Передплата 2024 ВЗ

Що таке мавпяча віспа

Як передається вірус і хто у зоні ризику?

В Україні майже три місяці триває повномасштабне вторгнення рф, а в Європі виявили рідкісне вірусне захворювання. Йдеться про мавпячу віспу. Як передається вірус і хто у зоні ризику?

Мавпяча віспа – рідкісне зоонозне захворювання, яке належить до групи ор­топоксвірусів. Передається по­вітряно-крапельним шляхом від людини до людини або від тварин (переважно від гризунів та прима­тів) до людини. Зазвичай спостері­гається у районах Центральної та Західної Африки. Вакцини від мав­пячої віспи немає, але регулярна вакцинація від віспи знижує ризик захворювання на віспу мавп.

Симптоми та профілактика

Основні симптоми мавпячої віспи: підвищення температури тіла, біль у м’язах, біль у спині, загальна слабкість, озноб, збіль­шення лімфатичних вузлів. Також у пацієнтів можливі висипання та пухирі на тілі. У більшості людей захворювання минає у легкій фор­мі. Найскладніше захворювання переносять діти.

Хоч мавпяча віспа передається так само, як і Covid-19, але не така заразна, як коронавірусна інфек­ція. Заразитися можна у тісному контакті з хворою людиною.

Для того, щоб уберегти себе та знизити ризик захворювання, до­тримуйтесь рекомендацій ВООЗ:

  • уникайте контактів із хворими приматами;
  • утримуйтесь від вживання в їжу м’яса диких тварин;
  • регулярно проводьте сані­тарну обробку рук;
  • дотримуйтесь особистої гігі­єни;
  • застерігайтеся під час стате­вого акту;
  • тісно не контактуйте з незна­йомими людьми чи мандрівника­ми.

Найчастіше захворювання вияв­ляють у мандрівників, які побували в країнах із зони ризику, а також людей, які їли м’ясо диких тварин.

У яких країнах виявили хворих

За даними ВООЗ, організацію повідомили про нове захворюван­ня 7 травня. Тоді у Великій Британії виявили захворювання у люди­ни, яка їхала через Нігерію. Через тиждень ще у двох людей, які жили із зараженим в одному будинку. 16 травня в Лондоні віспу виявили ще у трьох і одного зараженого на пів­нічному сході Англії.

У Португалії також виявили п’ятьох хворих у Лісабоні та Вале-ду-Тужу.

В Іспанії лікарі виявили 23 зара­жених мавпячою віспою.

Станом на 20 травня зараже­них мавпячою віспою виявили у Франції, Італії, Швеції, Австралії, Німеччині.

Схожі новини