Передплата 2024 «Добра кухня»

Сам загинув, але врятував чотири життя

29-річний чоловік став донором посмертно. Його органи пересадили трьом дорослим та підлітку

У місті Лева провели чотири пересадки органів — серця, печінки й нирок. Донором став молодий чоловік, який потрапив в автокатастрофу. Лікарі цілу добу боролися за його життя, однак важка політравма не залишила пацієнту шансів на життя. Утім, його здорові органи стали таким шансом для чотирьох інших людей.

Забір органів, дозвіл на який дали найближчі родичі - дру­жина, батьки, дідусь та бабу­ся загиблого, провели в Лікарні Св. Луки (колишній 8-й міській лікарні). Пам’ять донора медики вшанували «коридором подяки» (на фото).

Його серце забилося в грудях 33-річного Василя з Миколаєва, що на Львівщині. Через обширний ін­фаркт у пацієнта розвинулася іше­мічна кардіоміопатія — власне сер­це ледве-ледве перекачувало кров. Трансплантацію провели в Лікарні Св. Пантелеймона. Це — колишня лікарня швидкої медичної допомоги.

У цьому ж медзакладі пересади­ли печінку 62-річній жінці із Закар­патської області з пізньою стадією цирозу. Львівські лікарі оперували пацієнтку спільно з колегами з київ­ської «Феофанії».

Одна нирка дісталася 30-річно­му чоловікові з Львівської області. На новий орган той чекав довгі сім років. У пацієнта — діабет. А крім того, ще й серцева недостатність. Діаліз він пе­реносив погано. Через це його сер­це зношувалося у кілька разів швид­ше. Пересадка була єдиним шансом вижити. Трансплантацію провели хі­рурги Лікарні Св. Луки. Досі операції з пересадки органів у цьому медза­кладі не проводилися.

А от історія хлопчика, якому пере­садили другу донорську нирку, могла б послужити сценарієм для фільму. Зі щасливим кінцем.

У 12-річного Назарка з Яворівщи­ни — така ж хвороба, як і у його 17-річ­ної сестри Соломії: синдром Жубера. Це — рідкісна спадкова патологія, за якої уражаються багато органів. Ді­вчина вже перенесла дві трансплан­тації - печінки та нирки, але попереду чекає ще одна. Нирка, яку переса­дили юній пацієнтці 8 років тому, пе­рестала нормально функціонувати. Втім, родина спокійна, адже донор у них уже є. Ним стане мама. Жінка прийняла надзвичайно сміливе рі­шення, адже, крім Назарка й Соломії, виховує ще двох дітей.

Назарко лікувався впродовж чо­тирьох років, був на діалізі. Звісно, з цим було пов’язано багато обме­жень. Тепер хлопчина нарешті зможе про них забути.

Коли вибухнула війна, він з мамою виїхав до Польщі. Два місяці родина провела в польській клініці, але виріши­ли повернутися в Україну. Перед цим батьки записали сина в Лист очікуван­ня, і коли знайшлася для нього нирка, без вагань погодилися на операцію.

Оперували Назарка фахівці За­хідноукраїнського спеціалізовано­го дитячого медичного центру ра­зом з колегами з Першого медичного об'єднання м. Львова.

Як розповів «ВЗ» лікар-нефролог центру Роман Андруневич, підліток почувається добре. В нього нормалізу­валися рівні креатиніну й сечовини, ви­діляється достатній об'єм сечі. Артері­альний тиск — у межах вікової норми. А це все свідчить про те, що донорська нирка працює. «Назар добре переніс трансплантацію, і ми сподіваємося, що в майбутньому у нього не виникне ускладнень», — підсумував медик.

Схожі новини