Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бустерна доза від Covid-19: де, коли, кому і як?

З’ясовуємо, як отримати свій «бустер» та згенерувати документ, який підтверджує факт вакцинації третьою дозою

Минув місяць, як в Україні дозволили проводити ревакцинацію всім охочим. Основна вимога – з дня, коли ви завершили базовий курс вакцинації проти Covid-19, повинно минути щонайменше пів року. А це означає, що у лютому зможуть щепитися всі ті, хто отримав другу дозу вакцини у період з травня по серпень 2021 року. І тим, хто вакцинувався другою дозою у травні, бажано поспішити, адже цього місяця збігає термін дії їх «ковідного» сертифіката.

Нагадаємо, МОЗ за прикладом країн ЄС скоро­тив термін дії Covid-документа з 365 до 270 днів. За висновками Європейського центру з контр­олю та профілактики захворювань, саме через 6 міся­ців після введення другої дози вакцини імунний захист починає слабнути. Додатково 3 місяці виділяється на те, щоб людина встигла отримати свій «бустер».

Журналістка «ДЗ» проаналізувала офіційні джере­ла інформації, аби знайти відповіді на найпоширеніші запитання, пов’язані з ревакцинацією проти корона­вірусу.

– Чи можна вакцинуватися третьою дозою швидше, ніж через пів року після другої?

– Так, якщо ви належите до категорії іму­носкомпрометованих осіб, в яких через важ­ку хворобу імунний захист є ослабленим. Наприклад, якщо ви – онкопацієнт і прохо­дите хіміо- чи променеву терапію або прохо­дили таке лікування впродовж останніх 6 мі­сяців. Тоді бустерну, четверту дозу вакцини проти коронавірусної інфекції вам введуть через 3-6 місяців після третьої, додаткової. Додаткова доза вводиться у проміжку від 28 до 90 днів після другої.

– А дитину можна вакцинувати «бусте­ром»?

– Ні, бустерну дозу в Україні наразі вво­дять лише особам віком 18 років+. Цю нор­му згодом можуть переглянути, адже досі це питання було не на часі. Вакцинувати дітей та підлітків з груп ризику від коронавірусу почали у липні торік, а масову вакцинацію цієї вікової категорії розгорнули лише у жов­тні.

Дітей віком 12-17 років щеплять лише вакциною Pfizer за тією ж схемою, що й до­рослих, – дві дози з інтервалом 21-28 днів. А отже ті діти, яких першою дозою щепили у другій половині липня, невдовзі можуть пре­тендувати на третю дозу.

– Де можна зробити щеплення?

– У будь-якому пункті щеплення чи цен­трі вакцинації. Ви можете обрати той, який ближче до дому ваших дітей чи батьків або нової роботи. Не обов’язково вакцинувати­ся там, де ви щепилися раніше.

– Які документи потрібно взяти зі со­бою?

– Паспорт та реєстраційний номер об­лікової картки платника податків (колиш­ній ідентифікаційний номер). Не потрібно пред’являти примірник підписаної декла­рації зі сімейним лікарем. Так само не по­трібно показувати діючий Covid-сертифікат. Ця інформація є в електронній системі охо­рони здоров’я і лікар, який вас вакцинува­тиме, її побачить.

– Людина запланувала вколоти «бус­тер», але у неї піднялася температура. Ревакцинацію доведеться відкласти?

– Якщо температура нижче +38,50С, то у цьому немає потреби. Але з огляду на ви­соку захворюваність на Covid-19 у країні, за наявності проявів застуди краще до­чекатися, коли вам стане краще, щоб не наражати на ризик оточення. Вакцинова­ні також можуть хворіти на коронавірусну хворобу, хоч перебіг у них є переважно легким.

– Коли третя доза почне діяти «на по­вну» та захищатиме від інфікування і розвитку захворювання так, як це обіцяє виробник вакцини?

– Майже одразу після того, як потрапить у ваш організм. Але так, як це від неї очіку­ється, – лише через 14 днів.

– Що буде, якщо третю дозу вколоти не через 6-9 місяців, а пізніше?

– Нічого, просто протягом цього часу ви будете менш захищеними, ніж ті, хто вчасно підсилив свою імунну відповідь.

– Людина повинна була отримати бус­терну дозу у лютому, але у неї виявили Covid-19. Коли може ревакцинуватися?

– Через 28 днів з дати появи перших симптомів або позитивного результату ПЛР-тесту.

– Чи можна вибрати виробника вакци­ни?

– Ревакцинуватися можна будь-якою з наявних вакцин. Втім, перевага надається мРНК-вакцинам, тобто Pfizer або Moderna, навіть якщо до цього людина щепилася CoronaVac (а це – понад 9,5 мільйона про­ведених в Україні вакцинацій), AstraZeneca (більш як 4 мільйони) чи Johnson& Johnson (понад 20,5 тисячі).

– «Ковідний» сертифікат оновиться у «Дії» автоматично?

– Ні, потрібно зайти у додатку «Дія» у вклад­ку «Послуги» та надіслати запит на отримання нового документа. За кілька секунд у вкладці «Документи» повинен з’явитися новий Covid-сертифікат. Зробити це можна у той же день, коли вас вакцинували.

– Що робити, якщо людина переза­мовила документ, а «бустер» не «підтягу­ється» (відображається тільки сертифі­кат про перші дві дози)?

– Це може означати, що лікар, який про­водив щеплення і вносив дані в електронну систему охорони здоров’я, припустився помилки. Щоб її виправити, потрібно звер­нутися до лікаря, який проводив вакцинацію та разом перевірити, чи правильно він вніс дані саме для бустерної дози. Виглядати це повинно так: «Ревакцинація. Перша доза з першої. Причина вакцинації: «Щеплення за станом здоров’я (планово)».

– Запит оновлено, сертифікатів те­пер два. Один – зі зменшеним терміном дії перших двох вакцин. І як тепер бути, якщо їх термін збігає у березні 2022 року?

– Так і має бути: у застосунку «Дія» пови­нні відображатися два сертифікати. Один – новий, про бустерне щеплення, а другий – про дві дози вакцини від Covid-19, яким людина користувалася до цього.

За інформацією з офіційних джерел (сайтів Мі­ністерства охорони здоров’я України, Кабінету Міністрів України та сайту vaccination.Covid19.gov.ua)

Читайте також: «Бустер колоти будемо?»

Схожі новини