Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На ринках Львова черешня з Сербії, Греції та Іспанії

Є вдосталь і Закарпатської, Мелітопольської кісточкової ягоди цього літнього сезону не буде

На львівських ринках та продуктових торгових мережах почали продавати першу черешню із Закарпаття. Ціни не кусаються: за кілограм правлять 80-120 гривень. Продавці кажуть, це стандартна ціна ягоди, яку тільки-но завозять на ринок. У розпал сезону за кілограм черешні правитимуть 50-60 гривень.

Журналістка «ВЗ» вирушила на Галицький ринок, щоб придбати сезонні фрукти та дізнатися, чи є них попит.

Закарпаття - не єдине місце, звідки возять черешню. Зокрема, на ринку в центрі Львова є черешня із Греції, Іспанії та Сербії. На вигляд, як Мелітопольська (ягоди великі, соковиті), але ціна висока - 250 гривень за кіло. «А на смак?», - уточнюю у продавців. «На смак кращої за Мелітопольської не існує! Шкода, що через окупацію міста цього сезону ми не будемо смакувати цим сортом кісточкової ягоди», - з сумом каже продавчиня Анна.

«Мелітопольської черешні не буде. Кожен другий покупець ринку за нею питає, - сказав «ВЗ» продавець Іван. - Війна забрала в нас змогу купувати смачний сорт черешні. Зараз ринки Львова заповнені овочами, фруктами та ягодами із Закарпаття. Також є імпорт. Лохину возять з Іспанії - 400-500 гривень за кілограм. Закарпатська лохина на 50 гривень дешевша. За тиждень-два буде лохина з полів Львівщини і за прогнозами коштуватиме 350 гривень».

Звернула увагу - попри війну та знецінення гривні, львів‘яни не економлять на фруктах. Кожна друга відвідувачка ринку несе стандартний набір - кілограм черешні, кілограм полуниці, а ще лохину, ревінь, кріп та крупи.

Полуницю можна придбати по 70-100 гривень за кілограм. Є зовсім дрібна по 55 грн. На неї попит чималий. Упаковка (150 грамів) ожини та малини - 150 гривень. Ягоди імпортують з Греції. Абрикоси та нектарин - 150 гривень за кілограм, банани - 60, лимони - 90.

З овочів найбільше подорожчала молода капуста - понад сорок гривень за кілограм. Ще тиждень тому її можна було придбати за тридцять гривень.

Тримають високу цінову планку помідори - від 70 гривень у залежності від сорту, огірки - 65. Цвітна капуста і броколі - 75 гривень (це комфортна ціна, бо в не сезон коштує 90-100). Авокадо - 65 гривень за штуку.

Зараз сезон спаржі і її на ринку вдосталь. Продають спаржу у в’язках - на вагу, за кілограм просять 300 гривень.

М‘ясо не подорожчало. Свиняча шинка - 180 гривень за кіло, теляча - 220 грн.

Трохи подорожчала хіба що курятина, і то окремі позиції: філе - 150 гривень, фарш з філе курки продають за таку саму вартість (м‘ясо перемелюють при клієнтові).

Схожі новини