Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як убезпечити школяра від хвороб?

Лікарі кажуть, що однією з головних причин захворювання дітей є перевтома. Тому вкрай важливо вчасно визначити, коли дитина відчуває перевантаження

Симптоми тут прості: регулярні головні болі, може «скакати» тиск, безсилля, яке проявляється у порушеннях сну вночі і бажанні поспати вдень, потрібно багато часу, щоб зосередитися для виконання домашнього завдання, неуважність на уроках у школі, поганий апетит, неконтрольовані спалахи збудження і брутальності. Але найголовніше – дитина частіше хворіє.

Однак перевантаження можна регулювати, і якщо його не можна усунути, то можна простежити, щоб дитина в позаурочний час повноцінно відпочивала. Інша справа, коли хвороби з’являються у зв’язку зі зміною способу життя. Тут лікарі виділяють три осно­вні захворювання – гастрит, короткозорість, викрив­лення хребта.

«Шкільний» гастрит

Якщо у школяра спостері­гається неприємний запах з рота, ниючий і тягнучий біль після їди, а під час поглинання їжі швидко настає відчуття ситості, після чого він скаржиться на важкість у шлунку, знижується апетит – це ознаки так званого «шкільного» гастриту. Що робити? В цьому випадку головне завдання батьків – ретельно стежити за хар­чуванням дитини. По-перше, вдома треба годувати теплою їжею. По-друге, якщо дитина не харчується у шкільній їдальні, то давати зі собою повноцінний обід. «Ліками» у цьому випадку є суп і морквяний сік, вони обов’язкові. Загальне правило, якщо дитина страж­дає від гастриту, таке: їжа повинна бути приготовлена з продуктів, які легко перетравлюються.

Хвороба відмінників

Короткозорість, на відмі­ну від гастриту, розвивається набагато повільніше, і тому цю болячку складно помітити відразу. Небез­печна вона тим, що загрожує серйозними усклад­неннями. Насамперед лікарі радять засвоїти пра­вило – давати відпочинок очам через кожні 40-45 хвилин занять. У школі цю роль виконують перерви. Але буває, що дитина часто займається понаднор­мово або вдома. Друге правило стосується розта­шування навчального матеріалу на столі учня. Зошит або підручник необхідно ставити під нахилом і на від­стані не менше 40 сантиметрів від обличчя. До того ж необхідно подумати про освітлення. Самі очі потріб­но підтримувати корисними для них мікроелемента­ми. Вони є у кропі, петрушці, сирі, кефірі, морквині, капусті та яловичині.

Хребет

Викривлення хребта – це проблема для всього організму. Головною причиною його появи вважається погана постава і вкрай низька рухливість. Про перші проблеми з хребтом свідчитимуть такі симптоми, як утруднене дихання, втома, яка дуже швидко з’являється через розумову та фізичну робо­ту. У цьому випадку необхідно приділяти увагу профі­лактиці. Вона полягає в наявності правильного стіль­ця за шкільним столом, рюкзака з жорсткою спинкою, також необхідно змушувати дитину робити зарядку, зміцнюючи м’язову систему, яка повинна тривати не менше пів години.

Читайте також: Психічні захворювання як риси характеру

Схожі новини