Передплата 2024 ВЗ

На зйомки фільму «Титанік» пішло більше грошей, ніж на будівництво самого корабля

Знаменитому фільму Джеймса Кемерона виповнилося 20 років.

1 листопада 1997 року на Міжнародному кінофестивалі у японському Токіо відбувся допрем’єрний показ знаменитого фільму “Титанік” (у широкий прокат фільм вийшов 19 грудня 1997 року), у якому йдеться про одну з найбільших морських катастроф, що сталася у 1912 році. На величезному кораблі, що прямував назустріч смерті, красива дівчина Роуз ДеВітт Б’юкейтер закохується у бідного художника Джека Доусона, хоча й повинна була вийти заміж за багача Кела Хоклі.

Джеймс Кемерон мріяв зняти цей фільм. Грошей, які йому виділив Голлівуд, було замало. Тому режисер заклав усе своє майно. Деякі колеги передрікали крах картини, мовляв, тільки вар’ят може вкласти 200 мільйонів доларів у мелодраму! Зароблені у прокаті понад два мільярди доларів примусили заздрісників кусати лікті і просити пробачення за свої слова. Фільм “Титанік” досі є рекордсменом і за кількістю премій — 11 “Оскарів”!

На створення “Титаніка” Джеймса Кемерона надихнув документальний фільм. А потім отримав подарунок на день народження від свого друга Льюїса Ебернегі. Це була його книжка про історію легендарного затонулого корабля. Близько семи років пішло на написання сценарію. Режисер особисто понад десять разів занурювався до місця загибелі “Титаніка”.

Знімати фільм розпочали у 1996 році на спеціально облаштованій студії на узбережжі Мексики. Масштабність зйомок просто вражає! Макет корабля був лише на 38 метрів коротшим вздовж, ніж оригінал (231 і 269 метрів відповідно).

У зйомках було використано комп’ютерну графіку: 40 осіб, які були задіяні у масовці, перетворилися у фільмі на понад дві тисячі пасажирів завдяки новітнім технологіям.

20 років “Титанік” асоціюється ще й з фінальною ліричною баладою My heart will go on. Цього саундтреку могло й не бути — Кемерон хотів обмежитися інструментальними композиціями. Однак композитор Джеймс Хорнер мав свою думку. Композитор продемонстрував співачці Селін Діон та її чоловікові Рене Анжелілу свою мелодію. За словами Діон, виконання Хорнером під акомпанемент фортепіано композиції справило на неї негативне враження. І вона... відмовилася. Але чоловік її вмовив. Саундтрек записали і дали його послухати Кемерону. Майстерність композитора і співачки Селін Діон перевершили його сподівання.

Попри те, що від прем’єри минуло два десятиліття, перед очима кожного, хто бачив фільм, стоїть романтична сцена на палубі.

На роль Джека Доусона пробувалися дві голлівудські зірки — Том Круз і Бред Пітт. Однак Джеймс Кемерон в останній момент запросив невідомого на той час актора Леонардо Ді Капріо. На здивування режисера, 21-річний Лео... відмовився від участі у фільмі. Хлопець боявся, що після виходу фільму на екрани до нього приклеїться тавро романтичного героя. Тож Кемерону довелося Ді Капріо вмовляти!

Сцену з руйнуванням головного залу на “Титаніку” і його розкішних сходів зняли з першого дубля: декорації відновленню не підлягали.

На годиннику у головному залі “Титаніка” стрілки показували 2.20 (точна година реальної катастрофи).

У холодній воді тіло “наче пронизує тисяча ножів” — це цитата зі щоденника людини, яка вижила.

Навіть частина дерев’яних дверей, на яких Роуз і Джек намагаються врятуватися, — точна копія дверей з “Титаніка”, що дрейфували в океані. Джеймс Кемерон побачив ці двері у музеї.

Сцена з фільму, коли оркестр продовжує грати посеред загального хаосу, коли більша частина корабля вже пішла під воду, — історичний факт. На жаль, ніхто з музикантів не вижив.

Виконавиця головної ролі Кейт Вінслет заробила на зйомках пневмонію, тому що єдина з усіх акторів відмовилася одягати гідрокостюм. Причина — її комплекси. Кейт соромилася своєї повноти, а додаткова “прокладка” під сукнею візуально додавала їй ваги. Окрім всього іншого, хотіла, щоб усе виглядало по-справжньому: “Коли моя Роуз тремтіла від страшного холоду, я відчувала те саме — жодної халтури!”. Джеймсу Кемерону це не подобалося. Він її сварив: “Це не конкурс “Мокра майка”! Повернися до камери хоча би боком!”.

Зате пиво, яке пили на вечірці у каютах 3-го класу, було справжнім. Кемерон дозволив!

Усі малюнки Джека Доусона насправді належать Джеймсу Кемерону. 2011 року ці ескізи було продано з аукціону за 20 тисяч доларів.

Людей для масовки, що імітувала роль робочої сили на “Титаніку”, наймали винятково маленького зросту (не вище 152 см), щоб декорації внутрішньої частини корабля виглядали масштабнішими.

Глорія Стюарт, яка зіграла стареньку Роуз, — єдиний член знімальної групи, що застала трагедію “Титаніка”. На момент зйомок Глорії було 86 років, а коли потонув “Титанік” — два. За цю роль вона отримала номінацію на “Оскар” і стала найстаршою актрисою, яка удостоїлася такої честі.

Існує міф про те, що капітан корабля Сміт врятував дитину. Начебто підплив з дитиною до шлюпки і передав малюка, а сам повернувся до корабля, що йшов під воду. Але це лише красива легенда. Капітана востаннє бачили на містку, що було далі з ним — ніхто не знає. Одні переконують, що капітан на момент катастрофи був п’яний. Напередодні начебто брав участь у вечірці, влаштованій на його честь родиною Вайднерів. Інші заперечують: Сміт у морі ніколи не вживав алкоголю. Учасники урочистої вечері підтвердили, що капітан навіть не пригубив бокал з алкоголем. Він викурив кілька сигар і пішов з ресторану о 10-й вечора...

Довідка «ВЗ»

“Титанік” був одим з найбільших суден у світі з водомісткістю 52 тисячі тонн. У перший  рейс, вночі з 14 на 15 квітня 1912 року, зіткнувся з айсбергом у північних водах Атлантики. Корабель отримав великі пробоїни і швидко пішов під воду, зламавшись навпіл. Загинуло 1496 осіб. Врятувалися 712 пасажирів. Їх підібрав корабель “Карпатія”, що проходив повз.

Схожі новини