Передплата 2024 «Добрий господар»

Аби потрапити до лікаря-уролога, українець подолав шлях з Ірландії до Львова

«За останніх декілька місяців збільшилася кількість пацієнтів, які повертаються із-за кордону до України»

Аби потрапити до вузькопрофільного лікаря у Європі, треба чекати в черзі зо два-три місяці

Війна оголила ще одну проблему. Українці, які тимчасово виїхали за кордон і потребують медичних послуг, змушені чекати на прийом до лікаря два-три місяці. У Європі катастрофічно бракує вузькопрофільних лікарів! Деякі українці, у яких виникли серйозні проблеми зі здоров’ям, змушені повертатися до України, аби отримати медичну допомогу. У такий ситуації опинився житель окупованого Мелітополя (Запорізької області) пан Володимир. Через війну чоловік з дружиною поїхав до Ірландії. Однак через деякий час його здоров’я погіршилося, у сечі з’явилася кров. Пан Володимир зареєструвався в ірландській клініці, однак там сказали, що треба чекати. Йому надішлють електронного листа, який сповістить про дату прийому.

Пан Володимир поділився своєю історією. Чоловік — підприємець (займався у Мелітополі виготовленням жалюзів та ролетів).

— Я виїхав з Мелітополя разом з дружиною та двома менеджерами нашої компанії наприкінці березня, — розповідає пан Володимир. — Мій компаньйон категорично відмовився виїжджати з окупованого міста. У нас був лише єдиний варіант: їхати через Крим у Грузію. Окупанти не випускали на підконтрольну Україну. Син одного разу спробував виїхати, але у нього не вийшло. Мелітополь окупували у перші два дні війни… окупанти заїхали у місто на танках з території Криму. Перше що зробили — обстріляли будівлю СБУ. Тоді чеченці почали відбирати у людей машини… За 50 км від нашого дому велися інтенсивні бої. Але наше підприємство, на щастя, вціліло. Українській армії довелося відійти за Василівку (Запорізької області). У цьому районі і надалі тривають бої.

Їхати в Ірландію ми з дружиною не планували, — веде далі пан Володимир. — Син з дружиною поїхав до родичів в Італію. Він знайшов у Мілані роботу, їм надали квартиру. Ми з дружиною жили в Батумі в орендованій квартирі 1,5 місяці. Вартість житла доволі висока. Я випадково побачив на YouTube відео соціальної працівниці з Ірландії. Вона розповідала про програму перебування тимчасово переміщених українців в Ірландії. Програма нас зацікавила, бо вони пропонували соцдопомогу, а головне житло.

Нас зустріли в Ірландії в аеропорту. Все було організовано на дуже високому рівні. Це надзвичайний народ! Українців багато в Ірландії. Ірландці щиро переживають за усіх. Дуже гарні люди, чуйні. Роблять все, щоб тимчасово переселеним українцям було комфортно.

В Ірландії ми отримали статус безробітних (соцдопомога з безробіття — 208 євро на тиждень). Такий статус у разі потреби отримують і громадяни Ірландії. Одночасно почали оформлювати медичну карту (medical card). Через два тижні карта надійшла поштою, і ми зареєструвалися у медичному закладі. За потреби могли звертатися до сімейного лікаря.

Ми жили в одному ірландському місті. Потім переїхали в інше, тож довелося знову реєструватися в медичному закладі. Але заявку оформили швидко. Хоча деякі українці розповідали, що є лікарі в Ірландії, які дуже завантажені, відмовляються брати нових пацієнтів. А тому лікаря треба довго шукати.

Якщо в людини температура, сімейний лікар випише антибіотик. Щось буде боліти, випише обезболююче. У мене були проблеми з простатою. Лікар скерував на загальний аналіз крові. Також я попросив зробити онкомаркери. Аналізи зробив швидко! А ось потрапити до вузькопрофільного спеціаліста дуже складно. Щоб зробити колоноскопію, треба чекати зо два місяці! Я до цих пір не отримав листа з ірландської клініки щодо прийому, хоча записався на процедуру ще влітку.

— У вас був гострий стан? Чому вирішили їхати до України?

— Так, у мене вже була кров в сечі. Я розумів, що чекати доведеться ще довго. Знайома українка розповідала, що їй потрібно було терміново зробити УЗД, і це коштувало їй у приватній ірландській клініці 100 євро. І знову ж таки, до приватної клініки ви не потрапите без скерування лікаря загальної практики, у якого стоїте на обліку.

Але є деякі приємні моменти. У мене, наприклад, є хронічні хвороби. Приймаю багато років ліки (купити такі ліки в аптеці без скерування лікаря неможливо). Лікар виписує ці ліки без додаткових обстежень (підбирає аналоги, якщо саме таких медикаментів в місцевих аптеках немає).

— За якими критеріями ви обирали клініку у Львові?

— У мене є знайомий лікар-уролог у Запоріжжі — Андрій Губарь. Я у нього спостерігався. Він робив мені різні процедури. Висококваліфікований спеціаліст. І людина дуже хороша. Я з ним підтримую зв’язок достатньо тривалий час. Коли в мене виникли усі ці питання в Ірландії, я звернувся до нього і попросив допомоги. Він мені порадив звернутися до львівського лікаря-уролога Василя Матвіїва (Спільнота урологів в Україні є невеликою, усі між собою спілкуються, зустрічаються на медичних семінарах. — Авт.).

Я мав летіти до Польщі, а звідти до України, але спізнився на літак, — розповідає далі пан Володимир. — Поїздку довелося перенести. Наступного разу взяв квиток на літак до Вроцлава. Звідти їхав поїздом до польського Перемишля. А там пересів на Інтерсіті до Львова. Поїзд до Перемишля затримувався на 40 хвилин, але, на щастя, начальники поїздів (з польського та українського боку) домовилися, що нас зачекають. Українців, які їхали до Києва та Львова, було багато. Загалом добирався з Ірландії до Львова добу.

— Які ваші враження від медичних послуг, які отримали у Львові?

— Якщо бути відвертим, таких медичних послуг я ще в житті не отримував! Одразу вирішив, що звернусь до приватної клініки, аби отримати послуги оперативно. В Ірландії залишилася дружина, планував швидко повернутися. Ірландія гарантувала нам безкоштовне житло до березня.

До війни я мав фінансову можливість звернутися до будь-якого лікаря (маю з чим порівняти). У Львові за пів дня мені зробили величезний об'єм усіх процедур, і одразу отримав результати. Я вражений! Не очікував, що може бути все зроблено так оперативно. Після того, як в Ірландії чекаєш на колоноскопію понад два місяці, розумієш усі переваги української медицини. В Ірландії на усі ці процедури та аналізи пішло, мабуть, років зо два!

Директор медичного центру «UROSVIT», лікар-уролог Василь Матвіїв каже:

— У пацієнта була у сечі кров, тому ми провели цистоскопію та ендоскопічні обстеження сечового міхура та сечових шляхів (діагностика проводиться за допомогою ендоскопа та відеокамери). Кров в сечі може бути єдиним симптомом маловираженої онкологічної проблеми. Пацієнт отримав комплексне ультразвукове обстеження. Також ми провели комп’ютерну томографію. Наразі підтверджень онкології немає. Утім один метод обстеження доповнює інший. Плануємо провести колоноскопію (обстеження кишечника). Під час цієї процедури пацієнт 15 хвилин перебуває у медакаментозному сні.

Маємо у клініці сучасне обладнання, яке дозволяє проводити обстеження без жодних ризиків для життя пацієнта, — веде далі Василь Матвіїв. — У лабораторії робимо усі необхідні аналізи. Якщо у людини, наприклад, у кишечнику поліпи (доброякісні пухлини), їх треба забрати. Ризик у тому, що поліпи можуть перероджуватися у недоброякісну форму.

За останніх декілька місяців суттєво збільшилася кількість пацієнтів, які змушені повертатися до України через проблеми зі здоров’ям. Особливо багато людей з онкозахворюваннями. Їх за кордоном ставлять в чергу на операцію. І дійсно треба довго чекати, — каже лікар-уролог. — За останній час в нас було два пацієнти з Лондона. Один з них — громадянин Великої Британії. Його дружина — українка, професорка. Він теж був записаний на операцію у державну клініку з приводу аденоми простати. Була у нього й альтернатива — приватна клініка. Але родина порахувала, скільки коштують медичні послуги у приватній клініці у Великій Британії, і у приватній клініці в Україні, і вирішили їхати до Львова. Ми швидко прооперували пацієнта. Все гаразд. Комунікуємо. Проводимо онлайн-консультації. Цей пацієнт приїхав за рекомендаціями ще одного пацієнта з Лондона, якого я раніше оперував. Уся необхідна інформація для пацієнтів є на сайті нашого медичного центру «UROSVIT» — www.urosvit.com.

Схожі новини