Передплата 2024 «Добрий господар»

«Тут немає ніякої корупції»

ТзОВ «Ромус-Поліграф», що належить батькам заступника голови Львівської облради Юрія Холода, отримає 500 тисяч гривень на закупівлю обладнання – за програмою допомоги бізнесу під час воєнного стану

Компанія батьків заступника голови Львівської облради Юрія Холода отримає 500 тисяч гривень на закупівлю обладнання – як допомогу бізнесу під час воєнного стану. Про це повідомив сайт “Варіанти”. Відповідне розпорядження голови Львівської ОВА Максим Козицький підписав 16 червня 2022 року. Фінансування програми – у межах наданих асигнувань з обласного бюджету, а також держбюджету, місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Згідно з документом, пан Ко­зицький затвердив перелік з 32 підприємств, які працюють у сфе­рі харчової, легкої, машинобудівної про­мисловості, та яким нададуть кошти у рамках програми підтримки бізнесу на Львівщині – на закупівлю необхідного для їхньої діяльності обладнання. У цьо­му переліку, зокрема, є і ТзОВ “Ромус-Поліграф”, яке отримає 500 тисяч грн.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, “Ромус-Поліграф” належить львів’янам Ігорю Холоду й Романі Холод, батькам заступника голови Львівської облради Юрія Холода. До свого обрання заступником голови ЛОР (1 грудня 2020 року) Юрій Холод працював заступником голови Львівської облдержадміністрації.

У коментарях групи “Львівська полі­тика” Юрій Холод прокоментував ситуа­цію так: “Мій тато самостійно займаєть­ся бізнесом, створює робочі місця, і ніхто йому не підкидає нічого”.

Але чому саме фірма батьків Холода опинилася у пере­ліку підприємств-отримувачів допомо­ги? За якими критеріями визначали ці фірми? Зрештою, чи немає тут корупції?

Про це “ВЗ” розповів заступник дирек­тора департаменту економічної полі­тики Львівської ОВА Орест Гринів.

“Тут немає ніякої корупції, – ствер­джує Орест Гринів. – На час воєнного стану Львівська ОВА підготувала програ­му підтримки бізнесу. Це, зокрема, під­тримка релокованих підприємств, які пе­реїхали на Львівщину зі сходу. А також підтримка і надання фінансової допомо­ги місцевим виробничим підприємствам трьох галузей – машинобудівна промис­ловість, виробництво харчових продуктів і виробництво одягу.

Загалом на підтримку релокованих підприємств програма передбачала 900 тисяч гривень, а на закупівлю обладнан­ня підприємствам харчової, легкої, ма­шинобудівної промисловості – 15 млн 508 тис. 364 грн.

Тобто підприємства цих галузей могли подати заявку на таку допомогу. Для них максимальна сума, визначена програ­мою, була 500 тисяч грн. Які до них були основні вимоги? Реєстрація на терито­рії Львівської області, провадження ді­яльності не менш ніж 24 місяці і створен­ня не менше 5 робочих місць з початку запровадження воєнного стану і на мо­мент подачі заявки. Тобто усі місцеві під­приємства, які відповідали цим вимогам, могли подати заявку. Крім заявки, вони мали подати комерційну пропозицію на обладнання, яке хочуть купити. Тобто тут не було жодних оцінок, ніяких виставлянь балів тощо. Якщо ті всі умови були збе­режені, експертна комісія ухвалює рі­шення про надання допомоги.

Підприємство “Ромус-Поліграф” від­повідає усім цим критеріям. Вони хочуть придбати нове обладнання для виробни­цтва печива, відповідно, звернулися до нас по таку допомогу. Експертна комісія ухвалила рішення про надання допомо­ги 500 тис. грн. Це підприємство – таке саме, як всі інші підприємства Львівщини. Має таке ж право подаватися на допомо­гу, як і всі інші. Тут немає жодного підтек­сту, ми не бачимо тут нічого поганого.

Загалом на отримання допомоги на закупівлю обладнання подавалися 34 підприємства, але двоє відпали, тому що вони не створили робочих місць. Коли подавали заявку, сказали, що створили робочі місця, але коли ми подали запит у Податкову, виявилося, що їх не створе­но”.

Схожі новини