Передплата 2024 «Добрий господар»

Сезон кавуна та дині: смакуйте в міру!

Баштанні можуть бути як корисними, так і шкідливими

Який серпень без солодкого кавуна та запашної дині? І діти, й дорослі залюбки ласують солодкою смакотою. Однак баштанні можуть бути як корисними, так і шкідливими, це залежить від їхньої свіжості, від того, де ви придбали смаколики, скільки їх з'їли і з якими продуктами поєднали. І хоча цьогоріч улюблених нами херсонських кавунів та динь у подажу немає, проте є імпортні - турецькі, азербайджанські, грецькі. На ринку іноді можна знайти башатанні із Запоріжжя та Миколаївщини.

Користь кавуна обумовле­на високим вмістом у його м’якоті вітамінів С і РР, гру­пи В, каротину, фолієвої кисло­ти. Корисними складовими цієї ягоди є клітковина, вуглеводи та мінеральні речовини. Вживан­ня кавуна допомагає боротися з надмірною масою тіла — кавун має сечогінні властивості, за­вдяки яким вага стає на 1−2 кіло­грами меншою через виведення зайвої рідини з організму. Кавун чудово втамовує голод. Маючи низьку калорійність — лише 38 ккал у 100 грамах м’якоті - він швидко заповнює шлунок. Фізі­ологічні дослідження довели, що солодкість найкраще пригнічує відчуття голоду, тож розвантажу­вальний день «на кавуні» пройде в полегшеному режимі, без ду­мок про їжу. Не менш корисною є диня. Вітамінів у ній набагато більше, ніж у кавуні, а заліза у 18 разів більше, ніж в молоці. І хоч диня солодка, проте цукру в ній небагато, зате є величезна кіль­кість корисних мікроелементів: вона багата бетакаротином, який сприяє росту й розвитку клітин, а також виробленню колагену, необхідного для підтримки тону­су шкіри. Цей білок ще й забез­печує пружність та еластичність тканин хрящів, суглобів, кісток і слизових. Завдяки цим речови­нам диню можна назвати засо­бом, що захищає від передчасно­го старіння. У дині містяться калій, магній, кальцій, мідь, залізо, цинк, марганець. Вміст каротиноїдів може захистити від раку легенів та раку молочної залози, а також знизити ризик інфаркту та інсуль­ту. Вітамін А, який є в дині, важли­вий для здоров’я зубів, слизових оболонок, покращує зір. Диня — це природний енергетик, тому її можна вживати для схуднення у поєднанні з інтенсивними тре­нуваннями. Диню слід споживати окремо від іншої їжі. краще за все у проміжках, як перекус, і в жодно­му разі не на голодний шлунок, — тільки тоді вона принесе користь. Головне, не вживати за раз більш ніж 300 грамів дині.

Попри корисність баштанних, є й низка протипоказань. Ускладнен­ня від споживання цих дарів літа можуть виникнути у людей з цукро­вим діабетом першого типу; захво­рюваннями підшлункової залози в гострій фазі; виразковою хворо­бою шлунка; сечокам’яною хво­робою, порушенням відтоку сечі, аденомою передміхурової залози або у тих, у кого післяопераційні спайкові процеси. Не рекоменду­ється їсти диню вагітним жінкам і матерям, діти яких на грудному ви­годовуванні. Серед «недругів» дині - кисломолочні продукти, холодна вода, молоко і алкоголь. Тож якщо не хочете отримати розлад шлун­ка, не запивайте диню кефіром чи молоком і не закушуйте нею алко­гольні напої.

Щодо кавуна: аби уникнути серйозних наслідків, не варто пропонувати кавун дітям. У 2−3 роки дитині цілком достатньо 80−100 г кавуна, а дітям 3−6 років 100−150 г. Для здорової людини нормою вважається до 0,5 кг ка­вуна в день. Надмірне вживання і кавуна, й дині можуть спричини­ти діарею, здуття живота, нудоту або розлад шлунка.

Інна Тимчук, дієтолог.

Схожі новини