Передплата 2024 «Добрий господар»

Як правильно пити спиртне у новорічну ніч

 Якщо вживання великої кількості алкоголю на Новий рік не уникнути, слід знати основні правила, як його треба пити

Якісне шампанське. Пийте шампан­ське, але бажано, щоб це було справжнє шампанське або ігристе вино. Буває, що вина у пляшці взагалі нема. Є цукор, різні підсолоджувачі, кислоти, барвники, але не вино. Тому спершу прочитайте етикетку. Купуйте у магазинах, а не в незрозумілих місцях. Бо величезна кількість отруєнь ал­когольними напоями відбувається через підроблений алкоголь.

Не змішуйте різні види спиртно­го. Якщо ви вже вирішили, який алкоголь вживатимете, не змішуйте різні види ал­коголю. Якщо це алкоголь зернового по­ходження, не змішуйте його з ягідним. І не знижуйте градус.

Допустима доза. Є певна допустима доза – це приблизно 10 мілілітрів етанолу на день. У перерахунку на чоловічий орга­нізм це приблизно три допустимі дози. Це 75 мл горілки, 200 мл вина, 500 мл пива. Для жінок максимально допустимі дві дози алкоголю. Приблизно 50 мл горілки 40%, 130 мл вина та 330 пива. Але все залежить від людини, адже усі дуже різні, різний стан здоров’я. 5% алкоголю виводиться через шкіру, продукти розпаду алкоголю – через дихання, легені. А все інше переробляє пе­чінка. Треба зменшити дозу, якщо людина має найменші порушення роботи печінки. Якщо є надмірна вага, навіть невелика, то є проблеми з печінкою. Так зване ожиріння печінки – гепатоз. Це означає, що печінка нормально не переробляє продукти алко­голю. Може виникнути сп’яніння, детокси­кація організму.

Підготуйте організм до алкоголю. Коли вживаєте алкоголь, бажано підготу­вати організм. Якщо знаєте, що йтимете в місце, де буде алкоголь і вам важко буде стриматися, краще запобігти сп’янінню, ніж лікувати його наслідки. Впродовж дня їжте. Чимало людей бігають, зайняті, не їдять, відкладають на новорічну ніч. Можна випити активоване вугілля, якісь сорбенти упродовж дня. Пити чорний чай, каву, чай з лимоном. Їсти продукти, які містять ба­гато вітаміну С. Ягоди – смородину, чорну горобину. Вони зменшують проникність судин для токсичних речовин. Приблизно за 5 годин до святкування можете випити невелику кількість спиртного, щоб в орга­нізмі не вироблявся фермент.

Перед застіллям – шматочок масла. Коли сідаєте за стіл, з’їжте шматочок мас­ла. Воно обволікатиме слизову оболонку і таким чином засвоюватиметься. 5% ал­коголю засвоюється у ротовій порожнині, 25% у шлунку і решту 70% засвоює наш кишківник. А це означає, що треба перед святкуванням добре поїсти. Ця їжа має бути багата на клітковину – салати, варені і свіжі овочі, білкова їжа.

Не ставте поряд зі спиртним міне­ралку. Якщо буде алкоголь, не ставте на стіл шипучі напої – жодні газовані води. Вуглекислий газ сприяє тому, що орга­нізм швидше засвоює спиртне. Солодкі напої взагалі не варто ставити на стіл. Цу­кор у поєднанні з жирною м’ясною їжею спричиняє дуже сильне бродіння в киш­ківнику.

Читайте також: Чи корисний алкоголь у "розумних" дозах?

Роман Дорожківський

Схожі новини