Передплата 2024 ВЗ

«Львівський» вид спорту? Стрільба з лука 

Саме у місті Лева 85 років тому заснували міжнародну лучну федерацію.

Цими днями минає 85 років із дня створення ФІТА, Міжнародної федерації зі стрільби з лука — єдиної міжнародної спортивної федерації, заснованої у Львові та й взагалі в Україні. Десять років тому святкування 75-річчя створення ФІТА та першого чемпіонату світу зі стрільби з лука відбувалося в рамках урочистостей до 750-ліття Львова. З цієї нагоди під час традиційних змагань «Золота осінь», що тоді відбувалися в 43-й раз, відбулося й урочисте відзначення ювілею ФІТА у сесійній залі Ратуші, за участі спортсменів, тренерів, ветеранів лучного спорту з різних країн. 

Стрільба з лука знайшла своє місце у програмі новітніх Олімпійських ігор. Проте їхні організатори ніяк не могли дійти згоди у визначенні чітких правил та регламенту проведення змагань (тому 1924 року цей вид спорту вилучили з олімпійської програми, до якої він повернувся аж 1972-го). Постала потреба створення міжнародної організації, яка би виробила єдині правила змагань і керувала змагальним процесом. Активністю відзначалася Міжнародна федерація кульової та мисливської стрільби, що регулярно проводила свої чемпіонати світу. До кульовиків та мисливців (стендовиків) вирішили приєднатися й лучники. 

28-й чемпіонат світу з кульової та мисливської стрільби вирішили провести у Польщі, але столиця Варшава не мала відповідного об’єкта, тому почесну місію проведення світового форуму снайперів отримав Львів. Тут на Клепарові (де тепер спортивний комплекс СКА) було споруджено модерні, як на той час, стрільбища: сім для кульовиків, чия програма змагань була дуже широкою, два — для мисливців, і одне — для лучників. Лучне поле мало сто метрів завдовжки, у кожному кінці поля стояло по вісім щитів. 

У першому в історії чемпіонаті світу зі стрільби з лука, що відбувся у Львові з 23 серпня по 2 вересня 1931 року, взяли участь 22 спортсмени зі Швеції, Чехо­словаччини, Франції та Польщі. Стрільба велася на дистанціях 30, 40 і 50 метрів по мішені діаметром 80 см. Чемпіоном став поляк Міхал Савицький — 478 очок. 

4 вересня представники національних федерацій (Італія, Польща, США, Угорщина, Франція, Чехословаччина, Перу, Естонія, Швейцарія, Румунія і Швеція) у дискусійній залі Львівської ратуші заснували Міжнародну федерацію стрільби з лука (ФІТА). Першим президентом ФІТА обрали Мєчислава Фулярського, якого через зайнятість на військовій службі через деякий час змінив інший представник Польщі, Броніслав Пєжхала. Він виконував функції президента ФІТА до 1946 року.

Довідка «ВЗ» 

Ще до ІІ Світової війни четверо львів’ян стали чемпіонами світу зі стрільби з лука. Мирон Труш переміг у складі збірної Польщі 1937 року в Парижі, а Бруно Пругар там же виграв змагання зі стрільби по рухомій мішені. Наступного року у Лондоні у складі жіночої команди Польщі чемпіонками світу стали Людмила Дубай і Казимира Свистельницька.

Першими радянськими чемпіон­ками світу в команді стали львів’ян­ки Нонна Козіна та Тетяна Образцова (1969). 1973 року світову першість у французькому Греноблі виграв Віктор Сидорук, один із найвідоміших тренерів світу — наставник збірних СРСР, Іспанії, Італії та України. Дворазова чемпіонка світу Валентина Ковпан здобула для Львова першу олімпійську нагороду в стрільбі з лука — “срібло” в Монреалі-1976.

Схожі новини