Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україні потрібна сіль, яку видобуватимуть на Львівщині!

Ця історія має невеличку «бороду»

Розпочалась вона кілька років тому у Дрогобицькому районі в селі Модричі, де відбулись загальні збори жителів села. Тоді ж було прийнято рішення дати дозвіл одному із вітчизняних інвесторів розпочати передбачену законом процедуру, кінцевою метою якої мало стати будівництво на території сільської ради солевиварювального підприємства. Обнадійливі цифри довели тоді до відома людей. Передбачалось, що успішна реалізація проєкту, кошторисна вартість якого становила близько 40 млн доларів, дозволить створити 200-250 нових робочих місць.

Але, як часом буває у подібного роду випадках, гарний початок не мав гарного продовження. Щось застопорилось, пішло не так. Що конкретно сталось? Із таким запитанням ми звертались до тодішнього голови Модрицької сільради Мирона Флюнта. Модричі після адміністративно-територіальної реформи увійшли до складу Трускавецької ОТГ. У відповідь тодішній сільський голова, який тепер став одним із заступників голови Трускавецької ОТГ Андрія Кульчинського, лише розводив руками. Конкретною інформацією про причину затримки не володів. Водночас не приховував, що в селі не втрачають надій, сподіваються на успішну реалізацію вигідного для сільського бюджету проєкту. Не вийшло.

Дехто про це вже забув, розпрощався із мрією про успішне будівництво підприємства. А даремно. Минулого тижня про напівзабутий проєкт згадали на сесії Трускавецької міськради. Депутати проголосували за введення змін у детальний план території під розміщення підприємства з виробництва харчової солі у Модричах. Потужність заводу буцімто становитиме 100 тис. тонн на рік. Цього разу, на відміну від подій кількарічної давнини, які відбулися у самих Модричах, про обсяг інвестицій не було сказано ні слова.

Чим пояснити, з якої це рації знову дався чути старий добрий інвестор? На це запитання своє пояснення дав сам міський голова Трускавця Андрій Кульчинський. За його словами, причину слід шукати у воєнних діях, які сьогодні відбуваються на сході України, де базується основний виробник вітчизняної кухонної солі – ДП «Артемсіль».

Чи означає це, що друга спроба з будівництва солевиварювального підприємства під боком Трускавця увінчається успіхом? Є надія, що так воно й буде. Сама ситуація до цього зобов’язує та підштовхує. Справа залишається за маленьким. Інвестор буцімто вже отримав дозвіл на користування надрами. Ще не все прояснилось із виділенням земельної ділянки, яка заходить на володіння лісового фонду. Аби вирішити це питання, яке перебуває на контролі Львівської облдержадміністрації, необхідні спеціальні погодження. У Трускавці очікують на позитивний результат, налаштовані оптимістично. Для цього є всі підстави. Річ не тільки в тому, що поклади солі на території Модрич великі. Україні потрібна своя сіль!

Читайте також: «Прихистимо понад три сотні студентів. Заселяться лише зі своїми речами»

Схожі новини