Передплата 2024 «Добрий господар»

Світшот з тризубом, як у Зеленського, — 750 гривень, футболка «Солоденька зі Львова» — 220

Як з широкомасштабною війною змінився сувенірний товар у Львові та на що є попит

Сувенірна крамниця. Фото автора
Сувенірна крамниця. Фото автора

Через війну, яку розв’язала рф, туристів у Львові цьогоріч відчутно поменшало. Це вплинуло на сувенірний бізнес, який напряму залежав від гостей з інших міст України та іноземців. Продавці сувенірних магазинів від початку агресії були у збитках. Але з жовтня почали повертатися групи польських туристів. Приїжджають і українці зі інших регіонів, щоб перезавантажитися.

Журналістка «ВЗ» відвідала в центрі Львова кілька сувенірних крамничок, щоб дізнатися, як із широкомасштабною війною змінився сувенірний товар, на що є найбільший попит.

У столиці кави та шоколаду — синьо-жовті «Валентинки»

Заходжу у сувенірний магазин солодощів, що на вулиці Січових Стрільців. Поки розглядаю на полицях солодощі у патріотичному стилі (синьо-жовта коробка, або синя коробка з тризубом і написом «Все буде Україна»), туристи з Дніпра пригледіли собі солодкий адвент-календар та придбали його.

Велика коробка календаря оформлена у святковому стилі коштує 690 гривень. Коробка трюфелів з банановим смаком — 350 гривень, синьо-жовті шоколадні цукерки «Барвистий Львів» — 490. Є пара шоколадних сердець синього та жовтого кольорів. Виглядають, як «Валентинки» — 250 гривень.

Продавці кажуть, перед Новим роком торг значно пожвавився. У попиті - сувеніри з патріотичними мотивами.

«Патріотичні цукерки найбільше купують туристи, — сказав „ВЗ“ продавець магазину Євген. — Переважно охоче купують тоді, коли кажемо, що 20% від продажу жертвуємо на ЗСУ».

«Фішка» цього сувенірного магазину — футболки кавового кольору з написом «Солоденький зі Львова» та «Солоденька зі Львова». За такі футболки треба викласти з гаманця 220 гривень.

У сувенірній крамниці на вулиці Театральній теж чималий вибір цукерок у патріотичному стилі. Подарунковий набір цукерок ручної роботи коштує 2 тисячі гривень. Коробка синьо-жовтих цукерок — 415 гривень.

«Можемо скласти у коробку цукерки до будь-якої тематики — патріотичні, новорічні, різдвяні, — розповідає продавчиня Оксана. — Коробку можемо декорувати синьо-жовтою стрічкою. Туристи охоче купують солодкі сувеніри. Маємо сувенірні напої зі Львова — кава, чай, сиропи. А також традиційні магнітики».

Світшот кольору хакі - популярний товар

У сувенірних крамницях на площі Ринок торгують світшотами кольору хакі з тризубом на грудях. У такому світшоті останнім часом одягнений президент України Володимир Зеленський. Виявилося, цей світшот, який так облюбував Зеленський, пошили у Львові - в ательє патріотичного бренду Status Ukraine. Співвласниця бренду Тетяна Тома розповіла «ВЗ», що світшот для Зеленського особисто замовив в них через Інтернет голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія.

«У нас такі патріотичні світшоти часто замовляють народні депутати та посадовці з Офісу президента, — каже пані Тетяна. — Світшот кольору хакі з тризубом пошитий з якісної турецької тканини, на флісі. Зараз він коштує 800 гривень, але після Нового року вже коштуватиме 950 гривень. Змушені підняти ціну, бо подорожчали тканини, логістика, доставка… Не торгуємо світшотами у сувенірних ринках та в магазинах. Продаємо тільки напряму до клієнта. Багато хто замовляє на презент друзям за кордоном. На Валентина цей світшот теж буде актуальним».

Світшот, як у президента, побачила в одному сувенірному магазині на площі Ринок. Просять за цей товар 750 гривень. До такого світшота є ще шапка кольору хакі (унісекс) за 350 гривень.

У сувенірному магазині є попит на худі в патріотичному стилі - 1200−1300 гривень. На них вибито тризуб, або худі двоколірне — синього та жовтого кольору. За тисячу гривень можна купити худі кольору хакі - з вишивкою. У попиті також вишиванки — від 1200 гривень.

Не патріотичним одягом єдиним багаті сувенірні лавки. Традиційні сувеніри теж купують: горнятка із зображенням пам’яток архітектури Львова — від ста гривень, тарілки — 200, магніти — від 80.

Схожі новини