Передплата 2024 ВЗ

Екоярмарок — для збору коштів на оптику на передову

У парку Франка запрацював традиційний ярмарок органічної продукції

Фото автора
Фото автора

У парку Івана Франка запрацював вікендовий ярмарок органічної продукції. Цього сезону його проводять одинадцятий раз. На ярмарку дари полів продають п’ятнадцять фермерів із Львівської, Тернопільської та Волинської областей. На ярмарку також діє виставка зброї від благодійної організації «Львівський лицар», що займається волонтерською допомогою українським воїнам.

Зібрані кошти від екоярмарку будуть передані волонтерським організаціям для придбання оптики та обладнання на передову.

… З раненька на головній алеї парку Франка людно. Тут торгують продуктами, виготовленими у крафтових майстернях та овочами і фруктами без хімії.

Мед, трав’яні чаї, спеції, крупи, соки, молоко, сир, ковбаси, овочі, джеми, конфітюри…

Звернула увагу на лохину. Ягоди доволі великі, на ринках таких не знайдеш. Ціни на цю ягоду з полів Львівщини не дешеві - 200 гривень за кілограм. На моє здивування щодо ціни продавець показав екосертифікат. «Наша лохина з сертифікатом, ягода велика і соковита», — пояснив продавець Богдан. — Екологічна ягода не може коштувати стільки, як «базарна». Таку підживлюють хімією, а ми ні".

Попит на лохину, кажуть продавці, хороший. Ще тиждень і ягода буде дорожчати, бо завершується піковий сезон дозрівання.

Не бракує на ярмарку яток із хлібом. Булочки з маком чи варенням — 13 гривень, багет — 20, хліб — 25.

Карпатські чаї - від 30 гривень за упаковку. Різні варіанти напоїв на тему «Львівська кава» — 150 гривень за упаковку. Тут можна купити каву зі смаком троянди, міцну Бандерівську каву. До кави — крафтові шоколадні цукерки ручної роботи. За штуку просять 25 гривень. Упаковка цукерок для подарунку — 250−350 гривень.

Помідори — 35−40 гривень за кілограм, огірки — 20−25, перець — 45. Пучок кропу — 10 гривень.

Як розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман, на Львівщині - 33 виробники органічної продукції (у галузях рослинництва, ягідництва, овочівництва). Сектор органічної продукції розвивається доволі динамічно, фермери зрозуміли, що це на часі, оскільки війна вимагає більше заготівель їжі.

«Також у нашому регіоні є виробники, що займаються збором та заготівлею органічних об'єктів рослинного світу (дикоросів) та здійснюють переробку, — наголошує пані Тетяна. — Усі виробники органічної продукції є беруть участь у програмах підтримки, зокрема пишуть заявки на різноманітні гранти. Три органічних виробники Львівщини отримали гранти на впровадження та розширення власної справи».

Схожі новини