Передплата 2024 ВЗ

Медики закликають перевіритися на ВІЛ та вірусні гепатити

Війна збільшила ризик зараження цими інфекційними захворюваннями

Понад мільйон українців не здогадуються про те, що хворіють на вірусний гепатит С. Кожен третій ВІЛ-інфікований в Україні не знає про свій ВІЛ-статус.

У мирному житті зараження відбувалося переважно через недбалу обробку інстру­ментів у салонах краси і тату-салонах. Сьогодні багато людей зазнає поранень. Про­водиться більше оперативних втручань і більше переливань крові. Як результат, кон­такт з кров’ю з невідомим статусом зростає у рази, і стосується це предусім медичних працівників, військовослужбовців і рятувальників.

Непоодинокими є й випадки сексуального насильства. Та й загалом, коли ситуація на­пружена, є фінансові труднощі, люди частіше практикують незахищені статеві контакти. А згадані інфекції (до речі, так само як вірусний гепатит В) передаються, зокрема, й стате­вим шляхом.

Ці захворювання можуть до­сить довго мати безсимптомний перебіг, водночас прогресувати, завдаючи непоправної шкоди організму.

Чим швидше виявити ці захво­рювання, а не чекати, коли запа­лення печінки перейде у цироз, а цироз – у гепатоцелюлярну кар­циному чи коли ВІЛ-інфекція пере­йде у ІІІ-ІV стадії, тим легше взяти ці захворювання під контроль, а у випадку з гепатитом С – ще й ви­лікувати його. Тому перше, що потрібно зробити, – це провести тестування і дізнатися свій статус.

Повністю вилікувати ВІЛ, на жаль, неможливо, але сучасна ан­тиретровірусна терапія гарантує людям, які живуть з ВІЛ, повноцін­не і здорове життя.

Лікування вірусного гепатиту В є тривалим і не завжди успішним. З гострої форми, яка часто має безсимптомний перебіг, хвороба може переходити у хронічну з ви­соким ризиком смерті.

Вірусного гепатиту С можна позбутися за 3-6 місяців. Кожен хворий може безплатно отримати якісні та безпечні ліки, які закупо­вуються для пацієнтів за кошти держави.

Важливо. Попередити вірус­ний гепатит В можна завдяки вак­цинації. В Україні від гепатиту В щеплять за двома схемами:

  • основною: протягом 24 години після народження, у 2 і 6 місяців;
  • прискореною: протягом 24 годин після народження, на 7-ий та 21-ий день. У 12 місяців прово­диться ревакцинація.

Можна обрати вакцину тільки від гепатиту В, або комбіновану – від гепатиту В і А. Останній тип вірусу передається з брудними руками.

Якщо ви не вакцинувалися у дитинстві (а до 2002 року рутин­ної безплатної вакцинації дітей від гепатиту В не проводили), вакци­нуйтеся у дорослому віці. Не зво­лікайте з цим. Ко-інфекції (гепатит В + С або гепатит В + ВІЛ) значно погіршують прогноз виживання людини.

Де можна безплатно переві­ритися на ВІЛ і вірусні гепатити В та С?

  • у свого сімейного лікаря;
  • у найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті Довіри;
  • у пунктах тестування (такі скринінги проводять за фінансової та інформаційної підтримки не­урядових організацій);
  • у будь-якому закладі охорони здоров’я, що надає медичну допо­могу у рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, зокрема амбу­латорну і стаціонарну.

Врахуйте, що перевірка відбу­ватиметься «швидкими» тестами, і якщо результат буде позитивним, його необхідно буде додатково перевірити, здавши аналізи уже у лабораторії. Якщо підозри під­твердяться, потрібно буде про­вести лікування, яке призначить лікар-інфекціоніст (у випадку ВІЛ чи гепатитів) або лікар-гастроен­теролог (у випадку гепатитів).

Перевіритися на ВІЛ можна та­кож у домашніх умовах, замовив­ши безплатний оральний тест на сайті www.prozdorovia.in.ua. Опція замовлення тесту відкрита для людей, які заповнять анкету ризи­ку і отримають високий чи серед­ній результат. Однак зараз тести тимчасово не надсилають.

На сайті www.oraltest.org.ua, крім ризику інфікування ВІЛ, мож­на оцінити ризик зараження гепа­титом і сифілісом та замовити так званий сейф-бокс: окремо для себе чи партнера, або два тести для обох. Орієнтовна вартість до­ставки посилки “Новою поштою” – 50 гривень.

В аптеці можна купити експрес-тест на ВІЛ і вірусні гепатити. За таку діагностику доведеться за­платити 110-130 гривень.

Досі вважаєте, що проблема ВІЛу та вірусних гепатитів вас не стосується?

Ви – у групі ризику, якщо:

  • хоча б раз у житті користува­лися з кимось спільно лезом для гоління, зубною щіткою або інши­ми предметами, що можуть подряпати шкіру (наприклад, мета­левим гребінцем);
  • контактували з кров’ю інших осіб;
  • мали незахищений статевий контакт: не використовували пре­зерватив, презерватив зісковзнув чи порвався;
  • мали більше, ніж одного ста­тевого партнера протягом остан­ніх 12 місяців;
  • робили пірсинг чи тату неодноразовим інструментом;
  • робили манікюр чи педикюр у салоні або на дому і не впевнені, що інструментарій належно про­дезінфікували;
  • протягом останнього року вам проводили оперативне втру­чання або надавали стоматологіч­ні послуги.

За матеріалами Центру громадського здоров’я України та проєкту HealthLink підготувала Власта Колодинська.

Схожі новини