Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Його рекорд Мессі побив лише через 75 років

Після одного з недавніх матчів футбольного чемпіонату Іспанії прес-служба «Барселони» оголосила про черговий світовий рекорд Ліонеля Мессі: аргентинський форвард каталонського клубу забив гол у 17-му матчі поспіль! Цей рекорд тримався аж... 75 років. У 1937-1938 роках у 16 матчах поспіль не йшов із поля без гола бомбардир польського “Руху” з Хожува — Теодор Петерек. Деякі з цих голів він забив у Львові.

Теодор ПЕТЕРЕК народився 1910 року в Свєнтохловіцах. 1928 року з’явився у складі «Руху», в якому провів двадцять сезонів (1928-1948), з перервою на воєнні літа. Високий та потужний форвард одразу звернув на себе увагу: у своєму дебютному матчі 23 вересня 1928 року, за два місяці до 18-річчя, стрілив першого гола. В останньому своєму матчі, 25 квітня 1948 року, також не пішов з поля без гола... Усього провів 183 поєдинки першості Польщі, забивши 154 голи. П’ятиразовий чемпіон Польщі, член збірної країни, учасник футбольного турніру Олімпіади 1936 року. Особливо відзначався у грі головою, володів прицільним ударом, пробивав штрафні та пенальті. Його любили вболівальники і шанували колеги, адже не був егоїстом, ділився м’ячем із партнером, що був у кращій позиції. Петерек не цурався емоційно втручатися у неправильні, на його погляд, рішення судді, за що його частенько вилучали з поля.

Свій рекорд, що протримався аж до часів геніального Мессі, Петерек розпочав у домашньому матчі 3 жовтня 1937 року з найкращим львівським клубом «Погонь». Тоді переміг «Рух» (3:2), а Петерек забив два голи, один із яких головою. Це був передостанній тур чемпіонату, а в останньому, в матчі з «Краковією» (судив львівський арбітр Вацлав Кухар), Петерек ударом головою відкрив рахунок на 15-й хвилині. «Рух» 1937 року посів третє місце — після чотирьох сезонів чемпіонства.

10 квітня 1938 року Петерек із першого туру нового чемпіонату розпочав свою голеадорську історію: у ворота клубу «Сьмігли» забив два голи, обидва головою. А потім пішло-поїхало! 12 червня його гол побачили у Львові — на 24-й хвилині забив пенальті, але «Рух» поступився (1:3). Зате 21 серпня вдома «рухівці» взяли реванш з тим же рахунком, а голова Петерека на 28-й хвилині відправила м’яч у ворота львів’ян. Голепад Петерека тривав майже рік: свій гол у 16-му матчі поспіль Теодор забив на 55-й хвилині з пенальті — у ворота «Варшавянки». Усього голів у неперервній серії назбиралося 22. Десять з них забив головою, п'ять — з 11-метрової позначки, ще сім — з гри ногами. 14 голів Петерек забив у першій половині гри, а вісім — у другій. Стільки цифр і дат подаю з єдиною метою: підтвердити достовірність рекорду, який зміг перевершити тільки через 75 років сам Ліонель Мессі.

Поруч із Петереком грав такий собі Ернест Вілімовський. Він увійшов в історію чемпіонатів світу своїм видатним досягненням: у матчі Мундіалю-1938 Польща — Бразилія (5:6) забив бразильцям аж... чотири голи.

Схожі новини