Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Цілющі властивості дині і кавуна

За словами дієтологів, серпень та вересень – найсприятливіша пора, щоб очистити організм від токсинів, зарядитися вітамінами, зміцнити імунітет і легко схуднути

У цьому допоможуть найсоковитіші і солодкі смаколики літа – дині і кавуни. Давно відомо, що вивести шлаки і схуднути доволі легко, споживаючи саме кавуни і дині. Тому кавун і диня завжди вважалися найкращими друзями стрункої фігури влітку. Сидіти на кавуновій дієті без шкоди для здоров’я можна від 1 до 5 днів.

Про користь дині

1. Виводить шлаки. Диня допомагає м’яко очистити кишечник від зайвого вну­трішнього «мотлоху», який приховує струн­ку талію. За словами дієтологів, в дині ба­гато пектинів – харчових волокон, які мають властивість вичищати з потаємних куточків кишечнику навіть застійні шлаки.

Диня корисна всім, хто стежить за сво­єю фігурою, а також тим, хто часто спожи­ває некорисну їжу: фастфуд, снеки, чипси, шоколадні батончики та інше, страждає від закрепів.

У сезон варто чи не усім 1-3 дні «поси­діти» на динній дієті: протягом дня вживати через рівні проміжки часу лише свіжу диню. Тобто в раціоні тільки диня, а загальна кіль­кість м’якоті в день не повинна перевищу­вати 1,5 кг. Пити можна мінеральну воду без газу або ромашковий чай.

2. Подовжує молодість шкіри. Комп­лекс вітамінів, які містяться в дині, поліпшує структуру шкіри, волосся і нігтів, а також має потужну антиоксидантну дію, перешко­джаючи появі зморщок. Звичайно, це все завдяки вмісту вітамінів Е, С і групи В.

3. Зміцнює жіноче здоров’я. Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти та інших вітамінів групи В, диня допомагає зміцни­ти жіноче здоров’я і захистити організм від деяких гінекологічних недуг. Крім того, диня дуже корисна для тих, хто планує вагітність. Корисні речовини, які містить диня, допо­магають вирівняти гормональне тло і ство­рити всі необхідні умови в жіночому орга­нізмі для зачаття малюка.

4. Покращує колір обличчя. Диня воло­діє легкою сечогінною і жовчогінною діями. Якщо у вас часто виникають набряки або є проблеми з жовчним міхуром, намагайтеся їсти диню 1-2 рази в день – і дуже скоро при­ємно зрадієте своєму обличчю без набряків та рівномірному відтінку шкіри.

5. Бореться з пігментними плямами і вуграми. Щоб позбутися цих неприєм­ностей на шкірі, використовуйте 2-4 рази на тиждень маски з дині. Рецепт: нанести подрібнену м’якоть свіжої дині тонким ша­ром на обличчя, потримати 15 хвилин, по­тім змити прохолодною водою і нанести живильний крем.

Зверніть увагу на ознаки стиглої дині: приємний аромат та глухий звук при по­плескуванні, а також м’яка шкірка – якщо натиснути на неї з протилежного боку від стебла.

Про користь кавуна

1. Виганяє пісок з нирок. Експерти рекомендують їсти кавуни якомога частіше – для захисту нирок від утворення каменів. Тому що кавун є хорошим сечогінним засо­бом, безболісним для того, щоб «виганяти» пісок з нирок.

2. Допомагає швидко схуднути. 5 днів на кавуновій дієті обіцяють позбутися від 3 до 5 кг. Тож, якщо хочете швидко «підтягти» фігуру і схуднути, вибирайте свій варіант кавунової дієти.

3. Приборкує неслухняний кишеч­ник. Кавун допомагає позбутися проблем з роботою кишечнику, роблячи її злагодже­ною і регулярною. Кавунова дієта допома­гає позбутися такої неприємності, як хро­нічні закрепи.

4. Покращує колір обличчя. Завдяки тому, що кавун має сечогінні і жовчогінні властивості, якщо будете вечеряти ка­вуном – вранці приємно зрадієте своєму обличчю без набряків, почервоніння і жов­тизни.

5. Заряджає енергією. Кавун покра­щує настрій. Річ у тім, що в м’якоті кавуна містяться речовини, які допомагають ви­робленню серотоніну – «гормону щастя». Тому ця смугаста ягода особливо корисна всім, у кого аврали на роботі, стрес і хро­нічна втома.

Зверніть увагу, що ознаки стиглого ка­вуна – глухий звук при поплескуванні його долонею та жовта пляма збоку.

Олена Плиска

Схожі новини