністю одужає.

Схожі новини