Передплата 2024 «Добра кухня»

Ламаються та розшаровуються нігті: чого не вистачає організму?

Тонкими і ламкими нігті можуть стати з різних причин: через гормональні збої, неправильний догляд і навіть зловживання гель-лаком. Проте найчастіше це явна ознака того, що організму бракує поживних речовин та вітамінів

Ламкими нігті можуть стати та­кож, якщо в організмі бракує вітамі­ну B12. Фото з відкритих джерел
Ламкими нігті можуть стати та­кож, якщо в організмі бракує вітамі­ну B12. Фото з відкритих джерел

І найголовніша причина ламкості нігтів з точки зору медицини — залізодефіцитна анемія, яка є наслідком нестачі цього мінералу в раціоні або нездатності організму засвоювати залізо, і, подекуди, навіть крововтрати чи вагітності.

До чого призводить дефіцит заліза

Залізо потрібне для того, щоб ре­гулювати шлунково-кишкові та обмін­ні процеси, роботу імунної системи. А отримує організм його з їжі. Виро­блятися в організмі сам собою цей мінерал не може.

Якщо заліза не вистачає, то насам­перед потерпають усі тканини та м’язи людини, які не отримують достатньої кількості кисню, тому що залізо є важ­ливим компонентом гемоглобіну, вна­слідок чого розвивається анемія.

У кожного її симптоми проявля­ються по-різному. Дехто навіть може довго не нарікати на здоров’я, доки організм сам намагається компен­сувати дефіцит заліза. Але непрямі ознаки анемії все одно помітити мож­на, І серед них — втома, ламкість ніг­тів, випадання волосся.

Залізо допомагає гемоглобіну пе­реносити кисень. Якщо у людини є дефіцит заліза, здатність еритроцитів переносити кисень у її кровоносній системі знижується, що призводить до зменшення надходження кисню, зокрема й до нігтів, і сприяє розвитку їх ламкості.

Тривожні ознаки залізодефіцитної анемії

Є кілька симптомів, пов’язаних з нігтями, на які слід звернути увагу.

Насамперед це сухі ламкі нігті, які виглядають потрісканими або мають вертикальні борозенки.

Інший стан називається койлоні­хією, коли ніготь стає пласким або блюдцеподібним (на поверхні може навіть утриматися крапля води).

Якщо ви помітили на своїх нігтях такі особливості, зверніться до лікаря, нехай оцінить стан вашого здоров’я, і обов’язково здайте аналіз крові.

Іншими проявами залізодефі­цитної анемії можуть бути задишка (коли, якщо ходити і підніматися сходами, не вистачає дихання), блідість шкіри, м’язова слабкість, серцева аритмія, запаморочення і холодні руки та ноги.

До цього може призвести і брак вітаміну В12

Ламкими нігті можуть стати та­кож, якщо в організмі бракує вітамі­ну B12. Його дефіцит так само при­зводить до зниження рівня кисню. Першими на дефіцит цього вітаміну реагують волосся та нігті.

Відчутний брак вітаміну B12 може призвести також і до меланоніхії, коли нігті синіють чи навіть чорніють або на них з’являються хвилясті по­здовжні темні прожилки.

До інших симптомів дефіциту ві­таміну B12 належать такі: блідість шкіри, м’язова слабкість, аритмія, запаморочення.

Допоможе зміна раціону

Нестачу заліза та вітаміну B12, якщо це не викликано серйозними збоями в організмі, коли допомагать тільки таблетки та уколи, призначені лікарем, на щастя, можна коригува­ти за допомогою дієти. Для цього треба включити у раціон продукти, багаті на залізо і вітамін В12: яловичи­ну, печінку тріски, рибу, яйця, боби, сочевицю. Також необхідно звернути увагу і на продукти, багаті на вітамін С: цитрусові та овочі родини хресто­цвітих, а також горіхи. Вони допомо­жуть організму краще засвоювати залізо. Слід пам’ятати і про продук­ти, через які залізо засвоюється не в достатній кількості.

Перешкоджає засвоювати залізо кофеїн. Тож якщо пити каву навіть після вживання правильно пригото­ваних м’ясних страв, вони не прине­суть жодної користі.

Також каву варто пити окремо від продуктів, які належать до топ-10 за вмістом заліза:

  • куряча печінка (85 г у готовому вигляді) — 10 мг;
  • яловича печінка (100 г у гото­вому вигляді) — 6,8 мг;
  • біла квасоля (1 склянка у гото­вому вигляді) — 8 мг;
  • сочевиця (1 склянка у готовому вигляді) — 6 мг;
  • шпинат (100 г у готовому ви­гляді) — 5 мг;
  • насіння чіа (2 ст. л.) — 4,4 мг;
  • кунжут (3 ст. л.) — 4 мг;
  • гіркий шоколад із вмістом 75−80% какао (28 г) — 3,5 мг;
  • чорна квасоля (1 склянка у го­товому вигляді) — 3 мг;
  • курага (50 г) — 3 мг.

За матеріалами pixelinform підготувала Олена Уляницька.

Схожі новини