Передплата 2024 «Добра кухня»

Релокація: важко знайти краще місце, ніж Стрий

За кількістю створених ОТГ Стрийщина— один із найбільших районів на Львівщині

Нагадуємо читачам: тут функціонує 14 об'єднаних територіальних громад: Стрийська, Славська, Сколівська, Моршинська, Тростянецька, Миколаївська, Козівська, Журавненська, Розвадівська, Новороздільська, Жидачівська, Ходорівська, Гніздичівська та Грабовецько-Дулібівська, в яких проживає близько 326 тис. людей.

Регіон має дуже гарне географічне розташування. Привертають увагу логістичні та комунікаційні можливості краю. Від Стрия — пряма дорога до Львова, Тернополя, Івано-Франківська та до Закарпаття — головних «дверей» України до Європи. Важко знайти в Україні адміністративну територію, яка за всіма цими показниками могла б на рівних суперничати із Стрийським районом. Тому не дивно, що за майже шість місяців великомасштабної війни росії проти України на Стрийщину, як інформує пресслужба Стрийської районної військової адміністрації, переїхало 23 підприємства з південних та східних регіонів нашої держави. 11 із них вже запрацювали. Ще шість перебувають на стадії запуску. Треба розв’язати деякі організаційні питання. Решта шість підприємств, які, як і попередньо анонсовані, мають повний супровід та підтримку місцевої влади під час здійснення релокаційних дій, наразі перебувають на першому етапі запуску власного виробництва — розв’язують питання оренди виробничих та складських приміщень.

У Стрию зацікавлені в тому, щоб підприємці, яким вистачило сил, мужності та кмітливості для того, аби, врятувавши свій бізнес від ракетних обстрілів рашистів, швидко розгорнути його на новому місці, відчули, що тут вони потрібні, що їх цінують. І що дивляться на них не як на тимчасових «прибульців», а, якщо лише захочуть, як на представників свіжої підприємницької хвилі, які назавжди зможуть утвердитись на новому місці. Як буде далі - одному Богу відомо. Наразі ж військова адміністрація у всьому підставляє плече. Сприяє у підборі місця розташування для потужностей виробництва, допомагає з перевезенням на нову локацію та з розселенням працівників, пошуку нових співробітників, здійснює підтримку у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту. І, звісно ж, там, де тільки це вдається, долучається до фінансової підтримки релокованим підприємцям. Про це свідчать результати.

4 релоковані підприємства Стрийщини вже отримали фінансову допомогу за умовами Програми підтримки бізнесу у Львівській області на період воєнного стану. Ці кошти надійшли від Львівської обласної військової адміністрації. Одна з головних умов участі у даній Програмі - здійснення переєстрації власного бізнесу, нова юридична адреса релокованих. Це дозволяє сплачувати податки та збори там, де здійснюється підприємницька діяльність. Все чесно, все справедливо.

Реальна турбота про приїжджих підприємців, як сподіваються в Стрию, без наслідків не залишиться. Тут мають надію, що невдовзі кількість релокованих підприємств помітно збільшиться. Наразі на новому місці «прописались» представники традиційного для східного та південного регіонів бізнесу — металообробки, торгівлі, а також легкої, хімічної та харчової промисловості. Нікого немає з-поміж аграріїв. А шкода. Стрийщина своїми пасовищами славиться, різнотрав'ям. Важко знайти кращого місця для розведення корів та кіз, відродження тваринницької галузі. Багато для запуску такої бізнесової програми не треба — головне, щоб, як заявляють самі релоковані, про фінансову підтримку для охочих подбали та щоб закон реально захищав тих, хто працює. Щоб таке явище, як рейдерство, стало неможливим. Тоді знайдуться люди, які не побояться влаштувати собі іспит на новому місці. Тоді у Карпатах після нашої Перемоги над рашистами запрацюють молочні мініферми!

Схожі новини