Передплата 2024 ВЗ

«Прихистимо понад три сотні студентів. Заселяться лише зі своїми речами»

Журналістка «ВЗ» відвідала місце біля Стрийського парку, де облаштовують перше у Львові модульне містечко для переселенців

Неподалік Стрийського парку облаштовують перше у Львові модульне містечко для переселенців. На наступному тижні тут заселять перших три сотні студентів, які опинилися у Львові через війну рф та окупацію частини східних, південних регіонів країни. Тут постане 88 будиночків з окремими санвузлами та душовими кімнатами. Поруч буде їдальня, медпункт і продуктовий магазин. Містечко для переселенців працюватиме до зими, після перемоги на його місці облаштують спортивний майданчик. Модульні будинки - допомога польського уряду.

... Здалеку містечко для переселенців дуже схоже на ятки нового ринку або мікрорайон з сучасними кіосками. На майданчику кипить робота. Частину будинків уже облаштовано і чекають на першу партію мешканців. Комунальники завершують останні штрихи, згодом візьмуться за комунікації - світло, воду. Тут будуть душові кімнати, це окремий сектор модульного містечка.

Будиночки компактні. Працівник, який монтує будинки, пан Олег каже, що споруди якісні, а головне - кілька днів і нове житло на місці. «Добре, що поляки безкоштовно виділили Львову ці будинки, щоб заселити переселенців, - каже він. - Не кожен може жити гуртом у школі, спортивному залі чи бібліотеці. А тут - індивідуальні квадратні метри».

Заглядаю у кімнати. В кожній є батарея. Місця якраз вистачить на ліжко і шафу. Є розетка для зарядки телефону чи для приготування води для чаю.

Як сказав у коментарі «ВЗ» голова Львівської ОТГ Андрій Садовий, у модульному містечку біля Стрийського парку з наступного тижня заселять перших 300-350 студентів. Меблі для кімнат принесуть з гуманітарних центрів. «Наша мета - щоб студенти сюди заїхали лише зі своїми приватними речами, валізами, - каже Садовий. - Меблі, ліжка ми їм забезпечимо. Днями до Львова переселилася Харківська та Київська академія мистецтв. Студенти мають десь жити! Наступний крок - облаштування модульних містечок для решти студентів та для новоспечених матерів».

Зокрема, модульне містечко для вагітних жінок, які евакуювалися з небезпечних місць, планують розгорнути у районі вулиці Тракт Глинянський. Це будуть дерев’яні будиночки хостельного типу, адаптовані для потреб сім’ї.

«У містечку зможе проживати 160 вагітних жінок, - зазначив Садовий. - Тут буде передбачено окреме місце для візочків, для приготування їжі. І локація спокійна, і недалеко до центру».

Нині у Львові мешкає 209 переселених жінок, які очікують на народження дитини. За останні 40 днів у Львові народилося майже 200 діток
внутрішньо переміщених українок.

Читайте також: «Це моя квартира, роблю, що хочу»

Схожі новини