Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому нам потрібні мінерали

Мінерали не можуть здолати застуду чи інфекцію як піґулки. Вони просто допомагають уникнути хвороб, зміцнюючи організм і поліпшуючи самопочуття

Що являють собою міне­ральні речовини і чому без них неможлива життєді­яльність організму? Разом з білка­ми, жирами, вуглеводами та віта­мінами мінеральні речовини беруть участь у формуванні тканин, під­тримують кислотно-лужний баланс, нормалізують водно-сольовий об­мін.

Мінерали поділяють на макро- та мікроелементи. Макроелементи, до яких належать кальцій, магній, калій, натрій, фосфор, містяться у продуктах і тканинах організму у великих кількостях. Мікроелементи — залізо, мідь, цинк, йод — присутні в малих концентраціях.

Залізо входить до складу гемо­глобіну (червоний пігмент крові), бере участь у процесах кровотво­рення та відповідає за транспор­тування кисню. Дефіцит заліза в організмі проявляється відсутністю апетиту, частим серцебиттям, за­дишкою, швидкою втомлюваністю, запамороченням голови, нудотою і частими інфекційними захворюван­нями. Надлишок заліза трапляється дуже рідко. Джерела: м’ясо, пе­чінка, морська та річкова риба, білі гриби, яєчний жовток, листові овочі, яблука та різноманітні горіхи.

Селен запобігає розвиткові но­воутворень, не допускає ущільнення кровоносних судин і виникнення хо­лестеринових бляшок у крові. Недо­статня кількість селену призводить до загального знесилення організ­му, погіршення кровообігу та болю у м’язах. Перенасичення селеном ви­ражається головним болем, нервоз­ністю та дратівливістю. А шкіра виді­ляє специфічний часниковий запах. Джерела: м’ясо, печінка, морепро­дукти, приміром, креветки та крабо­ве м’ясо, злакові, фрукти й овочі.

Цинк регулює всі процеси, які відбуваються в організмі, зокрема й обмін речовин. Цей мінерал бере участь у творенні ферментів, необ­хідних для ділення клітин, їх росту та відновлення в разі ушкодження. По­стійна втома, захворювання шкіри, ламкість нігтів і погане загоюван­ня ран — перші симптоми дефіциту цинку.

Надлишок теж небезпечний для здоров’я, оскільки сповільнює за­своювання заліза, що призводить до анемії. Джерела: риба і м’ясо, морепродукти, насіння соняшнику, дріжджі, злаки та бобові.

Кальцій сприятливо впливає на роботу мозку та серця. Сполуки кальцію зміцнюють захисні сили ор­ганізму. Дефіцит викликає болісні судоми, карієс і остеопороз. Пере­насичення кальцієм може сповіль­нити процес засвоювання заліза та збільшити ризик утворення каменів у нирках. Джерела: молочні про­дукти, броколі, сардини, квасоля та спаржа.

Калій відіграє неабияку роль в процесах внутрішньоклітинного об­міну, позитивно впливає на роботу нервової системи, допомагає у ліку­ванні алергії та захворювань серця. Низька кількість калію в організмі викликає аритмію серця, втомлю­ваність, безсоння, проблеми зі шкі­рою. Значний надлишок загрожує погіршенням кровообігу. Джерела: фрукти, стручкові боби, хліб із бо­рошна грубого помелу й крупи.

Натрій забезпечує нормальне функціонування нервової системи. Солі натрію беруть активну участь у водному обміні. Нестача викликає розлади травлення, зневоднення організму, біль голови та м’язів. Симптомами надмірної кількості на­трію можуть бути набряки, пробле­ми зі шкірою та високий тиск. Дже­рела: кухонна сіль, грудинка, риба, маслини.

Йод потрібен для правильно­го обміну речовин, нормального функціонування імунної системи й утворення гормону щитовидної за­лози. Нестача йоду дається взнаки поганим фізичним самопочуттям та емоційними розладами. Джерела: городина, йодована сіль, морські водорості та риба.

Магній активує велику кількість ферментів, які забезпечують нор­мальне функціонування організму. Нестача магнію знижує імунітет, викликає серцебиття, судоми. Спо­вільнює реакції нервової системи. Якщо нирки хворі, надлишок магнію проявляється нудотою і зниженим тиском. Джерела: листові овочі, гречана та вівсяна крупи, соя, миг­даль, какао, мак, шоколад і банани.

Мідь зміцнює нервову систе­му, сприяє утворенню гемоглобіну у крові та має інсуліноподібну дію. Надлишок міді спричиняє безсоння, депресію та підвищує кров’яний тиск. Джерела: яловича і свиняча печінка, зелені овочі, шампіньйони, соя, сіль, горіхи, мигдаль і родзинки.

Читайте також: На розвиток діабету впливає регіон проживання, — вчені

Схожі новини