Передплата 2024 ВЗ

«Найгірше попереду»

Світовій економіці у найближчі місяці загрожує потужний спад

Головна тривожна ознака майбутньої кризи помітна у тому, що три головні двигуни світової економіки - США, Європа та Китай - знижують оберти. Фото ілюстративне з сайту pexels
Головна тривожна ознака майбутньої кризи помітна у тому, що три головні двигуни світової економіки - США, Європа та Китай - знижують оберти. Фото ілюстративне з сайту pexels

російське вторгнення в Україну, а також криза, що не до кінця завершилася, викликана пандемією коронавірусу, невдовзі можуть підкосити світову економіку. Дедалі більше помітно тривожні сигнали спаду, що насувається, тож нова криза фактично неминуча. Питання лише в тому, наскільки глибокою і тривалою вона буде.

Третина світової економіки, ймовірно, скоротиться цього чи наступного року на тлі скорочення реальних доходів і зростання цін, прогнозували аналітики МВФ ще місяць тому. Причин названо кілька: російське вторгнення в Україну, криза високої вартості життя, викликана постійним інфляційним тиском, що зростає, а також сповільнення росту економіки у Китаї.

Головна тривожна ознака майбутньої кризи помітна у тому, що три головні двигуни світової економіки — США, Європа та Китай — знижують оберти. Кожен з них робить це зі своїх причин, а також і у зв’язку з проблемами, що торкнулися тією чи іншою мірою всієї планети. На трьох світових лідерів припадає дві третини світового виробництва та споживання. Від їхнього благополуччя залежить економічне становище й інших країн, зазначає «Бі-Бі-Сі».

"Єврозона має серйозні проблеми через скорочення поставок газу з росії. Китай потерпає від ковідного карантину та кризи на ринку нерухомості. США зіткнулися з падінням доходів населення та споживання через інфляцію, тоді як кредитні ставки, що зростають, пригнічують інвестиції", — так оцінила ситуацію голова Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва на відкритті щорічних зборів МВФ і Світового банку.

За її словами, «все це позначається на бідних країнах, що розвиваються. Вони заробляють дедалі менше, оскільки попит на їхні експортні товари скорочується, а витрачають більше через зростання цін на продовольство та енергоносії».

Попередня велика глобальна криза відбулася 2008 року. У боротьбі з нею уряди та центробанки знизили кредитні ставки до фактично нульових, але відновити впевнене зростання, яке передувало кризі, й досі не вдалося. Як наслідок, доходи населення майже не зростали, на відміну від цін, а влада скорочувала соціальні витрати, щоб врятувати банківську систему.

На початку 2020 року ослаблена світова економіка опинилася у новій кризі, пов’язаній з пандемією ковіду. Того ж року економіка знову опинилася у рецесії. Вона скоротилася на три відсотки, однак 2021 року змогла зрости на шість відсотків.

У 2022 році світова економіка зазнала нових випробувань — російське вторгнення, енергетична криза, локдаун у Китаї, зростання інфляції. За прогнозами фінансистів, нинішнього року економічне зростання становитиме близько трьох відсотків (удвічі менше, ніж рік тому), а перспективи 2023 року вони оцінюють дуже песимістично.

«Усі проблеми поточного року роз’ятрать рани світової економіки, не заліковані ще після пандемії. Одне слово, найгірше попереду», — написали економісти МВФ в останньому прогнозі. За їхніми оцінками, країни, на які припадає близько третини світової економіки, чекає піврічна рецесія. «Навіть за позитивного зростання все це нагадуватиме рецесію, тому що реальні доходи знижуватимуться, а ціни — зростатимуть», — заявила Георгієва.

Вразливою є економіка Європи, Німеччини, зокрема стосовно газової війни путіна проти ЄС. Та й іншого європейського лідера, Велику Британію, теж трясе. Після виходу з єдиного європейського ринку («брекзит»), було сформовано уряд на чолі з Ліз Трасс, який лише за п’ять тижнів запустив потужну національну фінансову кризу, яка загрожувала перерости у глобальну. Ситуацію врятував Банк Англії, який терміново втрутився та надрукував десятки мільярдів фунтів стерлінгів.

Ознак кризи, що насувається, вже надто багато. Це ціни на ринку нерухомості, які стрімко зростають в Китаї і по всьому Заходу. Всюди зростає інфляція.

Провідні інтернет-гіганти почали проводити оптимізацію, масово скорочуючи працівників — Amazon, Meta, Twitter. На ринку держборгу США виникла криза ліквідності, включаючи інверсію прибутковості.

Останніми десятиліттями світова економіка зростала за рахунок технологічної та ділової революції, викликаних появою та широким поширенням Інтернету, а також глобалізації, що призвело до посилення низки країн, у тому числі Китаю. Останні кризи влади заливали грошима.

Джерела зростання вичерпані, а низки структурних проблем так і не вирішено. Зокрема, йдеться про населення планети, що старіє, сповільнення зростання продуктивності праці та наслідки зміни клімату.

«Ми переживаємо фундаментальні зміни у глобальній економіці, — сказала Крісталіна Георгієва. — Ми жили у світі міжнародної співпраці в рамках правового поля, низьких ставок і низької інфляції. Світ став більш крихким. Дедалі більше невизначеності, волатильності, геополітичної конфронтації, природних катастроф. У цьому світі будь-яка з країн ризикує зіткнутися з кризою швидше й частіше.

Схожі новини